Katso tietyn huoneen tai aihealueen kysymykset ja vastaukset:
- Sauna
- Kylpyhuone
- WC
- Keittiö
- Lattia
- Tapetointi
- Maalaus
- Laatoitus
- Kiinnitys
- Äänieristys
- Perustukset
- Rakennuksen runko ja julkisivu
- Terassi
Sauna
1) Vanhassa pihasaunassamme tehtiin vuosia sitten remontti ja katto eristettiin silloin alumiinipintaisilla SPU-eristeillä. Nyt alumiinipinta on monin paikoin rikki. Kysyisin, voiko siihen päälle vetää uuden alumiinipaperin ja sitten rimoittaa ja asentaa uuden kattopaneelin?
Kyllä työ noinkin onnistuu. Jos alumiinipaperi ei ole aivan riekaleina, pääset kuitenkin helpommalla kun teippaat alumiiniteipillä alumiinipaperissa olevat reiät ja repeämät huolellisesti umpeen. Näin saat pinnasta jälleen höyrytiiviin. Muista, että vain alumiiniteippi kestää saunan kuumuudessa.
Jos vaurioita on paljon tai epäilet, että et löydä kaikkia reikäkohtia, on mainitsemasi uusi alumiinipaperi tarpeen. Liimaa ja teippaa se kiinni kattoon. Vedä reunat seinille ja teippaa kiinni niin, ettei aukkoja jää. Tee päälle rimoitus ja asenna sen jälkeen paneeli, kuten itse ehdotitkin. K-Raudasta löydät tarvikkeet, työvälineet ja työohjeet.
2) Voinko tehdä saunan lauteet mitallistetusta kuusilankusta (48 x 173)? Miten varmistan ettei lankku väänny? Onkohan tuota kuusilankkua höylättynä?
Kuusilankusta voi kyllä tehdä lauteet, mutta lankun vääntymisen estäminen on todella hankalaa. Laudelankkujen alapuolelle kannattaa asentaa tiheästi (esim. 400 mm välein) tukeva poikittainen koolaus, ja ruuvata laudelankut tiheästi kiinni koolaukseen. Myös alumiini-kulmarautaa voi käyttää laudelankkujen alla. Ne ruuvataan myös pitävillä RST-ruuveilla tiheästi alapuolelta. Lähimmästä K-Raudasta saat selville minkälaista puutavaraa on saatavilla. Käyhän juttelemassa siellä suunnitelmastasi tarkemmin, niin myyjä avustaa tarvikkeiden ja työkalujen valinnassa!
3) Pesuhuoneemme lattiakaakelien saumoissa on suihkualueella silmin havaittavia reikiä. Huomasimme pesuhuonetta pestessä, että pienet tummana näkyvät kohdat eivät olekaan pinttynyttä likaa. Suihkuhuone on remontoitu ja kaakeloitu vuonna 2008. Miten tuollainen korjataan?
Saumaukseen on todennäköisesti jäänyt huokosia, jotka ovat ajan kanssa auenneet ja täyttyneet epäpuhtauksilla. Tämä ei ole mitenkään vaarallinen vaurio – se ei vaikuta mitenkään rakenteiden vedeneristävyyteen tai toimintaan. Ainut harmi on, että saumoihin kertyy enemmän likaa näiden huokosten ja reikien takia.
Saumat voi avata tarvittavalla laajuudella ja saumata uudelleen. Sauman avaukseen löytyy kovapalateräisiä työkaluja. Ole saumojen käsittelyssä varovainen, ettei saumalaastin pois raaputtaminen vahingoita laattojen lasitusta. Liian syvälle ei myöskään kannata mennä, ettei laatoituksen alla oleva vedeneriste vaurioidu.
Hommaan tarvittavat työkalut ja tarvikkeet ovat K-Raudan varastotavaraa ja niitä löytyy heti hyllystä. Kaupassa käydessäsi saat myyjältä samalla tarkemmat työohjeet sekä vinkit, miten teet uudet saumaukset vanhojen tilalle.
4) Millä saunan lauteet voi maalata?
Maalaamisen sijaan suosittelemme lauteiden sekä seinä- ja kattopaneelien vahaamista. Vahaaminen on helpoin ja ehkä myös käytön kannalta paras vaihtoehto. Vaha soveltuu pinnoille, joissa ei ole kalvoa muodostavaa maalia tai lakkaa. Pese pinnat huolellisesti ennen vahaamista. Kysele lähimmästä K-Raudastasi lisää vahatuotteiden ominaisuuksista, tarvittavista työvälineistä ja tarvikkeista.
Katso vinkit saunan lauteiden käsittelyyn saunavahalla
DIY: Saunavahalla sauna kuntoon
5) Meillä meni pienessä omakotitalon sisäsaunassa sähkökiuas rikki ja katsoin rakennuspiirustuksista, että saunan seinän takana menisi savupiipun tiilihormi. Sama piippu kuin takassa seinän toisella puolella. Saunan seinissä ja katossa on paneelit kauttaaltaan. Miten asiassa tulisi edetä jos haluaisin saunaamme puukiukaan?
Aloita katsomalla, että onko savupiipussa vapaata hormia saunalle. Ota yhteyttä rakennustarkastajaan tai rakennusvalvonnan neuvontaan ja tiedustele minkälaisin edellytyksin voit ottaa puukiukaan käyttöön. Jos savupiipussa on vapaa hormi, niin ota yhteyttä rakennesuunnittelijaan, joka piirtää tarvittavan rakennepiirustuksen sekä hormikuvat viranomaisia ja lupahakemusta varten. Puukiukaan sijoittamisessa on huomioitava suojaetäisyydet palaviin pintoihin. Tarvittaessa on käytettävä palonsuojalevyjä, mikäli vapaat etäisyydet eivät täyty. Tulisijan asentaminen edellyttää aina viranomaislupaa, josta voit kysyä ennakkoon lisätietoja oman kuntasi rakennustarkastajalta tai rakennusvalvonnan neuvonnasta.
Kun suunnitelmat on olemassa ja lupa saatu, pura tarvittavilta osilta paneelit, asenna kiuas ja tarvittavat palosuojalevyt paikalleen piirustusten mukaisesti ja pistä sauna tulille. Kattosillat ja tikkaat sinulla varmaan onkin, koska on jo takka käytössä. K-Raudassa on erittäin hyvä valikoima laadukkaita puukiukaita, joten poikkea myymälässä tutustumassa. K-Raudan Remonttimestarilta saat apua myös mahdollisiin asennustöihin liittyen. Voit myös varata maksuttoman kartoitusajan Remonttimestarille, tutustu ja varaa aika.
6) Kiukaan suojaetäisyys lauteisiin on 500 mm. Saako suojaetäisyyttä pienennettyä ruuvaamalla kivilevyn lauteita vasten? Voiko suojaetäisyyttä pienentää, jos laittaa levyn ja lauteiden väliin riman, jotta lauteet ja kivilevy eivät ole toisissaan kiinni?
Katso ensin kiukaan teknisistä asennusohjeista, mikä on suojaetäisyys palavaan materiaaliin. Se on todennäköisesti 400-500 mm. Puukiukaissa, varsinkin lasiluukullisissa, lämpösäteily on varsin voimakasta. Mikäli lauteiden puurakenteet tuntuvat lämpiävän huomattavasti, niin voit pienentää etäisyyttä asentamalla palamatonta verhousmateriaalia lauteen puurakenteen ja kiukaan väliin. K-Raudassa löytyy tähän tarkoitukseen sopivaa kiukaantaustalevyä. Riippuen suojausmaterialin lämmönjohtajuudesta ja paksuudesta, voit pienentää etäisyyttä mainitsemastasi 500 millimetristä.
Käytä kiukaantaustalevyn/palosuojalevyn kiinnityksessä vaikkapa metallisia holkkeja, joiden läpi ruuvaat levyt kiinni. Näin puurakenteen ja levyn väliseen ilmarakoon ei jää palavaa puumateriaalia. Muista myös kiukaan yläpuolella oleva puurakenteiden suojaus vastaavalla palonsuojalevyllä, mikäli etäisyys hehkuvasta savutorvesta on pienempi kuin 1000 mm. K-Raudan Remonttimestari osaa auttaa sinua oikein materiaalien valinnassa. Voit halutessasi varata ajan Remonttimestarin maksuttomalle kartoitustapaamiselle, niin saat joustavasti kaipaamasi tiedot ja voit katsoa hänen kanssaan luettelon tarvittavista tarvikkeista ja työvälineistä.
Lisää vinkkejä saunan ja kylpyhuoneen remontointiin Kylpyhuoneoppaasta!
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Kylpyhuone
1) Tehdäänkö uusi vesieristys vanhan vesieristyksen päälle? Minulla on menossa kylpyhuoneen saneeraus, ja pinnoilta on jo purettu laatat. Remonttimiehemme suorittaa samalla vesieristäjän näyttötutkintoa. Hän aikoo levittää tasoitteet ja muun vanhojen pintojen päälle poistamatta vanhaa rikkoutunutta vesieristettä. Voiko niin tehdä? Lisäksi, eikö vesieristeet kuulu tehdä ensin seiniin, laatoittaa ne ja sitten vasta tehdä eristeet lattiaan? Kyseisen remonttimiehen mukaan kaiken voi tehdä kerralla, mutta tietääkseni säädösten mukaan niin ei voi tehdä.
Vanhat laatat, kiinnityslaastit ja rikkonaiset vesieristeet puretaan kivipintaan saakka. Purkutöiden jälkeen mitataan rakenteiden kosteudet ja tehdään tarvittaessa kuivaukset ennen työn jatkamista. Kuivauksen jälkeen pinta tasoitetaan kostean tilan tasoitteella ja kaikki kohoumat ja purseet poistetaan siklillä ennen uuden vesieristeen asentamista.
Jos asut taloyhtiössä ja rakenteista löytyy kosteutta, on kylpyhuoneremontin kustannukset maksettava taloyhtiön puolesta. Tällöin kyse on nimittäin rakenteellisen vaurion korjaamisesta, mikä kuuluu asunto-osakeyhtiölain mukaan yleensä taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestykseen ole kirjattu poikkeavaa kunnossapitovastuuta osakkaille. Tyypillisesti taloyhtiö maksaa vedeneristeen kustannukset ja haluaa myös valvoa, että vedeneriste on tehty vaatimusten mukaisesti. Tästä kannattaa neuvotella taloyhtiön edustajan kanssa heti jos kosteusvaurioita löytyy.
Lattiassa tarkistetaan kaadot lattiakaivoon: vähintään 1:100, kaivon kohdalla 0.5 m2 alueella vähintään 1:50. Läpimenot varustetaan kauluksilla. Lattiakaivon kohdalle asennetaan vahvikekaulus niin, että sen reuna ulottuu renkaan sisäpuolelle.
Varsinainen työ aloitetaan seinistä sekä vesieristeen, nurkkavahvikkeiden että laatoituksen osalta. Alimmainen laattarivi seinissä jätetään tehtäväksi lattialaatoituksen yhteydessä, kun on ensin merkitty aloituskohta laserilla seinään. Seinien tultua valmiiksi eristetään lattia ja laatoitetaan se. Saumaus tehdään, kun laatat ovat tukevasti kiinni. Jos vanhat vedeneristeet ja laatoitukset jätetään uuden pinnan alle, on aina vaarana, että vanhojen laattojen tartunta ei ole riittävä ja ne alkavat irrota. Tällöin ei ole varmuutta uuden laatoituksen kiinni pysymisestä. Lisäksi silloin tulisi kaksi vesieristettä päällekkäin, ja niiden välissä olisi entinen kiinnityslaasti. Tällöin lattiakaivon liitos olisi vaikea saada luotettavasti tiiviiksi.
Kylpyhuoneremontti kannattaa aina tehdä kerralla hyvin. Se tarkoittaa juuri edellä kuvattua purkamista, jotta uusille rakenteille saadaan luotettava, kuiva pohja ja kunnollinen tartunta. Tulehan käymään K-Raudassa ja varaa vaikka ennakkoon henkilökohtainen neuvonta-aika, niin ammattitaitoinen myyjämme opastaa sinua vielä puuttuvien tarvikkeiden valinnassa.
2) Asun vanhassa kerrostalossa ja haluaisin hieman remontoida kylpyhuonettani. Suunnitelmissa on asentaa uusi peilikaappi. Haluaisin myös korjata lavuaarin yhteydessä olevan levytason ruman näköisen kolhun. Lisäksi haluaisin vaihtaa kylpyhuoneen valot led-valoiksi ja asentaa kattoon kokonaan uuden valaisimen.
Voisit aloittaa remonttisi varaamalla K-Rautaan henkilökohtaisen palveluajan. K-Raudan asiantuntija auttaa sinua löytämään remontissa tarvitsemasi ammattimiehet sekä auttaa peilikaapin, asennustarvikkeiden ja työkalujen valinnassa.
Sähkötyöt eli valaisinten asentaminen on luvanvarainen toimenpide, johon tarvitaan ammattitaitoinen sähköasentaja. Sähköasentajaa kannattaa tarvittaessa pyytää tekemään samalla myös muutama pistorasian asennus, koska vanhoissa kylpyhuoneissa niitä on usein liian vähän.
Myös peilikaapin asentamiseen ja tason korjaamiseen saat avun K-Raudasta. Toki voit itsekin asentaa peilikaapin, mutta selvitä ensin mitä materiaalia kylpyhuoneesi seinä on. Vanhassa talossa seinä voi olla esimerkiksi betonia, tiiltä tai luginomassaa. Näissä kaikissa tarvitaan hiukan erilaisia poranteriä reikien poraamiseen, sekä erilaiset kiinnikkeet tai ruuvit joilla peilikaappi saadaan pysymään seinässä tukevasti.
Joissakin taloyhtiöissä on remonttiohjeistukset kaikille kylpyhuoneissa tehtäville remonteille, joissa seinä- tai lattiapintaa pitää porata tai avata. Kysy siis ensin isännöitsijältäsi, mitä kylpyhuoneessa saa tehdä itse, ja edellyttääkö taloyhtiö työn valvontaa. Tämä on tärkeää siksi, että jos joskus vesivahingon yhteydessä havaitaan, että kylpyhuoneen vedeneristyksiin on tehty luvattomia reikiä, saattaa kuivaus- ja korjausvastuu jäädä asukkaalle. Lisäksi ennen peilikaapin kiinnitysreikien poraamista pitää varmistua, ettei seinässä kulje sähkö- tai vesijohtoja.
Lavuaaritasossa olevan vaurion korjaamiseen voit myös kysyä tee se itse -ohjetta K-Raudasta. Yritä selvittää mitä materiaalia taso on, ja ota siitä vaikka kuva puhelimellasi. Sen jälkeen maaliosaston myyjä auttaa sinua valitsemaan oikeat tuotteet tasoittamiseen ja maalaukseen, sekä löytämään tarvitsemasi hiomapaperit ja työkalut.
3) Olemme remontoineet vuonna -87 rakennettua kylpyhuonetta ja saunaa. Kysymykseni koskee kylpyhuoneen kattoa. Katon pintamateriaali on valkolakattu puupaneeli ja katosta löytyy jo kosteudensulkumuovi. Vanhaa kattoa purettaessa huomasimme, että paneelin ja muovin väliin oli laitettu lisäksi alumiinipaperi. Kuuluuko nykypäivän ohjeiden mukaan alumiinipaperia laittaa kylpyhuoneen kattoon, vai riittääkö pelkkä muovi?
Kylpyhuoneen katossa ei tarvita alumiinipaperia, mutta höyrynsulkumuovi siellä sen sijaan pitää olla. Sen asennustyössä on oltava erityisen huolellisen: seinien vedeneristeiden ja katon höyrynsulkumuovin liitos tulee teipata huolellisesti.
4) Remontoimme kerrostaloasunnossamme pientä wc:tä ja meille kerrottiin, ettei siellä tarvita vesieristettä. Vessassa ei ole lattiakaivoa, eikä siinä ole vesieristeitä. Talo on rakennettu vuonna -93. Lattia- ja seinäpintoihin tulee vettä hylkivää materiaalia. Tarvitseeko vessa kuitenkin vesieristeet ja jotain muuta? Netissä sanotaan, että ei tarvitse, koska tila on "kuiva vessa". Ystäväni sanoo kuitenkin ettei ole kuivia vessoja ja eriste on oltava.
Niin sanotussa kuivassa WC-tilassa ei tarvita vedeneristettä. Jos WC:ssä kuitenkin on bidee-käsisuihku, tulee tila varustaa lattiakaivolla. Silloin tila luokitellaan märkätilaksi, joka määräysten mukaan on vedeneristettävä. Mikäli tilassa on tarpeeton bidee-käsisuihku, neuvoisin poistamaan sen käytöstä.
Vedeneristeestä ei kuivassa tilassa ole sinänsä mitä haittaa, mutta lattiakaivon puuttuessa siitä ei ole juuri hyötyäkään, koska vesi pääsee leviämään muihin tiloihin joka tapauksessa. Näiltä vahingoilta vältytään, jos bidee-suihkua ei ole asennettu.
5) Olemme tekemässä pientä kylpyhuoneremonttia vanhassa, 50-60 luvun taitteen kerrostalossa. Kylppäri pitäisi kaakeloida kokonaan ja asennella uudet kalusteet. Kylpyhuoneessa on nyt kaksi oviaukkoa, joista haluaisimme poistaa toisen kokonaan. Voiko aukkoja muuttaa itse ja miten se teknisesti olisi järkevintä tehdä? Mitä kaikkea meidän pitäisi ottaa huomioon?
Taloyhtiössä huonetilojen järjestyksen tai aukkojen avaaminen tai muuttaminen edellyttää aina taloyhtiön lupaa. Myös kylpyhuoneen vedeneristyksiin liittyvä remontti vaatii taloyhtiön luvan. Selvitä isännöitsijältä, minkälaisin edellytyksin kylpyhuoneremontti voidaan toteuttaa, ja maksaako taloyhtiö remontoitavan kylpyhuoneen vedeneristysten asentamisen. Kysy onko taloyhtiöllä ohjeet tai vaatimukset siitä, miten kylpyhuoneiden remontteja tulee tehdä. Ohjeistus koskee tyypillisesti vedeneristeiden ja lattiakaivojen asentamista sekä vesijohtojen tai viemärimuutosten tekoa.
Tarpeettoman oviaukon sulkeminen voisi todennäköisesti onnistua helpoimmin esim. Luja-A-levyä tai Kaakeliluja-levyä käyttäen. Todennäköisesti taloyhtiö vaatii oviaukon muutoksesta suunnittelijan laatiman piirustuksen, koska työ periaatteessa edellyttää viranomaisluvan hakemista. Nämä asiat kannattaa siis selvittää ennakkoon isännöitsijän kanssa.
Muilta osin kylpyhuoneen remontti etenee tämän ikäluokan talossa normaalisti niin, että ensin tehdään asbestikartoitus ja sen tulosten mukaiset mahdolliset purkutyöt ammattilaisten toimesta. Purkutöiden jälkeen mitataan rakenteiden kosteudet ja tarvittaessa kuivataan, kunnes liika kosteus on haihdutettu. Jos rakenteista löytyy kosteutta, on kylpyhuoneremontin kustannukset maksettava taloyhtiön puolesta – tällöin kyse on rakenteellisen vaurion korjaamisesta ja se kuuluu asunto-osakeyhtiölain mukaan yleensä taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestykseen ole kirjattu poikkeavaa kunnossapitovastuuta osakkaille. Tyypillisesti taloyhtiö kuitenkin maksaa vedeneristeen kustannukset ja haluaa myös valvoa, että vedeneriste on tehty vaatimusten mukaisesti.
Muilta osin kylpyhuoneen sisustaminen ja kalustaminen on melko vapaata. Suosittelen varaamaan ajan K-Raudan remontoinnin asiantuntijalle, sekä miettimään ja suunnittelemaan työ- ja tarvikehankinnat ennakkoon. K-Raudasta saat apua myös asennustöiden teettämiseen ja mahdollisesti tarvittavan suunnittelijan löytämiseen.
Muistathan, että voit avata K-Raudassa remonttiasi varten tilin, johon saat vaivattomasti haettua jopa 30 000 euron luoton. Jos teet luottohakemuksen jo hyvissä ajoin ennakkoon, on sinulla luottopäätöksen saatuasi valmiina tili, jolle voit ostaa tarvikkeita ja palveluita sopimasi luoton määrään asti.
6) Teemme rintamamiestalomme kellariin pesutilaa. Kellari on kylmä tila, jollaisena sen haluamme myös pitää. Purimme remontoitavasta tilasta pois vanhat rivinteeraukset, ja aikomuksemme on tehdä uudet tilalle. Mistä rivinteeraukset kannattaa tehdä ja mistä materiaalit voi ostaa? Entä millä ulkoseinän sisäpinta olisi hyvä käsitellä? Pinnassa on nyt ilmeisesti jonkinlainen piki, ja odotamme laboratoriosta tulosta, saako aineen koteloida seinälle vai onko se poistettava.
Kellarin sisäpuoleisen uuden seinän toteuttamiseen, eli ns. rivinteeraukseen voisi sopia hyvin tämä väliseinäharkko. Sivulta löytyy myös asennusvideoita. Harkko on kevyt ja helppo työstää, ja harkoilla saa seinään myös paksuutta ja lämmöneristettä. Muuraukseen käyvät myös perinteiset tiilet, jos perustukset kantavat. Kaikkia tuotteita löytyy K-Raudan hyllystä.
Koska olette tekemässä pesutiloja, täytyy seinissä ja lattiassa olla vesieristys ja seinissä lämmöneristys. Nykyään löytyy useita luotettavia ja helpommin toteuttavia ratkaisuja. Talon ulkopuoli ja veden liikkuvuus siellä on otettava myös huomioon: varmista että salaojat ovat toimintakuntoiset ja asennettu oikein. Huolehdi myös pintavesien ohjautuminen pois talon vierustoilta. Muistathan myös, että salaojien käyttöikä on 25-30 vuotta, jonka jälkeen ne on yleensä uusittava. Uusimisen yhteydessä on myös huolehdittava perusmuurin lämmön- ja vedeneristyksestä ulkopuolelta. Monesti talon ulkopuliset toimenpiteet ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta kellaritilat saadaan pysymään kuivina.
Tällaisessa isossa remontissa suosittelen, että rakennesuunnittelija kävisi paikan päällä ja tekisi suunnitelman kokonaisuudesta. Kun selvä suunnitelma löytyy, on lopputuloskin varmempi. Hyvällä suunnitelmalla on helppo pyytää tarjouksia tarvikkeista tai urakasta. K-Raudasta löydät molemmat, ja rahoituskin onnistuu tarvittaessa.
Lisää vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin Kylpyhuoneoppaasta!
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
WC
1) Haluaisin maalata meidän pikkuvessan muovimaton. Vessassa on lattiakaivo. Mitä maalia suosittelisitte? Tikkurilan Betoluxia vai jotakin muuta? Pitäisikö lattia pestä jollain aineella ennen maalaamista, vai kuinka olisi hyvä toimia?
Muovimatolle emme valitettavasti voi suositella maalia, koska maalin tarttuvuus ja kesto ovat kyseenalaisia. Tiedossamme on, että monet ovat käyttäneet nimenomaan mainitsemaasi Betoluxia kylpyhuoneiden ja WC-tilojen muovimattojen maalaamiseen vaihtelevalla menestyksellä.
Toisaalta, ehkä sitä voisi kokeille pienen vessan ollessa kyseessä – vahinko ei liene suuren suuri, vaikka lattian sitten joutuisikin uusimaan, jos maali ei kestä riittävästi kulutusta.
Ennen maalausta tee lattian pesu maalipesuaineella. Sen jälkeen hio pinta kevyesti hiekkapaperilla. Näin varmistetaan paras tartunta muovimattoon.
Suosittelemme kuitenkin uuden lattiapinnoitteen valintaa maalaamisen sijaan!
2) Yritän mieheni avustuksella tehdä pienen vessarempan. Lattiaan haluaisin marmorisia mosaiikkilaattoja. Työkaverini väittää, että ne voi kiinnittää liimalla. Hän on kuulemma liimannut seinälaattoja omaan kylppäriinsä. Voiko tämä liimaus onnistua ilman ongelmia, kun olen itse siinä käsityksessä, että pitää olla laastia. Pystynkö itse irrottamaan WC-istuimen remontin ajaksi pois tieltä, että saan saumaukset tehtyä? Mitä minun tulisi tietää, kun tällaista remppaa tässä ensikertalaisena mietin ja valmistelen. Muutakin kuin ammattilaisen käyttämistä!
Kyllä työkaverisikin on oikeassa – mosaiikkilaatat voi kiinnittää lattiaan laattaliimallakin, mutta suosittelemme laastikiinnitystä. Jos WC:ssä ei ole lattiakaivoa, siellä ei tarvita vedeneristystä. Mutta jos lattiakaivo on, on remppa hieman vaativampi juuri vedeneristyksen takia. Taloyhtiössä silloin tarvitaan taloyhtiön lupa remontille ja siellä saattaa olla tarkat ohjeet toteutusta varten.
WC-istuin on kiinnitetty lattiaan ruuveilla tai liimalla. Liimalla kiinnitetyn istuimen saa irti leikkaamalla liimasauma esimerkiksi rautasahan terällä hiljalleen nylkyttäen. Myös puukkoa tai mattoveistä voi käyttää, mutta tuo rautasahanterä saattaa olla helpompi, vaikkakin vähän hitaampi.
Yleensä säiliön vesiliittymässä on vesisulku. Vanha sulku saattaa olla juuttunut, jos sitä ei ole vuosiin käytetty tai jos sulkua ei ole ollenkaan, tarvitaan putkimies asentamaan uusi sulku ennen istuimen irrottamista.
Ennen kuin koskette vanhaan vesisulkuun, selvittäkää missä on talon pääsulku. Vanhat sulut saattavat hajota, kun niitä suljetaan ja veden tulo pitää saada tällöin loppumaan mahdollisimman nopeasti.
YouTubessa on paljon videoita vesieristyksestä ja laatoituksesta.
Vaikka itse tekisitkin tämän remontin, suosittelen sinulle kuitenkin tapaamista K-Raudan Remonttimestarin kanssa. Hän auttaa valitsemaan sopivat tarvikkeet ja työvälineet, joilla itse tehtynä työkin onnistuu. Samalla saat hyviä vinkkejä ja käytännön ohjeita. Helpoimmin Remonttimestarin juttusille pääset varaamalla maksuttoman kartoitusajan ennakkoon. Muistathan, että pienenkin rempan tarvikkeet ja työvälineet voit helposti ostaa osamaksulla K-Raudasta.
3) Minulla on vuonna 56 rakennetussa talossa wc-remontti. Vaihdan alkuperäiset putket uusiin, ja lattia on tätä varten nyt avattuna. Nykyisellään eristeenä on käytetty karkeaa haketta. Se on pysynyt täysin kuivana. WC on kerroksen keskellä, joten ei kai tässä lämmöneristyksiä edes tarvittaisi? Betonipohjan ja lattian välissä on noin 30 cm. Voiko siis laittaa samaan kuivat hakkeet takaisin vai olisiko hyvä vaihtaa uudempiin tai johonkin muuhun materiaaliin?
Toinen kysymys: Aiemmat lattiatuet oli hieman viritellen tehty laudoista, jonka päällä oli noin 4 cm paksuinen vanerilevy. Miten lattia olisi tähän hyvä rakentaa? Onko puu hyvä materiaali lattian alusrakenteiden tekemiseen? Entä tiilet ja niiden päälle levy?
WC:n mitat 1,5 m x 1,5 m. WC:ssä ei ole lattiakaivoa, joten se ei ole isommin veden kanssa tekemisissä.
Kuiva kutterinpuru käy ihan hyvin eristeenä tässä tapauksessa. Jos haluaa vaihtaa eristeen niin esimerkiksi Leca-sora voi käyttää tässä betonilaatan päällä.
Mikäli vanhat puukoolaukset ovat ehjät eivätkä natise, ei niitä ole pakko vaihtaa remontin yhteydessä. Tärkeintä on, että niissä ei ole kosteusvaurioita eli hometta tai lahoa.
Lattialevyksi vaneri sopii ja tuo mainitsemasi paksuus on riittävä. WC:n lattiassa voisi kuitenkin olla vedenkestävää vaneria tai filmivaneria lattiarakenteessa. Määräysten mukaan WC:ssä, jossa ei ole lattiakaivoa, ei tarvita vedeneristystä lattiassa, mutta se on suositeltavaa toteuttaa remontin yhteydessä. Voisipa lattiassa oleva lattiakaivokin olla hyödyllinen, jos joskus WC:ssä vesivahinko sattuu. Vedeneristetty lattia ja lattiakaivo estävät alla olevien rakenteiden kastumisen ja veden leviämisen muualle asuntoon. Tässä remontin yhteydessä nämä lisätoimenpiteet eivät merkittävässä määrin kustannuksia lisää.
Lisää neuvoja ja ohjeita sekä apua tarvikkeiden valintaan saat K-Raudasta Remonttimestariltamme, jolle voit varata maksuttoman tapaamisajan ennakkoon, niin saat nopeasti oikean henkilön palvelua.
Keittiö
1) Suunnittelen keittiöremonttia. Välitilassa, tasojen ja yläkaappien välissä, on vuonna 1983 asennetut kellastuneet laatat, jotka haluaisin vaihtaa tai saada tilalle uuden pinnan. Laattojen takana on käsittääkseni puolikova kuitulevy. Netistä löytyi ohje, jossa välitilan pintaan vedettiin suoraan saneerauslaastia. Onkohan sen tartunta vanhoihin kaakeleihin niin vahva, että se pysyy kunnolla kiinni? Vai olisiko parempi asentaa vanhaan pintaan ensin levy ja sen päälle uudet kaakelit? Vai pitäisikö vanha kuitulevy sahata kokonaan pois ja asentaa sitten uusi lastulevy tai gyproc?
Helpoin tapa sinun keittiössäsi on todennäköisesti se, että hankit K-Raudasta keittiön välitilaan tarkoitettua välitilalevyä. Niitä löytyy monella erilaisella kuosilla. Valikoimissa on myös hyvin paljon laatoitusta muistuttavaa levyä. Levy kiinnitetään ruuvaamalla tai liimaamalla, ja työ on melko helppo tehdä vaikka itse.
Vanhan laatoituksen poistaminen voi olla aika työlästä. Lisäksi ongelmaksi voi muodostua se, että laatoitus on tehty aikana, jolloin laattalaasteissa vielä käytettiin yleisesti asbestia. Tällöin purkutyö on todennäköisesti tehtävä asbestipurkuna, eli hommaan tarvitaan ammattilainen. Välitilalevyä käyttäessäsi vanhalle rakenteelle ei tarvitse tehdä mitään, joten hankalaa purkuakaan ei tule.
Välitilalevyt löytyvät K-Raudan nettisivuilta, kun kirjoitat hakukenttään ”välitilalevy”. Tarvittaessa saat K-Raudasta myös asennuspalvelun, mutta myös työkalut omatoimiseen asentamiseen ja vielä käytännön asennusvinkit päälle.
2) Voiko keittiön välitilan kaakelit maalata, kun vanha väri ei enää miellytä?
Kyllähän keittiön välitilaan laatat voi maalata. Laattojen maalaukseen on ihan oma tuotteensa, V33-maali. Kysäisepä siitä lisää K-Raudasta, valitse itsellesi sopiva sävy ja hanki työvälineet ja muut tarvikkeet siinä samalla!
3) Olisimme uudistamassa keittiötä ja ajattelimme vaalentaa hiukan vanhaa mäntypaneelikattoa, joka on lakattu aikanaan. Ajattelin vaaleaa sävyä. Mikä olisi paras tuote tähän? Kattoa on noin 22 m2. Mitä kaikkea tarvitaan? Myös vanhat kaapit pitäisi saada suojattua maalitahroilta.
Lisäksi meillä on muuri ja muurattu puuhella, jotka pitäisi myös maalata. Sekin on aikanaan maalattu vaalealla maalilla ja luukut hopean harmaalla. Mitä maalia suosittelet ja miten pohja pitäisi käsitellä ennen uutta maalaamista?
Näin kevätauringon paistaessa pintojen raikastaminen tulee helposti mieleen. Katolle sopivat seuraavat toimenpiteet: Pyyhi katto varrellisella sienellä ja maalinpesuaineella ja anna kuivua hyvin. Karhenna entinen lakka kevyesti hiomalla.
Sitten mene vain K-Rautaan ja osta sieltä Tikkurilan Paneelikatto valkoista -maalia mukaan sekä tietysti siveltimet ja kalusteiden suojaamiseen remonttipahvia tai sitkeää paperia rulla tai pari.
Uunin ja muurin maalaukseen sopii Tikkurilan Muuri takka- ja palomuurimaali. Luukkuihin voit käyttää tulenkestävää matta-spraymaalia esimerkiksi mustan tai hopeanharmaan sävyisenä. Muista suojata luukun ympärys ja oikeastaan koko tilan pinnat huolellisesti ennen spraymaalin suihkutusta. Pienet pisarat saattavat leijailla melko pitkälle.
Tutustu K-Raudan Cello-keittiöiden mallistoon
Katso lisää vinkkejä keittiöremonttiin
Lähetä oma kysymys K-Raudan Remonttineuvontaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Lattia
Asiantuntijana: Marika Kerttula, osastopäällikkö sisustus ja kodin kalustaminen, K-Rauta Laune
Mikä on kestävä ja helppohoitoinen lattiamateriaali? Valitse lattia aina käyttötarpeen mukaan ja pistä nämä vinkit korvan taakse.
Mistä tunnistaa kestävän lattian?
Lattioiden kestävyys ilmoitetaan käyttöluokilla, esimerkiksi KL 32. Mitä suurempi numero, sen kestävämpi lattia on. Esimerkiksi käyttöluokan 32 laminaatti kestää hyvin kotitalouksien kulutusta ja toimii jopa kevyessä julkisessa tilassa.
Parketissa on eri kovuuksia puulajien mukaan. Tammi kestää jo hyvin kulutusta ja sitä kovempia puita ovat esimerkiksi saarni ja vaahtera. Trooppiset puulajit, kuten Merbau ovat kestoltaan omaa luokkaansa. Merbau kestää kovaa kulutusta ja sitä käytetäänkin kotitalouksien lisäksi julkisissa tiloissa.
Kestävä lattia on myös asennettu oikein. Katso pakkauksen ohjeet ennen asennusta. Myös vanha lattiamateriaali olisi hyvä poistaa alta ennen uuden asentamista.
Mikä lattiamateriaali on helppohoitoinen?
Kun teet lattiaremonttia, mieti lattian käyttötarkoitusta ja valitse materiaali sen mukaan. Kaikki lattiamateriaalit kaipaavat säännöllistä imurointia ja puhdistusta.
Parketti, laminaatti, vinyylikorkki ja vinyylilankku puhdistetaan nihkeällä pyyhinnällä. Helpointa on käyttää lattiamoppia puhdistuksessa. Ole varovainen väljän veden kanssa – parketin, laminaatin ja vinyylikorkin heikot kohdat ovat saumoissa.
Vinyylilankku ja vinyylimatto ovat helppohoitoisia, eikä niiden kanssa tarvitse olla niin tarkkana veden suhteen. Niissä ei ole puumateriaalia, joka turpoaisi kastuttuaan. Ne sopivat hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin.
Kuinka usein puulattiaa pitää huoltaa?
Puulattiat ovat pitkäikäisiä, kun niitä hoidetaan oikein. Puulattian pinta kuluu ajan myötä kohdista, joissa sitä käytetään eniten. Esimerkiksi käytävät, keittiöt, sekä eteiset ovat usein kovan kulutuksen kohteena. Pieniä naarmuja, koloja ja viiruja syntyy käytössä myös puulattiaan.
Jos huollat puulattian itse, ota selvää, onko lattia lakattu, vahattu, maalattu vai öljytty. Puulattioiden eri pintakäsittelyille löytyy omat hoitotuotteet. Jos lattian huoltaminen tuntuu vaikealta, ota yhteyttä K-Raudan remonttimestariin, joka hankkii työhön sopivat tekijät ja hoitaa koko projektin alusta loppuun asti.
Haluan hiljaisen lattian – mikä materiaali sopii minulle?
Hiljaisin materiaali lattiaan on tekstiilipohjainen vinyylimatto tai korkki. Vinyylilankku ja vinyylikorkki ovat myöskin hiljaisia lattiamateriaaleja ja tuntuvat mukavalta jalan alla.
Laminaatti ja parketti kopisevat jonkin verran ja siksi niiden alla käytetäänkin alusmateriaalia vaimentamaan kopinaa.
Mitkä materiaalit ovat nyt pinnalla?
Vinyylilankkua halutaan nyt paljon sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Tämän hetken trendejä ovat myös puun eri sävyt.
Voiko parketin tai laminaatin asentaa muovimaton päälle?
Parketin tai laminaatin voi hyvin asentaa muovimaton päälle. Alle asennetaan askeläänen eristykseksi esimerkiksi Solumuovi PROF 2 mm, jota saa K-Raudasta 1,2 x 25 metrin rullatavarana.
Askeläänten eristyksessä kannattaa olla tarkkana erityisesti kerrostalossa, koska parketti ja varsinkin laminaatti aiheuttavat helposti alakertaan voimakkaammin kuuluvaa kopinaa kuin alkuperäinen muovimatto. Lattian ääneneristävyyden tulee täyttää talon rakennusaikana voimassa olleet äänieristysvaatimukset. Jos alakerrassa asuu naapuri, joka vaatii äänimittausta kokemansa häiriön takia, voi uuden lattian pahimmillaan joutua purkamaan, jos äänieristysvaatimukset eivät täyty. Tämän vuoksi on syytä varmistaa isännöitsijältä, minkälainen ratkaisu taloyhtiössä on riittävä.
Tutustu K-Raudan eri lattiavaihtoehtoihin ja katso hinnat.
Mummu tässä suunnittelee laitattavansa vinyylilankun huonoksi menneen lautalattian päälle. Eihän alle tarvitse laittaa mitään, vaan voi laittaa suoraan lautojen päälle? Jos pinta-ala on n. 35 neliötä, niin paljonko minun pitää varata ylimääräistä?
Entäpä wc, jossa on suihkunurkka? Jos maalaan suihkunurkan, jossa on laatat ja laattalattia, niin pysyyköhän maali? Poistan tietenkin silikonit ensin lattian rajasta ja teen muut tarvittavat puhdistustoimenpiteet.
Vinyylilankun asennus onnistuu suoraan tasaisen lautalattian päälle. Alustan pitää olla kuiva ja tasainen (eli insinöörikielellä sanottuna: kahden metrin matkalla saa olla enintään 3 mm tasoeroja). Jos on kyseessä kerrostalon lattia, niin voit parantaa askeläänieristystä n. 20 dB asentamalla alle Tuplex Strong tai Tuplex White HB -alusmateriaalin. Omakotitalossa sille ei ole tarvetta. Noudata pakkauksessa olevaa asennusohjetta mm. sisälämpötiloista, kosteusolosuhteista, työkaluista ja vinyylilankkujen käsittelystä.
Suihkunurkan laatoituksen maalaukseen soveltuu V33-maali. Pintakäsittely kestää aikansa. Seinäpinnoissa maali voi pysyä jopa vuosia, mutta aina parempi ratkaisu on uudistaa kylpyhuoneen ilme tähän päivään vaihtamalla vesieristeet ja laatoitus tämän päivän vaatimusten mukaisiksi.
Mikäli kuitenkin päätät maalata laatat, on huolellinen puhdistus tarpeen. Poista kalkki- ja saippuajäämät ja sen jälkeen karhenna laattapinta kevyesti hiomalla, jotta maalin tartunta on hyvä. Kuten itsekin jo kysymyksessäsi tiesit kertoa, poistetaan silikonit. Muista silikoneja poistaessasi olla varovainen, ettet riko alla olevaa vedeneristystä. Tilaa lähimmästä K-Raudasta maksuton henkilökohtainen palveluaika ja poikkea suunnittelija/myyjän luona keskustelemassa vaihtoehdosta. Hän antaa mielellään tarjouksen koko remontista ja saat tarkat työohjeet omatoimiseen remonttiinkin.
Kysyisin muovimaton vaihdosta parkettiin 2013 rakennetussa kerrostaloasunnossa. Kuulisin mielellään näkemyksenne siitä, mitä työvaiheita lattiapohjan puhdistaminen muovimaton jäljiltä vaatii, jotta mahdollisia haitallisia yhdisteitä (esim. 2-etyyliheksanoli ym. muovimaton, liimojen ja betonin reagoidessa syntyvät) ei jää muhimaan – tästä on liikkeellä aika vaihtelevaa tietoa. Tarvitaanko tasoitteen poistoa, betonin hiomista tms.?
Puheena olevat ongelmat johtuvat pääosin liian kostean betonin päälle asennetusta muovimatosta, jonka liima reagoi alkalisen betonin kanssa, jolloin betonin kosteus nousee muovimaton alapintaan. Eritoten lattialämmitetyissä maavaraisissa laatoissa tämä on vallitseva, hyvin yleinen ongelma.
Sinun tapauksessasi kyse on ilmeisesti välipohjasta, joka on päässyt kuivumaan jo viisi vuotta. Tässä tapauksessa betonin rakenteellinen kosteus on jo poistunut eikä muovimaton alle pääse mistään kosteutta. Myöskään haitallista reaktiota liiman kanssa ei synny. Jos halutaan täysi varmuus, ettei liima aiheuta sisäilmapäästöjä, kannattaa liimajäänteet hioa pois betonin pinnasta ennen parketin asennusta. Sinällään mitään raskaampaa jyrsintää tai tasoitteen poistoa ei kannata tehdä – vain pinta hiotaan. K-Raudasta löydät hyvän valikoiman parketteja. Halutessasi saat myös tarjouksen asennustöistä. Varaa maksuton kartoitusaika Remonttimestarimme juttusille, niin homma etenee joustavasti.
Ostin Kouvolan K-Raudasta harmahtavaa laminaattia. Laitoimme sen ohjeiden mukaan avopuolison kanssa olkkariin ja makkariin. Keittiöön laittoi samaa laminaattia itse asentaja toisesta yrityksestä. Alle pari kuukautta mennyt ja laminaatit alkoivat rakoilemaan. Eivät reunoista, mutta laminaatin päistä. Ensin se alkoi vain parista jolloin se ei häirinnyt, mutta nyt sitä on jokaisella lattialla lähes joka paikassa ja näyttää todella hirveältä. Mikä tähän voisi olla syynä? Voiko mitenkään korjata purkamatta koko lattiaa nyt kun huonekalutkin paikoillaan?
Kuulostaa erikoiselta tuo laminaatin rakoilu. Materiaalin pitäisi olla suhteellisen tunteeton lämpötilan ja ilman suhteellisen kosteuden vaihtelulle. Jos kuitenkin laminaatti on ohjeiden mukaan asennettu, pitää tutkia ja selvittää, mistä ongelma on aiheutunut. Aloitetaan ongelman selvitys siitä, että otatte yhteyttä Kouvolan K-Rautaan ja keskustelette lattiatuotteista vastaavan henkilön kanssa, että miten asia selvitetään.
Mahdollisia syitä päätyrakoiluun voivat olla: riittämätön pitkittäinen kiristys, alusta ei ole ollut kuiva, kosteussulku betoni- tai kipsialustalla on ollut puutteellinen tai se puuttuu kokonaan, alusta on epätasainen, liian vähäiset liikuntasaumat ja riittämätön päätysaumojen limitys. Remonttineuvonnan valistunut arvaus näkemättä lattiaa on, että pitkittäinen kiristys on ollut liian hentoinen ja se korjataan laminaatin päistä purkamatta lattiaa.
Meillä on olohuoneessa, keittiössä, ruokailutilassa ja eteisessä parketti, joka on naarmuinen, vaikka se on hiottu kaksi vuotta sitten. Tavoitteenamme on parketin vaihto uuteen olohuoneessa ja ruokailutilassa. Edelleen tavoitteenamme on materiaalin vaihto laattalattiaan keittiössä ja eteisessä, jonka alle saamme toivon mukaan lattialämmityksen sähköllä. Keittiössä kalusteet ovat osin nykyisen parketin päällä. Ovatko suunnitelmamme realistisia?
Suunnitelma vaikuttaa ihan toimivalta, laatta on asuinhuoneissa kova lattiamateriaali, mutta siihenkin tottuu, ja onhan lattiamatot keksitty. Lattialämmitys mukavuuslämmityksenä sähkölämmityselementeillä on hyvä ajatus. Lattian pinta tuntuu lämpimältä jalan alla.
Ota pohjapiirustus mukaan, ja poikkea vaikka Ruoholahden K-Raudassa meidän asiantuntijan luona. Hän laskee materiaalit, tekee tarjouksen tarvikkeista, työkaluista ja halutessasi vaikka koko projektin hoitamisesta asennuksineen. Sinulle jää vain päättäminen materiaalivalinnoista. Varaa tapaamisaika k-rauta.fi -sivun kautta tai soita meille Remonttineuvonnan numeroon 044 700 1000, niin varaamme sinulle maksuttoman kartoitusajan Remonttimestarin juttusille.
Tutustu K-Raudan eri lattiavaihtoehtoihin ja katso hinnat.
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Tapetointi
Vastaajana: Sini Raevaara, keittiösuunnittelija/keittiömyyjä, K-Rauta Skanssi Turku
Tapetointi vaatii usein ennakkotyötä, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Mitä on huomioitava kun alan tapetoimaan ja mitä kaikkea tarvitsen?
Ennen tapetointia on aina hyvä poistaa vanhat tapetit uusien alta. Seinät kannattaa myös pohjamaalata tapetin alle sopivalla pohjamaalilla, jotta tapetointi on helpompaa ja myöhemmin tapetin irrotus onnistuu helpommin. Seinissä olevat kolot kannattaa kitata, jotta naarmut ja kolot eivät näy tapetin läpi.
Tapetoitavan tilan seinälistat ja mahdollisesti myös lämpöpatteri kannattaa poistaa. Lattian suojaukseen kannattaa varata esimerkiksi aaltopahvia ja reunoista ylipursuavan liiman pyyhintään värjäämätön kangas.
Ennen kuin aloitat tapetointityöt, tarkista tapettirullien etiketeistä, että ne ovat samaa painosta. Lue tapetointiohjeet huolella.
Jos tapetoit perinteisellä paperipohjaisella tapetilla, tarvitset tapettiliisteriä. Sitä on saatavilla valmiiksi sekoitettuna ja myös jauheena. Tarvitset myös liisteriharjan, tapettiveitsen, vatupassin, kynän ja paperitapetin asennuksessa tapetointipöytä tai jokin muun isomman tasaisen alustan.
Kuitutapettien eli nonwoven-tapettien kiinnitys on edelliseen verrattuna hieman helpompaa. Kuitutapetti on mittansa pitävä eli vuotia ei tarvitse etukäteen liisteröidä tapettipöydällä, vaan ne voidaan kiinnittää tapettiliimalla suoraan seinään. Tässä toimii apuna niin sanottu tapettilaatikko, josta tapetin voi vetää suoraan rullasta seinään ilman että tapetti sotkeentuu. Tapettiliiman levitykseen käytetään telaa ja pensseliä ja katkomiseen samoja välineitä kuin paperipohjaisessa tapetissa.
Tapetin pinnasta riippuen vuotien painamiseen seinään käytetään tapettiharjaa tai tapettilastaa. Jos tapetti on kovin herkkä tai kohopintainen, niin suosittelen käyttämään harjaa, jotta tapetin pinta ei vahingoitu.
Jos epäilyttää tehdä tapetointihommia itse, kannattaa ottaa yhteyttä lähimmän K-Raudan remonttimestariin, joka hankkii työhön sopivat tekijät ja hoitaa koko projektin alusta loppuun asti.
Miten mittaan kuinka paljon tapettia tarvitsen?
Mittaa ensimmäiseksi tapetoitavan huoneen tai seinän leveys ja korkeus. Oviaukko harvoin vähentää tapetin menekkiä, sillä usein tällaisessa kohdassa joudutaan tapettivuodasta leikkaamaan vain kapea osa pois. Leveät ikkunat, joiden ylimeno vaatii useamman vuodan, pienentävät tapetin menekkiä. Ikkunoiden osuus vähennetään huoneen leveysmitoista.
Laskutoimitus on seuraava: seinän leveys jaetaan tapettirullan leveydellä, joka on 53 cm. Näin saadaan tapettivuotien määrä. Tämän jälkeen lasketaan huonekorkeuden perusteella, kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta tulee.
Tapettirullan koko on yleensä 0,53 x 10,05 m tai 0,53 x 11,2 m, jolloin 2,5 metrin huonekorkeudella yhdestä rullasta saadaan 3-4 vuotaa riippuen, onko tapetti kohdistettava vai ei.
Kohdistusmerkintä löytyy tapettirullan etiketistä, jossa ilmoitetaan kuvion korkeus ja kohdistustapa.
Kuinka otan pois vanhan tapetin?
Tiukasti kiinni olevien tapettien poistoon kannattaa käyttää tapetinpoistoainetta, joka helpottaa huomattavasti irrotusta. Jos tapetin pinta on muovimainen vinyylipinta, siihen kannattaa tehdä viiltoja, jotta irrotusaine pääsee leviämään pinnan alle.
Joidenkin tapettien päällimmäinen kerros irtoaa repimällä. Pintakerroksen alla oleva paperipinta irtoaa yleensä vedellä kostuttaen. Paperimaiset, vettä läpäisevät tapetit saa usein poistettua pelkällä vedellä, jolloin työvälineenä voi käyttää sientä. Jos vanha tapetti on kovin kiinni seinässä ja jos tapetteja on useita päällekkäin, apuna voi käyttää tapetinirrotuskonetta. Se kostuttaa vesihöyryn avulla tapetin pinnan ja nopeuttaa poistamista. Kun tapetinirrotusaine on vaikuttanut, tapetit kaavitaan pois leveällä lastalla. Varmista, että lasta ei tee naarmuja alla olevaan seinäpintaan. Varsinkin kipsilevy vahingoittuu helposti liian terävän lastan reunasta.
Miten hävitän vanhan tapetin?
Tapetin hävittämiseen on paikkakunnasta riippuen erilaisia ohjeita. Esimerkiksi Lounais-Suomessa tavalliset tapetit lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Jos tapetissa on mukana vahvoja liimoja, roskat viedään kierrätyskeskukseen.
Opas jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen
Kuinka onnistun kuviollisen ja kuviokohdisteisen tapetin laittamisessa?
Kuviokohdisteisen tapetin laitto on hieman haastavampaa kuin yksivärisen tapetin. Kuviokohdisteista tapettia laitettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota huoneiden nurkkien mahdolliseen vinouteen. Onkin tärkeää saada ensimmäinen vuota luotilangan tai vatupassin avulla suoraan. Tapetin merkkikohta laitetaan hieman lähemmäs nurkkaa kuin mitä vuodan leveys on. Näin oikea reuna on suorassa ja ylimääräinen reuna leikataan pois, ja kuvio saadaan pystysuunnassa suoraan.
Jos kyseessä on vanha talo ja kovin vinot seinät, kannattaa valita sellainen tapetti, jonka kuviointi ei korosta seinien epäsuoruutta. Ruutukuviotapetista vinouden huomaa melko helposti.
Kannattaa myös valita laadukas tapetti, joka on tarpeeksi paksu ja näin ollen helpompi laittaa seinälle. Tapetoitaessa tällaista tapettia on helpompi liikuttaa seinässä, jolloin kuvioiden kohdistaminen on helpompaa. Paksumpaa tapettia on myös helpompi leikata.
Lue lisää kuvioidun tapetin kohdistamisesta
Katso tapettivalikoimaa ja tapetoinnin työvälineitä
Tutustu tapetointiohjeisiin ja ideoihin
Katso myös nämä remonttineuvonnan kysymykset:
Omakotitalomme eteisessä ja kolmessa makuuhuoneessa on lasikuitutapetti. Kissa ja lapset ovat jättäneet jälkensä oikeastaan joka huoneeseen, eikä maalaaminen enää yksinään riitä. Nyt haluaisimme tapetoida huoneet "normaalilla" tapetilla. Kertoisitteko yksinkertaisin ohjein, mitä kuuluisi tehdä, jotta seinät olisivat tapetointivalmiit?
Lasikuitutapetin irrotus on vaikeaa, koska se kiinnitetään vahvalla seinäliimalla. Lasikuitutapetin voi peittää uutta tapetointia varten tasoitetapetilla tai seinätasoitteella. Tasoitetapetin käyttö on kaikkein helpoin tapa lasikuitutapettiseinien uudelleentapetoinnissa – se kiinnitetään suoraan vanhan lasikuitutapetin päälle. Se silottaa samalla pinnan ja muodostaa alustan uudelle tapetille.
Lasikuitutapettipinnan ylitasoitus on työläs toimenpide. Jos lasikuitutapetti on kiiltävää, pestään pinta ensin maalipesuaineella. Pinnan voi myös hioa paremman tartunnan saamiseksi. Seuraavaksi seinä ylitasoitetaan pari kertaa esimerkiksi Vetonitillä. Tasoitteen kuivuttua seinän hiotaan tasaiseksi. Ennen tapetointia seinä kannattaa vielä pohjamaalata.
Ylitasoitusta helpompi vaihtoehto voisi olla seinän levyttäminen remonttikipsilevyllä. Levyn voi ruuvata suoraan vanhan pinnan päälle. Sitten vuorossa on saumaus ja tasoitus, jotka ovat huomattavasti helpommat kuin edellä mainitussa ylitasoitusvaihtoehdossa. Tasoitetun kipsilevyn voi pohjamaalata kertaalleen ja tapetoida sen jälkeen. Pohjamaalauksesta on hyötyä, jos joskus haluat vaihtaa tapetit. Tapettityypistä riippuen ne irtoavat helpommin pohjamaalatusta kipsilevystä repimättä kipsilevyn pintoja rikki.
Kun käyt K-Raudassa valitsemassa tapetteja, voit samalla hankkia työssä tarvittavat työvälineet ja esimerkiksi tapetointipöydän, joka helpottaa tapetointityötä huomattavasti. Kysele samalla myyjältä kaikki käytännön niksit onnistuneeseen tapetointityöhön.
Minun pitäisi poistaa olohuoneen seinästä vanha tapetti ja tapetoida seinä uudella tapetilla. Seinässä on nyt vanha tapetti maalatun kipsilevyn päällä. Talo on vuonna 2003 rakennettu omakotitalo. Miten vanhan tapetin saa parhaiten pois niin, että kipsilevy ei hajoa tai murene? Vanha tapetti on liisterillä kiinnitetty paksu paperitapetti.
Tapetointi on mukava homma tee se itse -remontoijalle. Ensikertalainenkin pärjää ja saa aikaan hienon lopputuloksen, kun tekee työn huolellisesti. K-Raudasta löytyy tapetin poistoon Kiilto Tapetinpoistoaine, joka levitetään vanhan tapetin päälle runsaana kerroksena ja annetaan imeytyä 15-60 minuuttia tapetin paksuudesta riippuen. Kokeile milloin tapetti alkaa irrota, ja revi sitten heti tapetti irti. Kun tapetti irrotetaan heti kun se on vettynyt läpi, ei kipsilevyn pahvipinta vielä vaurioidu tapettia irrotettaessa. Tarpeettoman pitkään ei kannata odotella.
Olen poistanut vanhat liisteritapetit seinästä vettä käyttäen. Seinäpintana on maalattua lastulevyä. Mitä kaikkea minun kannattaa vielä tehdä ennen kuin saan tapetoida seinän uudelleen?
Ajattelin pakkeloida reiät ja maalata pohjamaalilla, mutta joku sanoi että seinät pitäisi vielä pestä kai jotta vanhat liisterin jämät lähtevät varmasti pois. Riittääkö pelkkä pohjamaali vai pitääkö olla pintamaali?
Olet ajatellut työt ihan oikein. Vanhan liisterinpoisto pesemällä riittää ja tarvittavat kittaukset. Maalaaminen ei ole välttämätöntä koska seinä on jo maalattu. Maalauksen tarkoituksena on helpottaa tapettien irrotusta seuraavalla kerralla. Jos maalaat, niin käytä pintamaalilla.
Katso tapettivalikoimaa ja löydä suosikkisi
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Maalaus
Vastaajana: Heli Juurakko, remonttimestari, K-Rauta Seinäjoki & Lapua
Seinän maalaus aloittelijalle – ota nämä huomioon
Pohjatöiden tekeminen kunnolla on yksi parhaista maalausohjeista.
Millaisia pohjatöitä täytyy tehdä ennen maalausta?
Missä tahansa remonttityössä pohjatyöt ovat kaiken a ja o. Maali ei itsessään ole täyteaine, vaan maalattavan pohjan täytyy olla tasainen ja puhdas. Pese vanha maalipinta maalinpesuaineella, jos edellinen maalipinta on kova ja likainen.
Maalattavan pinnan tasoittamiseksi voi käyttää valmista kevyttasoitetta, joka levitetään teräslastalla pienten kolojen tai naarmujen päälle. Anna tasoitteen kuivua ohjeen mukaan ja tee sille kevyt hionta.
Erittäin epätasaiset seinät voivat vaatia ylitasoituksen, tasoitetapetin tai jopa uuden kipsilevyn. Jos olet epävarma tasoituksen onnistumisesta, käytä mahdollisimman mattapintaista maalia, niin pienet kuhmurat eivät heijastu maalin alta.
Ennen seinän maalausta suojaa ympäristö maaliroiskeilta. K-Raudasta voi ostaa erillisiä muovisia tai paperisia remonttisuojia. Pienet suojaukset voi tehdä maalarinteipillä. Jos suojattava pinta on tapettia tai haluat tarkan rajauksen, käytä rajausteippiä.
Katso video: Maalauksen työvälineet
Miten löydän saman maalisävyn joka minulla jo on seinässä?
K-Raudan maalisosastolta löydät mukaan otettavia värilastuja, joita voit vertailla kotona olevaan sävyyn. Jos saat irrotettua seinän huomaamattomasta paikasta maalinpalan mukaan kauppaan, niin värimittari kertoo oikean maalisävyn.
On hyvä muistaa, että maalisävytyksen lopputulos voi olla erilainen kuin kotonasi oleva sävy. Tähän vaikuttaa muun muassa se minkäkokoiseen maalipurkkiin uusi sävy on sekoitettu, onko sävy sekoitettu saman toimittajan maalikoneella tai onko maalin kiiltoisuusaste ylipäätään sama.
On hyvä merkitä ylös käyttämiesi maalien sävynumeroita, jotta paikkamaalaaminen tai saman sävyn käyttäminen onnistuu helposti myöhemmin.
Kuinka nopeasti maali kuivuu?
Maalin kuivumisajat vaihtelevat ja ohjeita kannattaa noudattaa. Maalin pitää kuivua kunnolla, ettei se rypisty tai irtoa kun seinää maalataan toiseen kertaan.
Seinämaali kuivuu maalauskuivaksi muutamassa tunnissa. Vesi- ja öljymaaleilla on eri kuivumisajat. Kuivumisaikaa nopeuttaa tuulettaminen ja tilan oikea ilmankosteus. Tutustu näihin asioihin K-Raudassa myyjän kanssa.
Katso lähin K-Rauta ja aukioloajat
Miten hävitän ylijääneen maalin?
Jos maalia on jäänyt runsaasti yli, se on ongelmajätettä, joka tulee toimittaa jäteasemalle.
Pienet määrät maalia voi kuivattaa jättämällä maalipurkin kannen auki. Kuivuttuaan maalin voi hävittää sekajätteenä.
Miten löydän oikean värisävyn maalattavaan huoneeseen?
Oikean värisävyn löytäminen on aina kokonaisuuden miettimistä. Tee kollaasi kaikista niistä tuotteista ja väreistä mitä maalattavassa huoneessa on ja vertaile sitten mallisävyjä niihin luonnonvalossa ja erikseen keinovalossa.
Kannattaa turvautua myös ammattilaisen näkemykseen: K-Raudan suunnittelupalvelu ja maalimyyjät osaavat neuvoa. Hyviä ideoita saa myös maalivalmistajien asiantuntijoilta, jotka käyvät pitämässä väripäiviä K-Raudan myymälöissä.
Maalaus – Lue vinkit ja tartu telaan
Katso video: Maalauksen työvälineet
Katso myös nämä Remonttineuvonnan kysymykset:
Alan maalaamaan aivan uutta asuntoa, jossa on paljon listoja sekä valokytkimiä ja muita koteloita. Miten saisin suojattua ne parhaalla tavalla? Pitääkö esimerkiksi listat irrottaa maalauksen ajaksi?
Parhaimman lopputuloksen ja vähimmällä suojauksella selviät, kun irrotat listat mahdollisimman varovasti ja käsittelet ne irrallaan. Myös seinien ja katon rajaukset on helpompi tehdä ilman listoja. Valokytkimien ja pistorasioiden päällyslevyt voi myös varovasti poistaa, jolloin niitä ei tarvitse suojata ja rajaus on myös helpompaa. Valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien irrotuksessa on oltava varovainen – suositeltavaa on katkaista remontoitavan huoneen sähköt sulaketaulusta.
Tarkoituksenani on maalata kaksi lasten huonetta valkoiseksi. Olisin kysellyt muutamaa käytännön asiaa. Ensin otan listat pois, pesen seinät maalarin pesulla ja sitten paikkaan mahdolliset reiät jollain kitillä (mikä olisi suositus) ja sitten maalataan. Onko mitään aikaa, että milloin voi sitten heti alkaa maalata seiniä kyseisten toimenpiteiden jälkeen?
Haluaisin myös maalata tytön huoneessa olevat kaapiston ulkoa ja sisältä. Kaappi on liukuovellinen ja materiaaliltaan laminaattia. Pystyykö sitä käsittelemään ensin miten, että voisi maalata sen? Luin myös netistä, että joku oli maalannut laminaattilattiaakin. Tämäkin ilmeisesti olisi mahdollista ja jopa edullisempaa kuin vaihtaa koko taloon laminaatti. Meillä tällä hetkellä tumma laminaatti, joka on hirveä kun siinä näkyy kaikki pöly.
Lisäksi kysyisin vielä, että onko tietoa siitä, että jos maalaa kylpyhuoneessa ja WC:ssä seinäkaakelit sekä lattian kaakelit, niin kestääkö maali pinnoilla miten hyvin?
Melkeinpä jo osasitkin vastata omaan kysymykseesi asiantuntijan ottein, mutta jos muutamia asioita vielä täsmennän. Ensin tosiaan listat pois, suojaukset ja kevyt puhdistus maalipesulla ja kuivaus. Kysymyksestä ei ilmennyt, mitä materiaalia seinät ovat, mutta otaksuin, että ovat kipsilevyä. Pienet kolhut voit paikata ja tasoittaa Tikkurilan Presto LH tasoitteella tai vastaavalla, tai jos on reikiä, niin niihin on kätevä tapa ottaa K-Raudasta Gyprocin kipsilevypaikka, ja hoitaa homma sillä. Paikkausten ja tasoitusten jälkeen työ jatkuu seuraavana päivänä kuivumisen jälkeen. Ensin hionta ja sitten maalaus.
Jos kipsilevyssä on isoja reikiä, niin sitten on parasta leikata mattopuukolla siistireunainen pala pois levystä, ja asentaa sisäpuolisten tukirimojen avulla kipsilevystä paikka ja ruuvata se kiinni rimoihin. Vaihtoehtoisena paikkaustapana voi käyttää alumiiniverkkoa, jonka päällä on liimapinnalla varustettu lasikuituverkko. Paikka liimataan reiän päälle. Teetpä paikkauksen kipsilevypalalla tai alumiiniverkolla, tulee paikan asentamisen jälkeen tasoitus, hionta ja maalaus samaan tapaan molemmissa.
Lastulevyyn käy paikaksi pieniin kolhuihin puukitti. Laminaattikalusteen pinta kannattaa ensin karhentaa hiomalla ja sen jälkeen maalata vaikka Helmi-kalustemaalilla. Laminaattilattiat puhdistetaan, hiotaan karheaksi esimerkiksi moppivarteen kiinnitetyllä hiomapaperilla, imuroidaan, maalataan Otex-tartuntapohjamaalilla ja valmiiksi maalataan Betolux-lattiamaalilla. Tämä projekti vie aikansa, koska pinta kestää kuormitusta vasta noin 1-2 vuorokauden päästä. Tämän jälkeenkin on varottava huonekalujen siirroissa, ettei tule naarmuja.
Kaakelilattian ja seinien maalaus -kysymykseesi liittyen: K-Raudan remonttineuvonnassa olemme pääsääntöisesti suositelleet kaakeleiden ja vesieristeiden päivitystä tämän päivän tasoon vaihtamalla ne uusiin. Toki maalauskin käy, jos pinnoille haetaan vain uutta ilmettä. Maalauskäsittely kaakelipinnoille on haasteellinen erityisesti lattioissa, joissa kulutus voi olla kovaa. Maalattu lattiakaakeli kestää aikansa – ehkä muutamia vuosia kulutuksesta riippuen. Seinissä käyttöikä on pidempi, koska harvoin seiniin kohdistuu yhtä kovaa kulutusta kuin lattiaan.
Ensin puhdistus, pesu, kuivatus ja silikonien poisto. Sitten V33-esikäsittelyaine ja kuivatus. Lattialämmitys pannaan pois päältä noin vuorokautta ennen maalausta. Tämän jälkeen kalusteet ja pinnat suojataan huolellisesti. Noudata maalauksessa tarkasti maalin valmistajan ohjeita. Voit jo K-Raudan maalimyyjältä kysyä tarkat ohjeet, mutta muista vielä ennen työn aloittamista lukea ohjeet purkin kyljestä ja sekoita maali hyvin. Maalaustyössä voit käyttää telaa ja tasoittaa siveltimellä. Mikäli pohjan väri poikkeaa runsaasti pintaväristä, saattaa olla tarpeen maalata kaakelit kahteen kertaan, jotta vanha väri ei kuulla läpi häiritsevästi.
Lopuksi välineet on hyvä puhdistaa vedellä, kuivattaa ja säilöä seuraavaa maalauskertaa varten. Kun maali on kuivunut voi lattialämmityksen laittaa taas päälle ja nauttia uutukaisen hohtavasta kylppäristä. Kun poikkeat K-Raudassa, ota pohjapiirustus mukaan, niin maalimyyjämme pystyy arvioimaan oikeat maalimäärät seiniin ja auttamaan värien valinnassa.
Pitäisi maalata viimeksi 80-luvulla Panulla maalattu puuverhoiltu talo. Vinha on hyvä maali ja luottaisin siihen, mutta voiko sillä maalata Panun päälle? Valmistajan ohje kuuluu näin: "Peittävä Vinha-puunsuoja soveltuu sekä uusille, että aikaisemmin Vinhalla tai kuullotteella käsitellyille puupinnoille. Sitä voi käyttää myös teollisesti pohjamaalatuille puupinnoille."
Noin alustuksena, varsinkin ulkomaalauksessa pitää olla tarkkana maalauksen kanssa, jos mielii säilyttää julkisivunsa kunnossa ja huoltomaalausvälin pitkänä. Periaatteena on, että maalinvalmistajien ohjeita kannattaa noudattaa pilkuntarkasti. Helpointa on kotimaisia maaleja käytettäessä tehdä tarkistussoitto maalitehtaan neuvontaan. Silloin saa varmuudella oikean tiedon maalien yhteensopivuudesta.
Yleisesti ottaen huoltomaalauksessa voidaan toimia tämän ohjeen pohjalta: Vesiohenteisten akrylaattimaalien huoltomaalaukseen soveltuvat akrylaattimaalit. Liuoteohenteisen öljymaalin tai alkydiöljymaalin päälle voidaan maalata näiden samantyyppisten maalien lisäksi akrylaattimaalilla. Aiemmin punamultamaaleilla eli keittomaaleilla maalattu pinta voidaan huoltomaalata vain punamultamaalilla. Ohuet kuullotteet voidaan huoltomaalata kohteeseen sopivalla kuultavalla tai peittävällä maalilla. Paksujen, kalvoa muodostavien kuullotepintojen huoltokäsittely tehdään samantyyppisellä kuullotteella tai peittävällä maalilla.
Panu on vesiohenteinen akrylaattiulkomaali, Vinha taas sisältää alkydivahvisteista akrylaattia, joten vanhan Panun päälle voit vetää Vinhaa.
Maalaus – Lue vinkit ja tartu telaan
Katso video: Maalauksen työvälineet
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Laatoitus
Vastaajana: Heli Juurakko, remonttimestari, K-Rauta Seinäjoki & Lapua
Laatoitus – kysytyimmät kysymykset
Käytä laatoituksen suunnitteluun hieman aikaa ja työ sujuu jouhevammin.
Millaiset laatat kannattaa valita pieneen tilaan?
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että laatan koko valitaan laatoitettavan tilan mukaan. Pieni laatta pieneen tilaan ja vastaavasti isompi laatta isompaan tilaan.
Ison laatan valitseminen pienemmälle seinälle ei välttämättä näytä hyvältä, kun laattoja joudutaan leikkaamaan. Laatat valitaan oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan, mutta yleensä tumma laatta pienentää tilaa ja vaalea vastaavasti suurentaa.
Leveä laatta puolestaan leventää tilaa ja korkea laatta tuo korkeuden tunnetta.
Pienessä tilassa toimii parhaiten vaalea laatta laatoitettuna vaakaan. Lattiassa voi halutessaan käyttää tummempaa laattaa. Se luo syvyyttä ja kontrastia tilaan.
Mistä laatoitus kannattaa aloittaa?
Laatoitusta suunnitellessa on huomioitava laattajako niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Laatoitus on aina syytä suunnitella siten ettei nurkkiin tai rajapintoihin jää pieniä siivuja laattaa.
Miten hyvä saumaus tehdään?
Lue aina huolellisesti valmistajan ohjeet. Esimerkiksi jauheen ja veden määrän suhde on oltavat juuri oikea, koska liika vesi heikentää saumalaastia. Muista myös tehdä vain pieniä määrä saumalaastia kerralla, näin laasti ei ehdi kuivua.
Saumauksen työvälineenä käytetään silikonista saumauslastaa. Varo liikaa pesemistä tumman saumalaastin kanssa. Runsas peseminen vaalentaa saumalaastin väriä.
Pitääkö kaadot jättää aina ammattilaiselle?
Yleisesti ottaen kaadot voi tehdä itsekin, kunhan tietää kuinka se tehdään.
Kun remontin tekee kerros- tai rivitaloon, on osakkaan aina tehtävä remontti-ilmoitus isännöitsijälle tai asuntoyhtiön hallitukselle ennen remontin alkua. Heillä on oikeus valvoa sekä velvollisuus huolehtia siitä, että remontti tai muutostyö suoritetaan rakennusta vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti.
Tällaisen remontin ajaksi voidaan myös nimetä erikseen rakennustyön valvoja.
Miten arvioin laattojen määrän, entä ylimääräiset laatat?
Tarvittavien laattojen määrä lasketaan aina neliöinä. On hyvä laskea seinälaattoja 15 prosenttia ja lattialaattoja 5 prosenttia enemmän kuin mitä varsinaisesti tarvitset.
Ladontamalli ja laatan koko vaikuttavat laattahukan määrään. Isompi laatta lisää hukkaprosenttia, samoin erilaiset laattojen ladontamallit.
Laatoituksen jälkeen on hyvä varastoida jäljelle jääneet laatat. Laattojen samaa polttoerää on mahdotonta saada lisää, jos myöhemmin tarvitsee lisälaattoja.
Näin onnistut laatoituksen saumauksessa
Tutustu K-Raudan laattavalikoimaan verkkokaupassa
Kysy ammattilaiselta, remonttineuvonta auttaa
Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin Kylpyhuoneoppaasta!
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Kiinnitys
Miten saan taulutelkkarin telineen kiinnitettyä seinään? Seinämateriaali on ilmeisesti jonkinlainen kipsilevy tai lastulevy, joka kopisee aika kovasti kun siihen koputtaa.
Seinän materiaalin selvittäminen kannattaa ensin selvittää. Jos saat selvitettyä rakenneilmaisimella, missä kohdin seinän tukirangat sijaitsevat, kannattaa miettiä saisiko TV:n asennustelineen sijoitettua niin, että ainakin osa ruuveista osuu tukirangan kohdalle. Seinän materiaali selviää parhaiten poraamalla siihen samaan kohtaan, mihin aiot TV-telineen kiinnittää. Jos seinästä tulee ”sahanpurua”, kyse on lastulevyseinästä, jos taas valkoista jauhoa, on kyse kipsilevystä.
Asennustelineen mukana tulee yleensä tavalliset ruuvit, joilla saat telineen kiinnitettyä suoraan lastulevyseinään. Poraa ensi jokaiselle ruuville pieni, esim. 3 mm reikä, johon sitten ruuvaat kiinnitysruuvit.
Kipsilevyseinään tarvitset erityiset kipsilevyruuvit. Niissä levyn taustalle aukeaa eräänlainen ankkuri, joka jakaa ruuvista tulevan kuorman laajemmalle alueelle. Ruuveja varten porataan ensin ohjeen mukaisesti isompi reikä, josta ruuvi työnnetään paikalleen ja sen jälkeen kiristetään niin, että taustan ankkuri aukeaa ja kiristää ruuvin tiukasti kiinni kipsilevyyn.
Kaikki tarvikkeet ja työvälineet löytyvät K-Raudasta, ja myyjä neuvoo vielä valitsemasi ruuvityypin käytössä.
Kiinnitysopas auttaa, kun olet kiinnittämässä erilaisiin materiaaleihin, tutustu!
Äänieristys
Kodissamme on kahden yläkerran huoneen välillä äänieristysongelma! Huoneiden pienuuden vuoksi emme ole valmiita massiivisiin muutoksiin. Yksi ajatus on laittaa Haltex-levytys toiseen huoneeseen, mutta senkin kanssa olemme miettineet miten toimia oviaukon kohdalla, sillä seinästä tulee paksumpi kuin mitä tämän hetkisen oven karmit ovat. Toiseen huoneeseen kenties jokin vastaava levy tai pelkkä tapetti?
Mitä suosittelette? Onko teillä tällaiseen tilanteeseen asennuspalvelua saatavilla. Sekin on meille epäselvää, että miten hinnoittelette asennuspalvelunne?
Äänieristeogelmaanne suosittelemme kipsilevyä (Gyproc) asennettavaksi vanhojen seinälevyjen päälle. Kipsilevy on ääneneristeenä huomattavasti parempi kun kevyt Haltex-levy. Haltex-levyllä on toki ilmaääniä absorboiva ominaisuus. Jos sama toimenpide tehdään seinän molemmilla puolilla, on vastaavasti ääneneristävyys parempi kuin vain toisessa huoneessa tehtynä.
Yksi vaihtoehto voisi olla, että yhdistätte molempia siten, että asennatte alle kipsilevyn ja pintaan Haltex-levyn.
Olikohan tuo oviaukko juuri näiden huoneiden välisessä seinässä? Silloin hyvin äänieristetty seinä ei yksin riitä, vaan vanha ovi karmeineen pitää vaihtaa ääneneristeoveksi, eli puhutaan ns. desibeliovista.
Lähimmästä K-Raudasta löydätte kaikki tarvittavat materiaalit työvälineet. Asennuspalvelun hintoja emme valitettavasti pysty ennakolta kertomaan, koska hinta perustuu aina tarkkaan suunnitelmaan ja työselitykseen, jonka pohjalta asennustyön hinta arvioidaan. Helpoimmin asiassa pääset eteenpäin varaamalla maksuttoman kartoitusajan K-Raudan Remonttimestarin juttusille, niin yhdessä hänen kanssaan voit miettiä, että miten haluat remontissa edetä. Remonttimestariltamme saat myös hyviä käytännön ohjeita ja apua remontin toteutukseen – käytitpä asennuspalvelua tai et.
K-Raudasta löydät myös akustiikkapaneeleita, tutustu valikoimaan!
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Perustukset
Olen remontoimassa vanhaa 95-vuoden varastoa, jonka alla on koko pituudelta kellari ja tilat on yhdistetty toisiinsa niin, että esimerkiksi autoa pääsee huoltamaan sen alta. Kellarin seinät ovat nyt melko märät ja varastoa ollaan kevään aikana kaivamassa ympäriltä auki, jotta vesi- ja lämpöeristykset sekä salaojat voidaan tehdä uudestaan. Seinää ei ole ulkopuolelta slammattu, mitä tuotetta suosittelette tähän? Lisäksi tarkoituksena on laittaa uusi patolevy ja finfoam ehkä 50 mm. Onko finfoamin kovuudella / muilla asioilla väliä, kun se on tulossa kellarin seinän ulkopuoliseen eristykseen. Ajattelin jotain pontattua ja levyväleihin jokin massa sitten.
Sitten toinen kysymys: Kellari on pinnoiltaan melko alkuperäiskunnossa ja haluaisin tilasta valoisamman sekä seinistä varsinkin siistimmät. Sopisiko betoniin/ lekaharkkoihin ihan pelkkä tasoite ja sen päälle maali? Lattiaan olen ajatellut, niin kellariin kuin autotalliin sen päälle epoksia. Kuulisin mielelläni vinkkejä näihin mainitsemiini asioihin liittyen, jotta osaan valita oikeat tuotteet remontin toteuttamiseen.
Hyvä juttu, että olet päätynyt remontoimaan monitoimitilanne. Se lisää huomattavasti kiinteistön toimivuutta ja arvoa. Ratkaisusi perusmuurin eristämiseksi on oikeansuuntainen ja teknisesti toimiva. Kellarin seinään soveltuu parhaiten uritettu Finnfoamin kellarin seinäeriste CW-300/100. Kun levyjen saumakohdat tiivistetään elastisella liimamassalla, saadaan rakenteesta täysin tiivis, ja se korvaa samalla patolevyn. Varmista, että ulkopuoliset työt toteutetaan nykymääräysten mukaisesti: esimerkiksi salaojien sijoittelu ja purku, salaojatäyttö sekä perusmuurin eristys.
Ulkopuolen slammauksen voit tehdä ihan normaalilla kalkkisementtilaastilla, jota saa säkkitavarana K-Raudasta. Sisäpuolelle valitse kosteudenkestävä tasoite tai kalkkisementirappaus. Maaliksi sopii vaikkapa kalkkimaali. Seinässä maalin on syytä olla helposti kosteutta läpäisevää, jos maaperän kosteus pääsee kellarin seiniin. Kalvoa muodostava maali saattaa irrota, jos seinään tulee kosteutta.
Lattian pinnoitteeksi epoksi on hyvä ratkaisu. Se läpäisee myös vähäisessä määrin vesihöyryä, joten senkin puolesta se soveltuu lattiaan. Harkinnan arvoinen asia voisi olla lattialämmityksen asentaminen lattiaan. Työ silloin lisääntyy, mutta maanvaraisessa laatassa lämmitys vähentää merkittävästi mahdollista maaperän kosteudesta johtuvaa laatan kostumista. Tarvikkeiden ja työvälineiden hankintaan saat apua K-Raudan Remonttimestarilta. Hän voi auttaa myös asennustöiden järjestämisessä. Sovi ennakkoon maksuton tapaamisaika Remonttimestarille, niin vältyt turhalta odottelulta kaupassa.
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Rakennuksen runko ja julkisivu
1) Pitääkö olla huolissaan, jos kahi-tiilisen talon seinä ja sokkeli näyttää kostuneelta ulkoapäin tarkastellessa noin metrin leveältä ja metrin korkealta alalta? Voiko kyseessä olla ns. maakosteus, joka nousee rappauspintaista sokkelia pitkin? Sokkeli on noin 30-40 cm korkuinen, ja taloa reunustaa myös sora-alue ennen nurmikkoa. Millaisia toimenpiteitä tämä vaatii? Talo on sorapohjalle perustettu, kelluvalla betonilaatalla.
Ei tästä tarvitse huolestua, mutta asia kannattaa selvittää ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Joskus kalkkihiekkatiiliseinä saattaa näyttää talviaikaan paikoitellen märältä. Usein se johtuu siitä, että tuuli puhaltaa lunta ja räntää seinälle, ja märkä lumi tarttuu seinään. Lämpötilan noustessa lumi sitten sulaa ja imeytyy tiileen, joka näyttää märältä.
Tarkista myös, että vesikourut ja syöksytorvet ovat kunnossa. Vuotokohdista saattaa tuuli lennättää vettä osaan seinästä, joka jälleen näyttää kosteammalta kuin muu seinä.
Jos näissä asioissa ei ole ongelmia havaittavissa, ja kosteus näkyy pitkiä aikoja ja säännöllisesti samassa paikassa, kannatta selvitellä onko seinän rakenne kunnossa. Onko lämmöneriste kyseessä olevassa kohdassa kunnossa? Onko höyrynsulku paikallaan kuten kuuluu? Löytyykö tiiliverhoilun takaa tarvittava tuuletusrako? Näissä tarkistuksissa saattaa olla tarve saada asiantuntija-apua. Voit turvautua esimerkiksi paikalliseen AKK-kuntotarkastajaan. Tuon AKK-pätevyyden voit tarkistaa www.fise.fi -nettisivulta.
Toinen selvitettävä asia on tuo epäilemäsi maaperästä nouseva kosteus. Yleensä tiiliseinässä on kuitenkin kapillaarikatkona bitumihuopa sokkelin päällä, jonka pitäisi estää kosteuden nousu tiiliseinään. Varmista kuitenkin, että talon salaojat on asennettu oikein ja että ne ovat toimintakuntoiset. Salaojien käyttöikä on 25 vuotta, jonka jälkeen ne tulee uusia kokonaan. Samalla vaihdetaan myös salaojasorat. Salaojarempan yhteydessä asennetaan myös perusmuurilevyt sokkelia vasten ja muotoillaan maanpinnat niin, että pintavedet valuvat talosta poispäin. Samalla voi myös asentaa syöksytorvien alle sadevesikupit ja putkistot katolta tulevan veden johtamiseksi pois rakennuksen vierustalta.
Kun etenet näiden edellä mainittujen asioiden selvittämisessä niin, että suljet mahdollisia ongelman aiheuttajia yksi kerrallaan pois, saat kosteuden aiheuttajan varmasti selville. Pitkään märkänä pysyvä rakenne on aina riski. Kosteus aiheuttaa helposti home- ja lahovaurioita ja niistä puolestaan voi seurata pahimmillaan terveyshaittaa asumiselle.
Jos ryhdyt korjaustöihin, käväise lähimmässä K-Raudassa suunnittelemassa tarvikehankinnat ja pyydä tarjous kaikesta. Saat varmasti myös apua hyvien tekijöiden löytämiseen ja muista myös remonteille tarkoitettu Remppatili. Remonttirahoituksen voi hakea kätevästi vaikka jo ennakkoon netin kautta, ja kun tarvikkeita ja työkaluja tarvitaan, saat ne suoraan tilille.
2) Miten eristetään kellaritilassa oleva huone? Kellarin betoniseinät ovat suurimmaksi osaksi maanpinnan alapuolella. Tarkoitus olisi koolata ja paneloida, mutta mitä pitää tehdä ennen sitä?
Asuinhuoneiden rakentaminen kellaritiloihin on rakennusteknisesti ja kosteusfysikaalisesti vaativa projekti, ja siinä tulee huomioida useita asioita. Ulkopuolisen kosteuden tulo kellarin ulkoseinän ja lattian läpi tulee estää toimivalla salaojituksella, perusmuurissa ulkopuolella olevalla kumibitumikermillä, perusmuurilevyllä ja lämmöneristeellä. Voit käyttää esimerkiksi Isodrän-eristettä tai Finnfoamin uritettua kellarieristettä, joka toimii samalla perusmuurilevynä. Isodrän-eriste toimii samalla myös pystysalaojana.
Pintavedet johdetaan pois rakennuksen ympäriltä ja kattovedet umpiputkella perusvesikaivoon. Sisäpuolen eristys on turvallisinta toteuttaa polyuretaanieristeellä eristevalmistajien ohjeita tarkasti noudattaen. Jos lattioissa ei ole kapillaarikatkosingeliä eristeen alla, lattia on turvallisinta päällystää pienehköllä klinkkerilaatalla, jotta kosteutta haihduttavia saumoja on mahdollisimman paljon. Eristeenä voit käyttää esimerkiksi Kingspan- tai Finnfoam-eristeitä. Valmistajien sivuilla on yksityiskohtaisia asennusohjeita sisäpuolisen lämmöneristyksen toteuttamiseen. Puukoolattujen pehmeiden eristeiden käyttö kellarirakenteissa muodostaa mikrobikasvustoriskin ja niitä tulee välttää.
Kun ryhdyt käynnistelemään remonttiasi, käväise lähimmässä K-Raudassa suunnittelemassa tarvikehankinnat ja pyydä tarjous kaikesta. Saat varmasti myös apua hyvien tekijöiden löytämiseen! Muista myös K-Raudan Remppatili. Remonttirahoituksen voi hakea kätevästi vaikka jo ennakkoon netin kautta, ja kun tarvikkeita ja työkaluja tarvitaan, saat ne suoraan tilille, jos luottopäätös on tehty ennakkoon.
3) Jos rossipohjainen lattia on alhaalta ylös seuraava: tuulensuoja, villa (paroc), kipsilevy, 10 mm lattialämmitys ja tasoite, jossa on kaapelit sisällä ja tähän laattalattia päälle, niin onko höyrynsulku välttämätön villan ja kipsilevyn väliin vai voiko tulla jotain ongelmia?
Yleensä höyrysulku tulee asentaa seinä- ja lattiarakenteissa sisäpuolisten levyjen ja villojen väliin. Kuvaamassanne rakenteessa höyrynsulun paikka pitäisi olla villaeristeen päällä eli kipsilevyn alla. Jos kyseessä on märkätila, johon laatoituksen alle tulee vedeneriste, jätetään märkätilan kohdalta kipsilevyn alle tuleva höyrynsulku pois. Märkätilan vedeneriste toimii kyseisen tilan kohdalla myös höyrynsulkuna.
Lattiarakenteissa yleensä höyrynsulun puuttuessa kasvaa riski rakenteeseen diffuusion vaikutuksesta kulkevan vesihöyryn aiheuttamille kosteus- ja homevaurioille.
Rakenteiden rakennusfysikaalinen toimivuus on usein hieman hankala asia selvitellä ja turvallinen ratkaisu vaatii aina rakennesuunnittelijan laatimat kosteustekniset laskelmat. Voit kysellä tarkempia ohjeita ja suunnitelmien teettämistä paikallisilta rakennesuunnittelijoilta tai myös kokeneilta rakennusmestareilta, jotka osaavat auttaa. Tarvikkeisiin ja asennustyöhön löytyy apua K-Raudan Remonttimestarilta. Helpoiten hänen kanssaan pääset keskustelemaan varaamalla maksuttoman kartoitusajan k-rauta.fi -nettisivujen kautta.
4) Mitä eroa on höylätyllä ja höyläämättömällä laudalla ulkovuorilaudoitukseen? Mitä minun tarvitsee ottaa huomioon? Punamullalla olisi ajatus maalailla.
Sahapintaisessa laudassa on luonnostaan parempi tartuntapinta pintakäsittelylle. Jos sinulla on perinteinen pystyrimalaudoitus, niin siihen sahapinta on luonnollinen valinta. Jos puolestaan vaakavuorilaudoitus, niin silloin yleensä laudat ovat höylättyjä. Mikäli punamultamaali on harkinnassa, suosittelemme höyläämättömän eli sahapintaisen julkisivulaudoituksen käyttöä. K-Raudan maaliosastolta saat tarkat tuotetiedot ja työohjeet sekä tarvitsemasi tarvikkeet ja työvälineet.
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!
Terassi
1) Olen rakentamassa terassia rinnetontille, missä korkeuseroa noin 1-1,5 m. Millainen perustus tällaiseen kohteeseen soveltuu parhaiten? Olen kuullut, että ruuvipaalut eivät välttämättä sovellu näin jyrkkään rinteeseen. Onko paras valaa betonikengät vai onko kivilaattaan tukeva rakenne riittävä? Vai mitä muita vaihtoehtoja vielä olisi? Pintamaan alla saattaa väijyä kallio, mutta ei ole varmuutta kuinka lähellä kallion pinta on.
Ruuvipaalut käyvät hyvin perustamistavaksi myöskin rinnetontilla. Kallion pinnan syvyys ja muoto kannattaa selvittää ennen perustustöihin ryhtymistä vaikkapa painokairalla tai rautakangella. Jos kallion pinnalla on hienojakoisia maa-aineksia, voi olla riskinä, että maa-ainekset liukuvat kallion päällä alaspäin, jos terassin perustukset tukeutuvat vain tähän maakerrokseen.
Liukupinnan muodostuminen on siis otettava huomioon suunnitelmissa. Kaiken kaikkiaan projektista on syytä laatia insinöörin tekemä suunnitelma, jotta saadaan riittävä varmuus rakenteeseen vaikuttavista voimasuureista ja rakenteen varmuudesta.
Ota yhteys paikkakuntasi rakennustarkastajaan, niin häneltä saat pätevien suunnittelijoiden yhteistietoja, niin pääsette viemään hanketta eteenpäin. K-Raudasta löytyy luotettavasti tarvitsemasi rakennusmateriaalit ja saat tarvittaessa apua myös terassin toteuttamiseen, mikäli et itse sitä rakenna.
2) Ostimme viime kesänä omakotitalon ja nyt tänä kesänä olisi tarkoitus remontoida terasseja/kuisteja. Talossamme on kolme terassia, joissa on pohjana paljas betonilaatta. Kannattaisiko tuo betoni suojata kosteudelta esim. Vetonit sokkelipinnoitteella, jota on käytetty muun sokkelin suojaamiseen tai muulla sopivalla tuotteella? Hengittääkö tuo Vetonit riittävästi vai olisiko parempi jättää betoni paljaaksi ja rakentaa puinen terassi sen päälle?
Kun rakentaa terassia, niin kuinka lähelle tontin rajaa terassi saa ulottua?
Aivan talon vieressä varmaan riittää terassin perustuksiksi maan varaan aseteltu kivilaatta sekä säädettävä terassijalka, mutta yhdessä kohtaa hieman kauempana talosta terassi tulisi rinteen takia jopa pari metriä irti maasta. Millainen perustus tällaiselle terassille pitäisi olla? Kuinka syvään uskaltaa perustuksia kaivaa ettei talon routasuojat tai salaojat vaurioidu?
Helpoin ratkaisu mitä itsekin jo tuossa ehdotat, on että rakennat puisen terassin betonilaatan päälle. Aluspuuna tulisi käyttää painekyllästettyä lankkua, jonka alle tulisi asentaa bitumihuopakaistale. Terassilaudoiksi soveltuvat esim. painekyllästetyt terassilaudat. Lähimmässä K-Raudassa myyjämme voi esitellä kaikki vaihtoehtoiset terassimateriaalit.
Terassin sallittu etäisyys oman tontin rajasta vaihtelee. Oman kunnan rakennusjärjestys löytyy kunnan nettisivuilta, ja sinne on kirjattu tontille tulevien lisärakennelmien ja -rakennusten sijoittamiseen liittyvät vaatimukset. Yleensä pysyvää terassia ei saa rakentaa tontille merkityn ns. rakentamisalueen rajojen ulkopuolelle ja vähimmäisetäisyys naapurin rajasta voi olla kunnasta riippuen esim. 2 tai 4 metriä. Viranomaisten asettamista vaatimuksista saa nopeasti tietoja ottamalla yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan tai rakennustarkastajaan.
Mikäli talon / sokkelin vieressä oleva maa-aines on routimaton eikä havaintoa sen painumisesta ole, niin riittää, kuten itse ehdotat betonilaatta ja säätöjalka. Rinteen puoleisessa kulmassa, jossa rinteen takia korkeusero on kertomasi mukaan parisen metriä ehdotan, että kaivat varoen lapiotyönä tulevalle pohja-anturalle kuopan nykyisen routaeristeen ja salaojan alapuolelle. Tämän jälkeen valat betonista 50 x 50 x 20 cm mitoiltaan olevan anturan. Anturan päälle muurataan kevytsoraharkoista (pilariharkko) pilari.
Laita betonianturan valun yhteydessä anturan keskelle pystyyn pari 60 – 80 sentin korkeuteen ulottuvaa halkaisijaltaan 6-8 mm paksuista harjaterästä. Täytä harkkojen keskellä oleva reikä betonilla ja asenna siihen myös harjateräkset niin, että terästanko ulottuu anturan pinnasta noin 20 senttiä pilarin yläpään yli. Terassin puurunko kiinnitetään tähän pilarista tulevaan harjaterästankoon.
Lopuksi täytä kaivanto karkealla soralla. Mieluiten salaojasoralla, jos kaivutyöt on tehty rakennuksen seinustan lähellä ja salaojan vieressä.
Varaamalla tapaamisajan K-Raudan asiantuntijalle, saat nopeasti tarvittavat ohjeet ja neuvot tarvikkeista ja työvälineistä. Voit myös tiedustella asennuspalvelun hintaa ja aikataulua.
3) Olen aikeissa rakentaa terassille puisen kattorakenteen. Katemateriaalina olisi joko lasi tai PVC-kenno. Olen tutkinut kuormitettavuuksia ja kuormia, mutta silti askarruttaa lähinnä materiaalin vahvuudet. Eli kuinka paksua liimapuuta minun pitäisi käyttää. Onko tähän saatavissa apua teiltä?
Pystytolppina voi käyttää 100 x 100 mm piiruja ja katteen pääkannattajina on mitallistetut 45 x 145 mm puupalkit joiden asennusväli on keskeltä keskelle mitattuna (k/k) 600 mm., muovikatteen alle tulevina koolauksina, eli ns. sekundäärikannattajina on 45 x 45 mm koolingit k/k 300 mm.
Muistathan, että pysyviksi tarkoitetut katokset ovat rakennusluvan vaativia rakenteita. Suositeltavinta onkin aloittaa projektin valmistelu käväisemällä oman kunnan rakennustarkastajan juttusilla tai ottamalla yhteyttä rakennusvalvonnan neuvontaan. Kuntakohtaisesti lupamenettely voi hieman vaihdella, mutta pääsääntö on, että viranomainen haluaa varmistua, että katokset kestävät lumikuorman paineen eikä katteen päältä pääse putoamaan lunta kenenkään päälle aiheuttaen vaaratilanteita. Myös paloturvallisuusasiat voivat viranomaistarkastelussa nousta esiin, mutta parhaiten asiat selviävät kysymällä viranomaiselta.
Myös K-Raudan asiantuntija on apunasi, kun saat nuo lupa-asiat selvitetyksi. Hän voi yhdessä kanssasi laskea tarvikkeiden määrät ja antaa sitten tarjouksen työkaluista ja rakennustarvikkeista ja halutessasi myös asennustyöstä. Varaa K-Rauta.fi -sivuilta tapaamisaika sinua lähimään K-Rautaan, niin pääset rivakasti projektissasi eteenpäin.
Terassiopas auttaa kaikissa terassipuuhissa
Pihaa laittamassa? Tutustu myös monipuoliseen Pihaoppaaseen!
Tutustu runsaaseen terassilautojen valikoimaan
Varaa aika remontin suunnitteluun lähimpään K-Rautaan
Liity maksutta K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja saat heti käyttöösi palveluedut!