Kipsilevyseinään kiinnittäminen
Tilaa jakavat väliseinät on usein tehty kipsilevystä, joka on kiinnittämisessä hankala: ruuvit eivät pureudu huokoiseen kipsiin, eikä muoviproppujen vapautumismekanismi oikein toimi.
- Etsi koputtelemalla ja kuuntelemalla runkopuista tehdyt koolaukset ja kiinnitä ruuvit niihin. Jos et tiedä runkopuiden paikkaa tai mikä kipsilevy on kyseessä, vaitse Sormat Gripperin tai Alligatorin tapaisia erikoistulppia, joiden avautumismekanismi kykenee pureutumaan myös kipsilevyyn.
- Jos tiedät että kyseessä on tavallinen kipsilevy tai maksimissaan yksinkertainen erikoiskova kipsilevy, valitse kipsilevyankkuri. Muista, ettei se uppoa runkopuihin.
- Jos kiinnität kipsilevyyn tai muuhun enintään 92 mm paksuiseen levyseinään jotain todella raskasta, ja tiedät missä runkopuut eivät ole, valitse levyankkuri.
Muista nämä:
- Lue ruuvien tuotepakkauksesta ohje poranterän valintaan, ja tarkista kiinnikkeen maksimikantokyky.
- Huomioi myös kiinnitettävään kohteeseen kohdistuva kuormitus, esim. koukkuun tai naulakkoon ripustettavat tuotteet, ja itse seinämateriaalin kantokyky.
- Muista kiristää ruuvi pohjaan asti. Älä siis jätä ruuvia pintaan "koukun paikaksi".
- Alle kahden kilon painoisen taulun voi ripustaa pienellä naulalla.
Lue lisää kipsilevyyn kiinnittämisestä
Katso ohjevideo: Näin kiinnität kipsilevyseinään
Näillä kiinni kipsilevyyn:
Kiviseinään kiinnittäminen
- Omistat vain vasaran, ja haluat taulun betoniseinälle. Valitse taulukoukku, joka naputellaan kiinni vasaralla.
- Jos poraat, käytä iskuporakonetta ja muista maltti. Aloita hissukseen ja turvaudu iskuporaukseen vasta, jos reikää ei meinaa syntyä. Porauksen jälkeen puhdista reikä - pölynpoistolla varmistat kitkapinnan.
- Kiviseiniin kiinnitettävät ruuvit vaativat aina toverikseen tulpan eli tuttavallisemmin propun. Betoniin käy mikä tahansa tulppa. Naputtele tulppa vasaralla kiinni reikään. Kun ruuvi väännetään propun sisään, se levittää ja lukitsee propun rakenteeseen. Ongelmakohtia on tavallisesti kaksi: sopivan ruuvin löytäminen proppuun ja poraussyvyyden päättäminen. Nämä ratkeavat ostamalla pakkaus, joka sisältää sekä tulpat että niihin sopivat ruuvit, ja noudattamalla pakkauksesta löytyviä asennusohjeita. Yleisohjeena, että ruuvin pituus on tulpan pituus + kiinnitettävän paksuus + 1 x ruuvin halkaisija.
- Jos haluat kiinnittää kiviseinälle jotain todella raskasta, tarvitset iskuporakoneen lisäksi momenttiavaimen. Tarkista poraussyvyys, ja puhdista porattu reikä.
- Jos kiinnität jotain, missä on ruuvinreiät valmiina, seuraa ruuvien tuotepakkauksen ohjeita ja aloita poraamalla esireikä. Puhdista pölyt pois.
Vinkki: Aseta ennen poraamista proppu terän viereen ja vedä tussilla tai teipillä merkki poranterään sopivaan kohtaan. Näin saat porattua reiästä helposti sopivan syvyisen.
Tiesitkö? Kiviseinäin poraaminen on monille pakollinen ratkaisu, sillä suurimmassa osassa suomalaisista taloista on betoni- tai kiviseinät. Ripustamisen näkökulmasta usein kantavana rakenteenakin toimivat kivimateriaalit kestävät painaviakin ripustuksia. Kivimateriaaleissa on kuitenkin eroja: kun esimerkiksi betoniseinä on jykevä, tiilet ja varsinkin sanonut reikätiilet sekä kevytbetoniharkot ovat rakenteeltaan huokoisia.
Lue lisää kiviseinään kiinnittämisestä
Katso ohjevideo: näin kiinnität kiviseinään
Näillä kiinni kiviseinään:
Kaakeliin kiinnittäminen
Jos kaakeleihin ei ole aivan pakko tehdä reikää, se kannattaa jättää tekemättä. Jos kuitenkin tartut työhön, ole varovainen ja käytä nimenomaan kaakelille tarkoitettua terää! Poraus nimittäin halkaisee laatan helposti.
- Jos päätät porata, kannattaa se paikoittaa laatan saumaan. Varmista, ettei taustalla kulje vesiputkia tai sähköjohtoja.
- Aloita poraaminen ilman iskutoimintoa pienellä terällä, joka rikkoo laatan pinnan. Voit suurentaa reikää isommalla terällä. Kytke iskuporaus päälle, jos laatan takana on iskutoimintoa vaativaa kovaa betonia.
- Napauta tulppa varovasti paikalleen vasaralla - liian kovalla voimalla laatta voi mennä rikki.
Muista tämä: Turvallinen vaihtoehto poraamiselle ovat tarra- ja imukuppikoukut.
Katso ohjevideo: Näin kiinnität kaakeliseinään
Näillä kiinni kaakeliin:
Puuseinään kiinnittäminen
Puuseinään kiinnittäminen on helppoa! Kun kiinnität painavia esineitä puupaneeliin, valitse yleisruuvi. Tulppaa ei tarvita. Jos haluat kiinnittää puuseinään pieniä, kevyitä esineitä, kannattaa valita listanaula.
Katso ohjevideo: Näin kiinnität puuseinään
Kiinnitä puuseinään
Kattoon kiinnittäminen
Kattoon kiinnitettäessä tarvikkeiden pitovaatimukset kasvavat. Seinässä esineen paino kohdistuu vaakasuorasti ruuviin, mutta kattoon kiinnitetty korituoli tai voimistelurenkaat vetävät kiinnikettä suoraan alas.
- Puukatossa kiinnitys tapahtuu suurikokoisilla yleisruuveilla. Pyri kiinnittämään runkopuihin tukevamman kiinnityksen varmistamiseksi. Voit käyttää myös rengaslevyä, jos haluat kiinnittää esimerkiksi kukka-amppelin kattoon.
- Levykatossa kiinnitys kannattaa tehdä levyankkurilla.
- Betonikattoon kiinnitettäessä käytetään betoniruuveja. Muista puhdistaa porausreikä. Raskaiden esineiden kiinnittämiseksi kivikattoihin ovat kiila-ankkurit hyvä valinta. Kun isket ankkurin porattuun reikään, sen pää laajenee, mikä ankkuroi kiinnikkeen katon sisään. Laadukkaat ankkurit kestävät jopa satojen kilojen painon.
Katso ohjevideo: Näin kiinnität kattoon
Näillä kiinni kattoon:
Taulut seinälle
Kevyet taulut on kätevintä ripustaa taulukoukulla, joka on myös helppo poistaa seinästä, tai pienellä naulalla. Kipsilevyseinä kestää maksimissaan 15–20 kilon painoisen taulun. Koukun voit lyödä vasaralla niin puu-, tiili- kuin betoniseinään. Jos koukun kärki on vasaran lyöntipään edessä, napsauta muovisesta koukusta parin millin pala pois terävällä puukolla. Koukun kantokyky ei siitä kärsi.
Vinkki: näin kiinnität taulujen yläreunat samalle korkeudelle Avain onnistumiseen on tarttua ensin mittaan ja lyijykynään. Mittaa jokainen taulupaikka katosta ja tee siihen lyijykynällä viiva. Tämän jälkeen laita mittanauhan pää taulun ripustusnauhan alle, ja anna taulun roikkua omalla painollaan. Mittaamalla välin ja poraamalla reiän saman verran seinässä olevan merkin alle taulujen yläreunat ovat linjassa keskenään. Pyyhi lopuksi turhat merkit seinästä pyyhekumilla.
Lue lisää taulun kiinnityksestä
Taulujen kiinnitykseen:
Huonekalujen kiinnitys seinään
Kirjahyllyn ja lipaston kiinnittäminen kannattaa, koska esimerkiksi kiipeilevä lapsi voi saada tukevankin hyllyn tai kaapin kellahtamaan kumoon. Kiinnitä kirjahyllyt seinään kulmaraudan sekä ruuvin ja tulpan avulla.
Muista: Tapoja kiinnittää on useita: tärkeintä on, että kiinnitys liittyy huonekalun tukevaan osaan eikä esimerkiksi vaneriseen, nauloilla kiinnitettyyn taustalevyyn.
Lue lisää hyllyn kiinnityksestä
Näillä huonekalut kiinni:
TV seinälle ja peili paikoilleen
Myös Television ja peilin kiinnitys onnistuu helposti K-Raudan työkalukoulun ohjeilla.
Katso ohje peilin kiinnitykseen
Katso ohje TV:n kiinnitykseen
Näillä TV seinälle:
Näillä peili seinälle:
Hanki kunnon välineet kiinnittämiseen:
Mieti ensin, poraa vasta sitten
Ennen poraamista pysähdy hetkeksi miettimään, missä vesi- ja sähköjohdot kulkevat. Niiden reitit selviävät rakennepiirustuksista. Jos piirustuksia ei ole, asia on pääteltävä pistorasioiden ja hanojen sijainnista. Voit myös käyttää rakennetunnistinta, joka löytää esimerkiksi koolingit ja jännitteelliset johdot.
Vinkki poraajalle
Poraamisesta seuraa aina pölyä ja seinän rakennusmateriaalista koostuvaa porausjätettä. Vanha vinkki on pyytää avustaja pitelemään pölynimuria porausreiän vierelle tai kiinnittää teipillä suuri kirjekuori seinään porauskohteen alapuolelle keräämään pölyä. Vielä parempi vaihtoehto on kääntää asetelma päälaelleen. Ota imuri valmiiksi, keskity poraamiseen ja imuroi sitten vaikka koko huone!
Remonttineuvonta auttaa eteenpäin
K-Raudan Remonttineuvonta auttaa alkuun ja eteenpäin, oletpa sitten maalaamassa seiniä, tapetoimassa, uusimassa kodin lattioita tai kiinnittämässä tauluja seinälle.
Voit kysyä maksuttoman Remonttineuvonnan asiantuntijoilta mitä tahansa remonttiin liittyvää: esimerkiksi materiaalien tai työvälineiden valinnasta, parhaista käytännöistä, kosteusvaurioiden ehkäisemisestä ja kodin eri tilojen remontoinnista.