Pesuhuoneen laattaseinässä ja -lattiassa on saumaus syystä, tai oikeammin monesta syystä. Saumaus vähentää veden pääsyä kaakeleiden alle ja veden imeytymistä lattiaan. Saumat helpottavat myös lattian puhdistusta, koska lika ei pääse laattojen väleihin vaan jää saumojen päälle. Keraamisissa laatoissa on aina myös pieniä mittapoikkeamia, jotka saadaan häivytettyä jättämällä laattojen väliin raot ja saumaamalla ne.
Lisäksi saumat tekevät pesutilan ilmeestä yhtenäisen ja rytmittävät sitä. Saumalaastin värin valinnalla saa myös halutessaan lisättyä pesuhuoneen persoonallisuutta. Värikäs saumalaasti tekee säväyksen jopa edullisten peruslaattojen parina. Nyt muodikkaita sävyjä ovat esimerkiksi kirkkaanpunainen ja sähkönsininen.
Saumoilla on myös budjettivastuuta: kalliit laatat voivat mennä hukkaan, jos ne saumataan väärin. Laastin valinta vaikuttaa lopputulokseen, ja myös sauman leveys pitää tietää ennen saumalaastin hankintaa.
Kylpyhuoneen saumaus vie yhdeltä henkilöltä aikaa noin kaksi päivää. Pääkaupunkiseudun tyypillisillä tuntihinnoilla se tulisi siis yhdellä työmiehellä maksamaan noin 750 euroa. Pesutilan voi laatoittaa ja saumata itse, jos on kätevä käsistään. Silloin pitää kuitenkin tietää, mitä on tekemässä ja varmistaa, että vesieristys ja muut tärkeät seikat ovat kunnossa laattojen ja saumojen alla. Sementtilaastia on helpompi käyttää kuin epoksipohjaista.
Mikä on helpoin pitää puhtaana?
Saumalaastia on saatavilla sementti- ja epoksipohjaisena. Sementtilaasti on edullista, kestävää ja helppokäyttöistä. Sitä saa useissa eri sävyissä. Sementtilaasti on huokoisempaa, eli se likaantuu ja värjääntyy helpommin kuin epoksipohjainen laasti.
Sementtilaastisaumat hylkivät vettä ja likaa, mutta ne eivät ole täysin vettä läpäisemättömiä. Näin ollen vettä voi päästä laatoituksen alle ja imeytyä lattiaan. Mikäli näin pääsee käymään, saattaa etenkin vaaleiden laattojen pinta tummua kosteuden vaikutuksesta, mutta laatan kuivuessa väri palautuu entiselleen. Kosteissa tiloissa ilmanvaihdolla on tärkeä rooli. Myös omalla viitseliäisyydellä voi vaikuttaa saumojen kuntoon: suihkun jälkeen on hyvä kuivata seinät ja lattia vedestä lastalla.
Sementtilaastisaumojen väri muuttuu siis ajan myötä. Saumat voi korjata, mutta uusista saumoista on hankala saada täysin samanvärisiä kuin vanhoista. Sementtilaasti ei liioin kestä happamia puhdistusaineita.
Epoksipohjainen saumalaasti on laattaliimaa, jota voi käyttää myös saumaamiseen. Se on erittäin vahva ja täysin vesitiivis sauma-aine, jonka väri ei muutu ajan myötä. Epoksilaasti kestää myös happamia pesuaineita. Siitä on saatavilla paljon värivaihtoehtoja. Vinkki! Epoksipohjaiseen laastiin on myös mahdollista sekoittaa kimalletta, jolla saa saumoihin kaunista metallin hohtoa.
Lujuutensa vuoksi epoksipohjaista laastia käytetään paljon julkitiloissa, kuten kylpylöissä. Nopeasti kuivahtava epoksilaasti pitää kuitenkin levittää nopeasti, ja sen käyttö edellyttää huolellista suojavarustusta. Epoksilaasti myös maksaa tuplasti sen mitä sementtilaasti tai jopa enemmän.
Arjen helpottamiseksi saumojen väriä valitessa kannattaa miettiä käytännöllisyyttä. Vitivalkoinen on puhtaanapidon kannalta vaikein väri, joten sitä ei kannata valita etenkään lattiaan. Mustakaan laasti ei ole helpoin, sillä märkätilassa siinä näkyvät selkeästi kalkkijäämät. Murrettu valkoinen ja harmaan eri sävyt sietävät likaa paremmin. Jos haluaa välttämättä valkoiset saumat, on hyvä valita epoksipohjainen saumausaine, joka hylkii likaa.
Ruudullinen vai yhtenäinen tunnelma?
Saumojen värivalinnalla voi korostaa tai häivyttää kylpyhuoneen saumoja. Korostaminen luo tilaan graafisuutta ja saumojen häivyttäminen yhtenäisyyttä. Häivyttäessä tumman laatan kaveriksi kannattaa valita saman sävyinen saumalaasti tai astetta vaaleampi. Laattoja tummemmat saumat luovat graafisen, ruudukkomaisen tunnelman. On myös hyvä muistaa, että tummat saumat näyttävät leveämmiltä kuin vaaleat.
Vaaleiden ja lasittamattomien, matta-, himmeä- ja karkealasitteisten sekä struktuuripintaisten laattojen saumaukseen suositellaan samansävyistä saumausainetta. Paljon pigmenttiä sisältävät saumalaastit saattavat hankaloittaa puhdistusta ja värjätä laattojen pintaa. Saumausaine kannattaakin valita aina samalla kuin laatat. Kun käytetään laatan sävystä voimakkaasti poikkeavaa saumauslaastisävyä, kannattaa tehdä ensin koesaumaus.
Saumojen väri on hyvä harkita tarkkaan siksikin, ettei saumalaastin vaihto ei ole aivan yksinkertaista eikä edullista. Saumausaineen voi tarvittaessa uusia vaihtamalla, mutta se on tehtävä varovaisesti: vesieriste ei saa mennä rikki. Jos näin pääsee käymään, koko laatoitus pitää poistaa ja seinä vesieristää ja laatoittaa uudelleen. Saumojen vaihto kannattaakin jättää ammattilaisen tehtäväksi. Saumoja voi värittää peittoon saumakynällä, mutta vaikka maali on peittävää, se ei välttämättä riitä sokkiväristen saumojen siistiin värinvaihtoon.
Minkä paksuinen on hyvä laatan sauma?
Saumojen leveyden ratkaisevat keraamisten laattojen paksuus ja koko. Sauman leveys määritellään siis tapauskohtaisesti. Asennettavalla tuotteella voi olla myös tuotekohtainen ohje. Tee aina ensin koeladonta ennen laatoitustyön aloittamista. Koeladonnalla saat testattua laatoille sopivan sauman leveyden.
Seinälaattojen väliin jätetään tavallisimmin 5–6 millimetrin saumat. Lattian saumat ovat hiukan leveämpiä. Useimmilla sauma-aineilla voi saumata maksimissaan 20 millimetriä leveitä saumoja.
Rektifioidut eli mittaan leikatut laatat voidaan laatoittaa kapeammilla saumoilla, mutta tällöinkin sauman leveyden tulee olla vähintään 2–3 mm. Laatat saumataan yläpinnan tasaan siten, että laatan lasittamaton reuna ei jää paljaaksi. Sauma voidaan muotoilla hieman koveraksi. Perinteiset ”pyöreäreunaiset” laatat vaativat leveämmän sauman.
Ohuet saumat ovat kauniit mutta vaativat tekijältä ammattitaitoa. Sauman leveydellä voi visuaalisen ilmeen ohella lisätä myös lattian käyttömukavuutta. Esimerkiksi lattiassa leveä sauma parantaa turvallisuutta, koska karheaa pintaa on jalan alla enemmän.
Asiantuntija: tuotepäällikkö Timo Vanninen, K-Rauta
3 x varma valinta saumausväriksi
Harmaa sietää hyvin likaa ja on suosittu saumaväri niin lattioissa kuin seinissä. Sen eri sävyt helmestä savuun sopivat niin vaaleiden kuin tummien laattojen pariksi.
Beige laasti on sekin helpompi pitää puhtaana kuin valkoinen. Kaunis valinta esimerkiksi kokobeigeen lattiaan tai pastellinsävyisten laattojen pariksi.
Murrettu valkoinen, esimerkiksi marmorinvalkoinen laasti on saumoissa vitivalkoista armollisempi, eli se pysyy pidempään puhtaana. Hyvä valinta, jos haluat mahdollisimman vaaleat saumat.
Katso video-ohjeet saumauksen työvaiheista:
Näin onnistut laatoituksen saumauksessa
- Kytke lattioita saumatessa lattialämmitys pois 2–3 päivää etukäteen, jotta saumauslaasti ei kuivu liian nopeasti.
- Aloita saumaus vasta, kun laatoitus on kuivunut vähintään 2 vuorokautta. Saumavälien tulee olla puhtaat, eikä laattojen kiinnityslaasti saa nousta yli sauman puolivälin.
- Kostuta lasittamattomat laatat ja lasittamattomat kiillotetut porcellanato-laatat (vedenimukyky Eb < 0,5 %) vedellä ennen saumausta puhdistuksen helpottamiseksi. Kostuttaminen suojaa laattaa saumauslaastin imeytymiseltä ja helpottaa laattapinnan puhdistamista saumauksen jälkeen.
- Suojaa kullatut ja lasikohokuviolla koristellut laatat ja listat ennen saumausta esimerkiksi maalarinteipillä.
- Levitä saumalaasti kumilastalla vinosti 45 asteen kulmassa laattasaumojen yli, jotta ne täyttyvät varmasti.
- Anna laastin kuivahtaa hetki. Pese ylimääräinen laasti kostealla sienellä kumihanskat kädessä.
- ”Tikuta” saumat ensimmäisen pesukerran jälkeen: käy saumat läpi esimerkiksi puutikulla tai kaapelijohdon pätkälle niin, että saumoista tulee tiiviitä ja tasasyviä.
- Pese laatoitus toiseen kertaan. Käy lopuksi laatoitus läpi vielä puhtaan sienen kanssa niin sanotulla moppaustekniikalla.
- Anna saumauksen kuivua. Poista lopuksi pintaan muodostunut pölykalvo kuivalla kankaalla.
Viimeistele silikonilla
- Kun saumaus on kuivunut yön yli, tiivistä nurkat ja läpiviennit saniteettisilikonilla. Pursota silikoni patruunapuristimella tasainen vana ylhäältä alas.
- Suihkuta sauman päälle saippuavettä, ja vedä lopuksi sauma sormella tasaiseksi.
- Työn viimeistely pitää tehdä heti, koska kuivunut massa voidaan poistaa vain mekaanisesti.
Hyvä tietää: Silikonimassaa käytetään kaikkiin saumoihin, jotka saattavat liikkua jännityksistä tai alustan kuivumisesta ns. liikuntasaumoissa, sekä keraamisten pintojen nurkkasaumoissa, seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa, läpivienneissä sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden liittymäkohdissa. Valitse silikonimassan väri laatan väriin sointuvaksi.
Saniteettitiloihin tarkoitetuissa silikoneissa on homeenestokäsittely. Tummien hometäplien ilmaantuessa silikonipintaan ongelma johtuu säännöllisen puhdistuksen puutteesta tai / ja tilan rakenneongelmista. Hometäplät puhdistetaan klooripitoisella puhdistusaineella, joka tappaa homesienet itiöineen. Myös punertavan leväkasvuston saa pestyä pois klooripitoisella puhdistusaineella.
Saumauksen työvälineet:
- Saumauskumilasta ja pesusieni TAI
- Laatoittajan pesulaatikko sienineen (sis. kahvallisen pesusienen ja saumauskumilastan)
- Kumihanskat
- Kaapelijohdon pätkä
- Puhdas pesuliina
- Tarvikkeet:
- Saumalaasti, valitse väri mieluiten laatan värin mukaan
- Saniteettisilikoni, valitse väri laatan mukaan
Osta laatoitustyökaluja ja katso saumalaastien valikoimaa.
Puhdista ja kunnosta vanhat saumat näin
- Saumoihin kertyy ajan mittaan rasvaa, pesuaineita, kalkkia ja muuta veden mukana kulkevaa likaa. Kalkki irtoaa happamalla puhdistusaineella (pH alle 5), rasvaan tehoaa emäksinen puhdistusaine (pH yli 10). Lue aina käyttöohjeet ensin huolellisesti ja noudata niitä.
- Kuuratessa kastele saumat ensin lämpimällä vedellä. Anna pesuaineen vaikuttaa puhdistettavalla pinnalla tarpeen mukaan. Käytä pinttyneeseen likaan saumaharjaa. Harjaa saumat kärsivällisesti puhtaaksi. Pinttynyt lika voi vaatia toistoja. Muista, ettei silikonisaumoja saa harjata.
- Voit kokeilla pesuaineiden sijasta saumoihin myös etikkaa, piimää, ruokasoodaa, partavaahtoa tai sitruunahapon ja veden sekoitusta.
- Kaakelisaumat voi puhdistaa tehokkaasti ja allergiaystävällisesti myös höyrypesurilla. Se pesee pinnat ilman puhdistusaineita ja muita kemikaaleja. Pinttynyt lika voi vaatia höyryn lisäksi saumaharjaa.
- Anna huoneen kuivua ilmavasti. Suojaa saumat saumasuoja-aineella, joka ehkäisee pinttymiä ja helpottaa puhtaanapitoa jatkossa.
- Saumoja voi kunnostaa muun muassa saumakynällä, jolla on helppoa ja edullista värittää saumat siisteiksi. Saumakynän maali on vesipohjaista, peittävää, pysyvää ja haalistumatonta. Se kuivuu nopeasti ja hylkii likaa sekä vettä. Saatavilla on eri värejä.
Näitä tarvitset saumauksessa:
Lisäksi tarvitset: kumihanskat, kaapelijohdon pätkän tai puutikun sekä puhtaan pesuliinan.
Vinkkejä kylpyhuoneen remontointiin
Katso monipuoliset ideat ja ohjeet kylpyhuoneremonttiin!
Kylpyhuoneremontoijan ABC: Kylpyhuoneremontin budjetointi ja kilpailutus
Kylpyhuoneremontoijan ABC: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Tutustu Kylpyhuoneoppaaseen – katso vinkit kylpyhuone- ja saunaremonttiin
Kysy mitä vain remontoinnista – K-Raudan remonttineuvonta vastaa
Aloita kylpyhuoneen remontointi asiantuntijamme avustuksella. Varaa maksuton palveluaika K-Raudan kylpyhuoneasiantuntijalle.
Kodin energiatehokkuus: katso vinkit ja tuotteet sähkönkulutuksen vähentämiseen
Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut
K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.