K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Omenapuun leikkaus

Päivitetty 23.03.2023

Jokaisen omenapuun omistajan tai omenapuusta haaveilevan on hyvä tietää, miten omenapuun leikkaus tehdään. Katso ohjeet ja tarvikkeet, joilla omenapuiden leikkaus onnistuu.

Omenapuun leikkaus on yksi tärkeimpiä asioita hallita, jotta omenapuut pysyvät hyvässä kunnossa. Omenapuiden leikkaus suositellaan tehtäväksi joka vuosi tai joka toinen vuosi.

On tärkeää muistaa, että jokainen omenapuu on erilainen, joten leikkaus voi vaihdella hieman sen mukaan, millainen puu on. Jos olet epävarma siitä, miten leikata, kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista, joka voi tarjota neuvoja ja suosituksia puun leikkaamiseksi oikein myös tulevina vuosina.

Omenapuun leikkaus on tärkeää

Omenapuun leikkaus takaa omenapuun hyvinvoinnin. Oikein suoritettu omenapuun leikkaus auttaa puuta pysymään vahvana sekä vastustuskykyisenä ja mikä tärkeintä, tuottamaan hyvänmakuisia omenoita. Omenapuiden leikkaus tulee suorittaa tiettyinä aikoina vuodesta ja tiettyjä tekniikoita käyttäen. Näin vältetään vahingoittamasta puita ja varmistetaan, että omenapuilla on optimaalinen kasvu ja sato.

omenapuun-leikkaus-3

Oikein tehty omenapuun leikkaus takaa myös sen, että puun latvus pysyy ilmavana ja puu pystyy kasvattamaan hyviä ja vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä omenapuun ikää ja parannettua hedelmien laatua. Omenapuiden leikkaus kannattaa aloittaa kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista.

Leikkaamisessa on tärkeää että ei jätetä turhia oksatappeja, muttei myöskään leikata liian läheltä runkoa ja vaurioiteta oksankaulusta. Oksankaulus on paksumpi kohta oksan tyvessä, josta puu korjaa leikkuuhaavan.

Milloin omenapuun leikkaus kannattaa tehdä?

Omenapuun leikkaus kannattaa ajoittaa keväälle ennen omenapuiden kasvuunlähtöä. Yleensä paras aika omenapuiden leikkaukselle on siis maalis-huhtikuun aikana. Omenapuiden leikkaus voidaan hoitaa myös keskikesällä. Jos aiot leikata omenapuun kesällä, on paras aika heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tarkka ajankohta leikkaukselle riippuu kuitenkin ilmastosta.

On myös tärkeää tietää, että omenapuun leikkaus voi aiheuttaa stressiä puulle, joten älä leikkaa liian paljon kerralla. On parempi tehdä pieniä leikkauksia joka vuosi kuin iso leikkaus vain joka toinen vuosi.

Omenapuun leikkaus keväällä

Keväällä on yleensä paras aika suorittaa omenapuun leikkaus, kun puu on vielä lepotilassa ja silmut eivät ole alkaneet pullistua. Kevätleikkaus auttaa edistämään hyvää kasvua ja puun terveyttä, ja se antaa puulle parhaat mahdollisuudet kasvaa vahvana ja tuottaa runsaan sadon. Aikaisen kevään viileässä säässä myös leikkaushaavojen altistuminen tuholaisille ja taudinaiheuttajille on yleensä pienempää kuin muulloin leikatessa.

omenapuun-leikkaus-1

Keväällä omenapuun leikkauksen tulisi keskittyä poistamaan kaikki kuolleet, vahingoittuneet ja sairaat oksat. Lisäksi kannattaa poistaa kaikki ristikkäin kasvavat ja liian tiheästi kasvavat oksat, jotta puu pysyy ilmavana ja kukat ja hedelmät saavat enemmän valoa. Liian jyrkästi ylöspäin kasvavia oksia voi myös nuorena hieman taivuttaa ja ohjata parempaan kasvusuuntaan erilaisten pienten painojen avulla.

Omenapuun leikkaus syksyllä

Yleensä omenapuita ei suositella leikattavaksi syksyllä, sillä syksy on kasvukauden loppuvaihetta ja puun pitäisi valmistautua talvilepoon. Leikkaaminen voi häiritä puun luonnollista rytmiä ja tehdä siitä alttiimman vaurioille.

Syksyllä omenapuuta voi kuitenkin tarvittaessa leikata, jos siihen on olemassa erityisiä syitä, kuten vahingoittuneiden tai sairaiden oksien poistaminen. Tällöin on tärkeää varmistaa, että leikkaushaavat ovat puun parantumiskyvyn kannalta hyvin pieniä ja että niitä ei jätetä alttiiksi tuholaisille tai taudinaiheuttajille.

Nuoren omenapuun leikkaus

Nuoren omenapuun leikkaus on tärkeä osa sen kasvun ja kehityksen hallintaa. Nuoren omenapuun leikkaaminen auttaa muotoilemaan omenapuuta ja varmistamaan, että nuori omenapuu pysyy terveenä ja tuottavana.

Näin leikkaat nuoren omenapuun:

  • Aloita poistamalla kaikki heikot, kuolleet tai sairaat oksat, jotka eivät kasva suoraan. Ne voivat houkutella tuholaisia ja taudinaiheuttajia.
  • Poista myös kaikki ristikkäin kasvavat oksat. Ne voivat hieroa toisiaan vasten ja aiheuttaa haavoja, jotka ovat alttiita taudinaiheuttajille.
  • Leikkaa pois kaikki ylöspäin kasvavat oksat, jotka voivat muodostaa huonon oksakulman ja vaarantaa oksan kestävyyden.
  • Muotoile oksat leikkaamalla niitä siten, että ne kasvavat hieman ulospäin ja ylöspäin. Tämä auttaa valoa pääsemään omenapuun sisään ja edistää hyvää ilmanvaihtoa.

On tärkeää muistaa, että nuoren omenapuun leikkaaminen on tärkeä osa sen kasvun hallintaa, mutta liiallinen leikkaaminen voi olla haitallista puulle. Leikkaa vain välttämättömät oksat.

Vanhan omenapuun leikkaus

omenapuun-leikkaus-2

Vanhan omenapuun leikkaus voi olla haastavampaa kuin nuoren puun leikkaaminen, koska vanha puu on kehittänyt monia oksia ja haaroja vuosien varrella. Vanhan omenapuun leikkaamisessa kannattaa välttää liian voimakasta leikkaamista. Se voi heikentää puuta ja tehdä siitä alttiimman taudinaiheuttajille ja tuholaisille.

Omenapuun istutusleikkaus

Omenapuun istutusleikkaus tehdään heti omenapuun istuttamisen jälkeen, mikäli sitä ei ole tehty jo taimistolla. Istutusleikkauksen tärkein tehtävä on auttaa omenapuuta kasvamaan terveeksi ja vahvaksi, mikä puolestaan auttaa paremman omenasadon tuottamisessa.

omenapuun-leikkaus-4

Omenapuun istutusleikkauksessa puusta poistetaan kaikki vahingoittuneet, rikkoutuneet, huonokuntoiset tai sairaat oksat. Lisäksi istutusleikkauksessa poistetaan oksat, jotka ovat liian tiheästi tai ristikkäin kasvaneet. Istutusleikkauksessa omenapuusta poistetaan yleensä noin kolmannes oksista, mikä edistää hyvää ilmanvaihtoa ja valoa puun sisällä.

Istutusleikkaus tulisi tehdä heti omenapuun istuttamisen jälkeen, kun puu on vielä lepotilassa. Jos puu istutetaan syksyllä, jätetään istutusleikkaus seuraavaan kevääseen.

Näin omenapuun istutusleikkaus tehdään:

  • Poista jyrkässä oksakulmassa kasvavat ja heikot oksat. Poista myös mahdolliset kilpalatvat.
  • Jätä alin oksa kasvamaan noin 60 cm korkeudelle.
  • Jätä puuhun hyvässä oksakulmassa kasvavat oksat, ja typistä ne noin 2/3 pituuteen niin, että viimeinen silmu suuntautuu ulospäin.
  • Katkaise puun latvaverso noin 20-30 cm:n päästä ylimmästä kasvamaan jätetystä sivuversosta.
  • Kun olet tehnyt leikkauksia, tarkista huolellisesti, että leikkausten jäljet ovat puhtaita ja tarkkoja. Varmista, että leikattu alue on tasainen ja puu on leikattu oikeasta kulmasta.

Lue lisää puiden ja pensaiden kasvatuksesta ja leikkaamisesta

kevatleikkaus-k-rauta-ak1

Hedelmäpuiden kasvatus, Puiden ja pensaiden kevätleikkaus, Kevään ajankohtaiset pihatyöt, Kesän ajankohtaiset pihatyöt, Syksyn ajankohtaiset pihatyöt, Puutarhan suojaus tuhoeläimiltä.

Näillä onnistut omenapuiden leikkauksessa 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin