K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Hedelmäpuiden istuttaminen ja kasvattaminen

Päivitetty 22.02.2023

Hedelmäpuut istutetaan mieluiten keväällä tai kesällä, jolloin niillä on kunnolla aikaa juurtua ennen talvea. Katso vinkit hedelmäpuiden istuttamiseen ja kasvattamiseen.

Istuta omena-, luumu-, kirsikka- tai päärynäpuut aurinkoiselle paikalle – erityisen hyvä kasvupaikka on loiva kumpu, joka on tuulensuojassa. Sopiva kasvualusta on runsasmultainen ja -ravinteinen sekä hyvin kalkittu (pH 6–6,5). Jos pohjamaa ei läpäise vettä hyvin, alue kannattaa salaojittaa.

Hedelmäpuu tarvitsee 60 cm syvän ja metrin levyisen istutuskuopan. Maa parannetaan hiekalla ja kasvuturpeella. Pohjavesi ei saa olla lähellä puiden juuria. avimailla puut istutetaan loivaan harjuun tai kumpareeseen. Tukiseiväs pystytetään tukevasti kuopan pohjalle ennen istutusta. Kastelemalla tiivistetään maa juuriston ympärille. Puu sidotaan tukiseipääseen esimerkiksi kuvan osoittamalla tavalla. Sidos ei saa kiristää puun kuorta. Syksyllä kastelukuoppa täytetään, ttei puun tyvi ole kuopassa. Istutusleikkaus Omenapuut leikataan keväällä, kirsikat ja luumut syyskesällä.

  1. Poista kilpalatva.

  2. Leikkaa latvaversoa noin 1/3 jättämällä aiotun latvasilmun yläpuolelle tappi, josta silmut poistetaan. Uusi latvaverso sidotaan tappiin, jonka poistat seuraavana keväänä.

  3. Lyhennä sivuversoja noin puolet ulos ja alas osoittavan silmun vierestä.

  4. Heikot oksat ja terävässä kulmassa kasvavat oksat poistetaan.

Istutusväli riippuu lajikkeesta. Istutusleikkaus tarvitsee tehdä vasta seuraavana keväänä, jos puu on istutettu edellisenä kesänä tai syksynä. Talveksi runko ja alaoksat kannattaa suojata tiheäsilmäisellä verkolla, jotta jänikset eivät pääse jyrsimään runkoa. Muovista runkosuojusta voi käyttää ehkäisemään myyrätuhoja.

Hedelmäpuiden pölyttäminen

Omenapuita kannattaa istuttaa samaan pihaan kolmea eri lajiketta, silloin on kukkien pölyttyminen varminta. Hyvä pölyttäjälajike on Valkea Kuulas. Osa omenapuista on itsepölyttäviä: Valkea Kuulas, Melba ja Antonovka. Itsepölyttäviä päärynälajikkeita: Tonkovjatka, Aunen Päärynä. Itsepölyttäviä luumulajikkeita: Viktoria, Yleinen Punaluumu, Sinikka. Itsepölyttäviä kirsikkalajikkeita: Yleinen Kuulasmarja, Varjomorelli, Sikkolan Kirsikka.

Miksi leikataan?

Leikkaamattomaan puuhun kasvaa liian tiheä latvus, jonka sisäosat eivät saa valoa, eivätkä siksi kuki ja uota hedelmiä. Liian jyrkät oksakulmat tekevät puusta alttiin repeytymään hedelmien painosta. Puu pyritään itämään matalana, jotta sadonkorjuu olisi helppo.

Hoitoleikkaus

Pidä latvus leikkauksella ilmavana. Leikkaa pois seuraavat versot:

  1. Kilpalatvat ja muu ylös suuntautuvat versot

  2. Ristiin kasvavat ja hankaavat oksat,

  3. Oksat, jotka suuntautuvat oksiston sisään,

  4. Alas roikkuvat oksat,

  5. Vahingoittuneet oksat.

Lyhennä sivuille suuntautuvia edellisen kesän vuosikasvaimia noin puolet sivulle alas suuntautuvan silmun vierestä.

Vanhojen puiden nuorentaminen

Poista samana vuotena vain kaksi tai kolme paksua oksaa. Suhde latvuksen ja juuriston välillä on pysyttävä sopusuhtaisena, muuten puuhun puhkeaa kerralla liian paljon hyvin voimakaskasvuisia uusia versoja. Poista paksu oksa runkoa tai toista oksaa myöten.

Suuren oksan poistaminen

Poista suuri oksa osina:

  1. Sahaa vähän matkan päästä rungosta oksan alapuolelta.

  2. Sahaa hieman kauempaa oksan yläpuolelta, kunnes oksa katkeaa.

  3. Poista tappi sahaamalla läheltä runkoa niin, ettei jää tappia, muttei myöskään laajaa leikkauspintaa.

  4. Sivele haavanhoitoaineella.

Lannoitus

Nuorta puuta lannoitetaan varoen. Satoiän saavuttanut puu tarvitsee lannoitevalmistajan ohjeen mukaisen lannoituksen. Ravinteita ottava juuristo ei ole rungon vieressä satoikäisellä puulla. Tämä on muistettava kasteltaessa ja lannoitettaessa. Lannoitettaessa saa puu antamasi lannoituksen ja kastelun.

Talvisuojaus

Hedelmäpuut on suojattava jyrsijöiltä. Rungon suojaksi on ensimmäisinä vuosin laitettava myyriä vastaan muovinen rungonsuojus. Suojus saa olla paikoillaan myös kesällä. Jänikset pitää loitolla kanaverkkoaitaus. Vioittuneet kohdat hoidetaan keväällä haavanhoitoaineella.