Eteisen valaistus
Eteisessä tarvitaan yleensä paljon ja nopeasti syttyvää valoa pukemista sekä myös peilausta varten. Nopean, riittävän ja tehokkaan valaistuksen lisäksi eteisen valaistussuunitelma kannattaa tehdä niin, että siinä huomioidaan myös kaapistojen valaistus sekä liiketunnistimien hyödyntäminen.
Kaapiston valaistus:
Eteisen kaapistot tarvitsevat myös valoa. Kaapiston sisällä oleva valo helpottaa löytämään tarvittavat asiat kaapista. Ja mitä vähemmän kaappia joutuu penkomaan pimeässä, sitä paremmin se pysyy järjestykessä.
Liiketunnistin:
Eteinen on erinomainen paikka hyödyntää liiketunnistimia ja tunnistinvalaisimia. Ne helpottavat toimintaa eteisessä, sillä niiden avulla valot syttyvät nopeasti ja säästävät samalla sähköä.
Keittiön valaistus
Keittiön valaistuksessa tärkeintä on saada valo kohdistumaan työtasoille ja ruokapöydälle. Tavallinen ruokailutilanne ei vaadi kovin paljon valoa, mutta valaistussuunnitelma kannattaa tehdä myös huomioiden keittiönpöydän ääressä tapahtuvat muut aktiviteeti. Jos pöydän ääressä esimerkiksi työskennellään, opiskellaan tai askarrellaan, niin valoa tarvitaan luonnollisesti enemmän.
Epäsuora valaistus:
Valaistukseen voi käyttää epäsuoraa valoa, joka heijastuu parhaiten vaaleista pinnoista. Heijastuvalla valolla saadaan aikaan pehmeä valaistusvaikutelma. Tällöin ei myöskään synny jyrkkiä valon ja varjon rajapintoja, jotka voivat aiheuttaa keittiössä jopa vaaratilanteita.
Työtason valaistus:
Työtasolla valaistuksen on oltava tasainen ja voimakas. Valaisimet sijoitetaan yleensä yläkaappien alle, jolloin ne kannattaa asentaa yläkaappien etureunaan häikäisysuojalistan tai ylipitkän hyllyoven taakse piiloon. Näin valo ei häikäise mahdollisesti pöydän ääressä istuvia ruokailijoita ja valo ei heijastu työtason tai tiskipöydän kiiltävistä pinnoista. Valaisemiseen kannattaa käyttää energiatehokkaita ledinauhoja, ledilistoja tai työpistevalaisimia joissa osassa on myös kytkin ja pistorasia.
Säädettävä valaistus:
Ruokapöydän päällä kannattaa suosia säädettävää valaistusta, jolloin valoa saadaan aina tarpeen mukaan riittävästi. Näin myös ruokailu voidaan muuttaa haluttaessa tunnelmallisemmaksi.
Makuuhuoneen valaistus
Makuuhuoneesta löytyy perinteisesti vain yksi valaisinpistorasia keskeltä huonetta. Jos huonetta käytetään pelkästään makuuhuoneena, siellä on hyvä olla yleisvalo esimerkiksi siivousta varten.
Tunnelmavalaistus:
Tunnelmallisuutta voidaan luoda seinävalaisimilla tai valaisemalla esimerkiksi tilan pintoja ja koriste-esineitä. Tämä onnistuu integroimalla valaisimia sängynpäätyyn tai muihin kalusteisiin.
Lukuvalaistus:
Makuuhuoneessa kullekin nukkujalle kannattaa suunnitella suunnattava lukuvalaistus esimerkiksi seinävalaisimilla, pöytävalaisimilla tai nipistin-/klipsivalaisimilla. Ne ovat käytännöllisiä, sillä näin lukuvalo ei välttämättä häiritse toisen nukkujan unta.
Vaatekaapin valaistus:
Makuuhuoneen yhteydessä oleva vaatekaappi tai -huone tarvitsee oman valaistusratkaisunsa, sillä vaikka käyttö on lyhytaikaista, se on jokapäiväistä. Kaapin pystypintoihin suunnatut, tasaisesti valoa antavat valaisimet saavat vaatteet parhaiten esille. Valon määrä voi olla runsaskin, koska värikkäiden ja tummien vaatteiden heijastama valo on erittäin pieni. Valaistukseen löytyy myös kapeita ja matalia liiketunnistimella toimivia paristokäyttöisiä valaisimia.
Lastenhuoneen valaistus
Lastenhuoneessa valoa pitäisi saada runsaasti. Tärkeintä on valaista hyvin mahdolliset työpöydät ja keskilattia. Valon kannattaa olla pehmeää hajavaloa, sillä se tuo valoa myös hyllyjen ja kaappien pystypinnoille. Näin tilan ilme on valoisa eivätkä silmät rasitu.
Lukuvalaistus:
Yleisvalon lisäksi lastenhuoneessa tarvitaan lukuvaloja niin sängyn kuin pöydänkin ääressä.
Yövalaistus:
Pienten lasten huoneessa mahdollisesti tarvittavien yövalojen sijoittelu voidaan tehdä kiinteästi, jolloin ne toimivat tunnelmavaloina myös tulevina vuosina.
Huomioithan tämän, kun teet lastenhuoneen valaistussuunitelman
Valaisimien käyttöturvallisuus on myös tärkeää. Helposti syttyvien ja rikkoutuvien valaisimien sijoittelussa lastenhuoneeseen kannatta käyttää harkintaa tai siirtää ne muihin huoneisiin, jotta sähköiskun tai tulipalon vaaraa ei syntyisi. Lastenhuoneessa tulee välttää myös kuumenevien lamppujen, kuten halogeenilamppujen tai tehokkaiden hehkulamppujen käyttöä.
Olohuoneen valaistus
Olohuone on usein kodin sydän, jossa sekä rentoudutaan että puuhastellaan. Television tai takkatulen katsomiseen ei tarvita paljon muuta valoa, mutta valaistuksen täytyy mahdollistaa monipuolinen tilasta nauttiminen ja tilassa liikkuminen.
Pehmeä valaistus:
Perheen tai vieraiden kanssa seurusteluun tarvitaan pehmeää yleisvaloa. Pehmeä yleisvalo syntyy integroimalla epäsuoria valaisimia rakenteisiin, kalusteisiin tai alakattoon. Saman ratkaisun voi tehdä myös himmennettävillä, epäsuoraa valoa antavilla tyylikkäillä seinävalaisimilla, jotka voi tarvittaessa säätää tunnelmavaloiksi.
Riittävä yleisvalaistus:
Pöydällä tai lattialla pelattaviin peleihin ja muihin oman kodin askareisiin tarvitaan reilusti yleisvaloa. Kohdistetumman yleisvalon tietylle alueelle voi toteuttaa suunnattavilla kohdevaloilla, jos ne saa sijoitettua riittävän korkealla olevaan kattoon, eivätkä ne siten aiheuta ikävää häikäisyä.
Kohdevalaistus:
Lukemiseen, ristisanojen täyttämiseen tai käsitöihin kannattaa hankkia riittävästi kohdevaloa, jonka voi suunnata käyttäjän toiveiden mukaan.
Siirreltävä valaistus:
Siirreltävät valaisimet sopivat moneen käyttöön. Lukuvaloina voi käyttää siirreltäviä lattia-, pöytä- tai seinävalaisimia, joiden paikkaa voi vaihtaa aina käyttötarpeen mukaan. Tunnelmavaloina toimivat myös pöydälle tai lattialle sijoitetut sisustusvalaisimet.
Huomioithan tämän, kun teet olohuoneen valaistussuunitelman:
Ota lampun valinnassa huomioon myös huoltotarve! Korkealla olevien valaisimien huolto tulee haasteellisemmaksi, joten olohuoneessa tai muissa korkeissa tiloissa valonlähteiksi suositellaan esimerkiksi pitkäikäisiä ledilamppuja.
Kylpyhuoneen ja saunan valaistus
Kylpyhuoneen valaistus tulee suunnitella tilan käyttötarkoitusten mukaan. Onko kyseessä pelkkä peseytymistila vai käytetäänkö kylpyhuonetta esimerkiksi meikkaamiseen tai kodinhoitoon? Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon sekä valaisinsijoitteluun että valaisinten kotelointiluokkaan liittyvät kosteussuojausvaatimukset.
Saunan valaistus:
Saunan valaistuksessa on jo totuttu näkemään valokuituvalaistusta ja led-valosarjoja, jolla luodaan monenlaisia efektejä lauteisiin, panelointeihin tai kiukaan läheisyyteen. Valokuidut kestävät kovaa kuumuutta. Myös saunaan tarvitaan kirkkaampaa siivousvaloa, joka on helppo sijoittaa lauteiden alle.
Kylpyhuoneen yleisvalaistus:
Kylpyhuoneen valaistus ja ilme muodostuu pintojen värisävyistä ja materiaaleista, koska tilassa ei usein muita kalusteita juuri ole. Laattojen pintaa pitkin suunnattu valaistus korostaa kaakelipinnan muotoja tai asennusjälkeä. Vaaleat pinnat heijastavat paljon valoa, joten pintojen ollessa vaaleat vähäinenkin valon määrä riittää peseytymiseen. Katso kaikki kylpyhuonevalaisimet täältä.
Kylpyhuoneen lisävalaistus:
Lisävalaistus kauneudenhoitoa ja mahdollista kodinhoitoa varten kannattaa huomioida erikseen. Hyvä valaistus helpottaa pyykin erottelua ja esimerkiksi peilin sivuille asennetut valaisimet vähentävät varjojen muodostumista kasvoille. Tämä helpottaa parran ajoa ja meikkaamista.
Huomioithan tämän, kun teet kylpyhuoneen ja saunan valaistussuunitelmaa:
Ledejä on myös tarjolla valmiina saunasetteinä, mutta niihin kannattaa suhtautua varauksellisesti, koska ledien käyttöikä ja valontuotto pienenevät dramaattisesti käyttölämpötilan noustessa yli sallitun rajan. Seteissä saattaa olla myös rajoituksia asennuskorkeuden suhteen, esimerkiksi joissain maksimi asennuskorkeus on 1 m.
Kodinhoitohuoneen valaistus
Kodinhoitohuoneessa suoritetaan hyvää valaistusta edellyttäviä, arkisia kodinhoitotöitä. Hyvää valaistusta tarvitaan esimerkiksi pyykin erottelussa.
Tehokas yleisvalaistus:
Kodinhoitohuoneeseen tarvitaan varsin tehokas, pehmeä yleisvalaistus sekä vaakatason työtasoille että kaappien pystypinnoille.
Säädettävä valaistus:
Jos kodinhoitohuone toimii myös kulkureittinä tai pukuhuoneena kylpytiloihin, voimakasta valaistusta ei tarvita koko aikaa. Parempi vaihtoehto on tunnelmallisempi valaistus, jota voidaan helposti säätää sopivalla säätimellä.
Varaston valaistus
Sisätilojen varastohuoneiden käyttö on usein vähäistä ja lamppujen välitön syttyminen on tärkeää.
Liiketunnistimet:
Liiketunnistimia käyttämällä säästyy energiaa. Liiketunnistimet myös vapauttavat kädet kytkimen käytöstä.
Pehmeä hajavalo:
Varastoissa hyllyjen pystypinnoille osuva valo on tärkeä tilan käytettävyyden kannalta. Voimakkaiden spottien sijaan kannattaa käyttää pehmeää hajavaloa, jolloin tilaan ei synny jyrkkiä varjoja.
Kylmän tilan valaistus:
Kodin ulkovarastoissa on huomioitava tilojen lämpötila. Kylmissä tiloissa esimerkiksi osa loistelampuista syttyy hitaasti ja tuottaa vähemmän valoa.
Muista huomioida älyvalaistus valaistussuunnitelmassa
Valaistussuunnitelma kannattaa tehdä huomioimalla älyvalaistuksen tarjoamat mahdollisuudet. Tutustu älyvalaisimien valikoimaan täältä.