K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Valaistussuunnittelu

Päivitetty 05.08.2020

Valaistuksen avulla hankit valoa arjen elämään, sisustat ja luot tunnelmia kotiin. Toimivan ja viihtyisän valaistuksen salaisuus on suunnittelu ajatuksella.

Valaistussuunnittelu on hyvä tehdä yhtä aikaa sähkö- ja sisustussuunnitelmien kanssa, koska uudiskohteessa valaisinjohdot saadaan seinien sisään piiloon, kun valaistuksen suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin. Vanhoissa taloissa valaistus taas joudutaan usein uusimaan olemassa olevien sähköpisteiden ehdoilla. Uutta ilmettä ja tunnelmaa voi luoda esimerkiksi lattia- ja pöytävalaisimilla.

Olipa kyse uudesta tai vanhasta talosta, valaistuksen suunnittelu alkaa tilojen kartoituksella. Uudiskohteissa se tarkoittaa ennen kaikkea valaisimien sijainnista päättämistä. Moni jättää varauksia valopisteille, jos valaistusta on tarvetta muuttaa myöhemmin.

valaistussuunnittelu-k-rauta-ARTIKKELI-VALIKOIMA

Valitse valaisin tilan mukaan

Huoneiden valaistusta ei voi rakentaa yhden kattovalaisimen, riippuvalaisimen tai yleisvalaisimen varaan, jos tiloja haluaa käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Siivottaessa tarvitaan paljon yleisvaloa, lukemiseen kohdennettua valoa ja romanttiseen illalliseen sopii tunnelmallinen, säädettävä ja kenties värillinenkin valo. Suunnittelun lähtökohtana on kartoittaa, mitä kaikkea kodin eri tiloissa on tarkoitus tehdä.

Valaistuksen termejä

  • Valovirta: lumen = lm kertoo kuinka voimakas valo on.
  • Valaistusvoimakkuus: luksi = lx kuvaa tietylle pinta-alalle lankeavaa valovirran määrää.
  • Valovoima: kandela = cd kuvaa valon lähteen intensiteettiä eli voimakkuutta.
  • Valon värilämpötila: kelvin = K kertoo valon väristä. Tavallisen hehkulampun värilämpötila on 2700–2850 K.
  • Valokeilan leveys kohdelampuissa on myös on tärkeä tekijä valon suuntauksessa.

valaistussuunnittelu-k-rauta-ARTIKKELI-MAKUUHUONE

Valaisimen ominaisuuksilla on väliä valaistussuunnittelussa

Valaisimen muodolla, materiaalilla ja valon muodostumisella on suuri merkitys suuressa tilassa. Olohuoneen yleisvalaistuksessa kannattaa välttää häikäisyä, koska se voi haitata esimerkiksi television katselua tai lukemista.Etenkin olohuoneessa, jossa tehdään usein monia asioita, on hyvä olla useita eri valonlähteitä, joita voi käyttää eri tilanteissa.

valaistussuunnittelu-k-rauta-ARTIKKELI-keittio

Keittiössä tarvitaan ruokapöydän yläpuolella riippuvan tunnelmallisen valaisimen lisäksi hyvää yleisvaloa ja työtason valaistusta esimerkiksi yläkaapin alle sijoitettavilla led-valaisimilla. Myös kaapistojen päälle sijoitettava epäsuora valo on usein toimiva eikä häikäise. Lue lisää epäsuorasta valaistuksesta täällä.

Valaistussuunnittelu luo myös tunnelmaa

Kun valolähteitä on useita, valoilla pystytään leikittelemään ja luomaan erilaisia tunnelmia. Kokonaisvalaistus muodostuu usein yleis-, kohde-, ja koristevalojen erilaisilla yhdistelmillä, jossa valoja voidaan tarvittaessa myös himmentää.

Viihtyvyyttä ja dramatiikkaa saadaan parhaiten seinä- ja lattiavalaisimilla. Kodikas tunnelma edellyttää, että valo ei häikäise. Se onnistuu epäsuoralla valolla. Valolla voi myös korostaa erilaisia kodin esineitä ja rakenteita. Uusia kiintopisteitä syntyy esimerkiksi valaisemalla vitriinin esineitä, tauluja tai huonekasveja.

Valon värilämpötila vaikuttaa tunnelmaan

  • Tunnelmavalaistukseen kannattaa valita pehmeä keltainen valo, jonka värilämpötila on 2500–2700 kelviniä.
  • Valkoinen, lähellä päivänvaloa oleva valo piristää. Esimerkiksi kylpyhuoneessa valon värilämpötilaksi on hyvä valita yli 4000 K.

valaistussuunnittelu-k-rauta-ARTIKKELI-KYLPYHUONE

Muista myös valaistusvoimakkuus

Valaistusvoimakkuus on myös äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon valaistussuunnittelussa. Lue lisää valaistusvoimakkuudesta täällä.

Muistilista valaistussuunnittelua varten

Piirrä pohjakuva, jossa on valaisimien ja/tai valaisinpistorasioiden paikat sekä ota valokuvia tiloista, joihin valaistus tulee

  • Nykyisen valaistuksen ongelmakohdat. Häikäiseekö valaistus? Onko valoa liian vähän?
  • Mitä eri toimintoja tilassa on tarkoitus tehdä? Tarvitaanko esimerkiksi työskentelyvaloa vai tunnelmaa?
  • Onko tilassa yksityiskohtia, esimerkiksi patsaita tai viherkasveja, joita halutaan korostaa kohdevalolla? Sopivatko valot esimerkiksi kaapin päälle tai vitriinissä olevia esineitä valaisemaan?
  • Tarvitaanko valoa öisin, esimerkiksi portaikkoon?
  • Mikä on tilaan sopiva värilämpötila: valkoinen päivänvalo vai lämmin keltainen?
  • Millaisia ovat tilan pinnat? Voisiko valoa heijastaa esimerkiksi katosta tai seinästä?
  • Millainen sisustus tilassa on? Minkä värinen ja kokoinen valaisin tilaan sopii?

Löydä juuri sinulle sopivat valaisimet K-Raudan valikoimasta

Kun valaistussuunnittelu on valmis, on aika valita juuri sinun suunnitelmiisi sopivat valaisimet. Tutustu K-Raudan valtavaan valaisimien valikoimaan täältä.