Tiedot testaajasta:
Olen tehnyt lattiatöitä nyt noin 14 vuotta, joista yrittäjänä reilut 6 vuotta. Työhöni kuuluu parkettien hionnat ja lakkaukset, muovimatto- ja parkettiasennukset, niihin kuuluvat pohjatyöt sekä listoitukset. Teen kaikkia töitä arvokohteiden kalanruotoparketeista vuokrahuoneistojen vessojen mattoasennuksiin, joten työkalujen monipuolisuudella on enemmän kuin suuri vaikutus. Koska mikään ei ole töissä niin kurjaa kuin työskennellä huonoilla työkaluilla, otin enemmän kuin mielelläni testiin tämän imurin. Aikaisempi "pikkuimuri" oli L-pölyluokasta, ei sillä pystynyt imuroimaan esim. betoni-, kipsi- tai mitään muutakaan hienompaa pölyä edes esierottelijan kanssa. Työmaalle piti viedä aina toinen imuri mukana niihin imurointeihin, joten homma oli melko kömpelöä.
Ensivaikutelma imurista
Kun sain tiedon, että minusta tulee etuoikeutettu koekäyttäjä Nilfiskin märkä-kuiva-imurille, mutta ennen kuin sain imurin, piti siihen tutustua netissä. Onpa se kallis! Mutta onpa se myös mielenkiintoinen! Saman näköinenhän se on kuin kaikki muutkin, paitsi että se on väritykseltään tunnistettavissa Nilfiskin tuotteeksi. Paketista löytyi kaikki tarvittavat suulakkeet, antistaattinen letku sekä Bluetooth-kauko-ohjain. Imuri on tukevaa muovia ja helppo ottaa käyttöön. Pölypussi paikoilleen, suulakkeiden säilytyslaatikko paikoilleen, ja ei muuta kuin johto seinään. Virtakatkaisijassa on kaksi eri suuntaa johon se kääntyy. Suunnan määrää käytettävä letku/suulake. Jos suulakkeena on joustava työkalusuulake, niin silloin pitää mennä 21 mm halkaisijalla olevalle puolelle. Jos sen kääntää isommalle puolelle, niin imuri ilmoittaa piippaamalla, että happi ei riitä. Heti käynnistettäessä kuuli, että ilma liikkuu! Käyntiääni oli silti aika maltillinen. Lattiatöitä tekevänä huomio kiinnittyi tietysti heti renkaisiin… ne on mustat, niin kuin ne yleensä ovatkin. Mutta... johto on oranssi! Se on äärimmäisen tervetullutta, että edes se on joku muu kuin musta! Esimerkiksi hiottu puupinta on todella huokoinen ja vähän karhea, niin siihen jää erittäin ikävästi mustia viiruja juuri renkaista ja johdoista. Nyt ongelma on edes suunnilleen puolitettu.
Imuri työmailla
Imuri on kompaktin kokoinen. Sitä on mukava liikuttaa, ja se mahtuu erinomaisen hyvin farmariautoonkin. Se on todella tehokas kokoisekseen, ja myös tosi monipuolinen hyvän suodatuksensa ansiosta. Imuri oli käytössä mm. pohjatöiden valmistelussa, parketin hionnassa, loppusiivouksessa yms. Imurissa kiinni olevan työkalulaatikon avulla kaikki suulakkeet kulkevat kokoajan mukana. Väitän, että muussa tapauksessa niitä olisi ainoastaan lattiasulakkeeseen tuleva ns. normaalisuulake sekä työkaluihin liitettävä joustosuulake.
Ensimmäisenä testikohteena oli porraskaiteiden pystyosien karhennushionta ja lakkaus. Olin suunnitellut ihan alun alkaen ennen imurin saamista, että hionnan jälkeinen puhdistus menisi rättihommiksi, mutta nythän oli ilo ottaa mukana kulkeva harjasuulake, jolla pystyosien imurointi oli helppoa ja nopeaa. Moni saattaisi ajatella, että tuskin on suuri vaikutus, mutta kuinkahan monella raksalla harjasuulake kulkee mukana? Sellainen havainto vielä, että mukana kulkevan harjasuulakkeen avulla on erittäin helppo ja nopea puhdistaa työkalut ja itse imurikin ennen autoon viemistä!
Imuri oli käytössä myös asutussa asunnossa, jossa oli luvassa muutaman laudan vaihto keskeltä lattiaa. Työkalutoiminto johdollisen sirkkelin kanssa toimi erittäin hyvin, ja suulakkeen vaihto joustavaan työkalusuulakkeeseen oli helppoa. Suulake istui sirkkeliin niin kuin pitikin. Imurissa on työkalun sammuttua todella lyhyt jälkikäynti, joka on todella hyvä asia. Monta kertaa kohtaan tilanteen, jossa joko asiakas tulee paikalle, tai puhelin soi kun työkalu on käynnissä ja imuri huutaa vieressä vaikka työkalu on jo sammunut. Pieniä asioita tiedän, mutta jos valita saa, niin tämä ehdottoman hyvä asia. Imuri ajoi asiansa erittäin hyvin tällaisessa vähän hienovaraisemmassa ympäristössäkin. Tällä työmaalla oli käytössä työkalutoiminto ja normaali imurointi. Se oli käytännössä jatkuvaa katkaisijan kääntelyä työkalutoiminnon ja jatkuvan käytön välillä. Aluksi ajattelin moisesta Bluetoothista, että aikamoista Amerikka-hömppää. Ehkä siinä on kuitenkin järkeä...
Sitten olikin tarkoitus mennä asentamaan kalanruotoparkettia. Jos jossain, niin siinä hommassa on paljon sahausta. Ikävä kyllä tälläkin kertaa pölynhallinta petti, mutta se johtui yksinomaan pöytäsirkkelistä, tai oikeammin yhdistelmäsirkkelistä. Imurin putki sopi sirkkeliin jousto-osan avulla. Kaikista hienoimman pölyn imuri ehti keräämään, mutta sirkkelin omat pölykanavat on niin suurpiirteiset, että se oli tekemätön paikka. Kuitenkin kun sirkkelin nosti pölykasasta pois, niin isoin kasa harjan ja kihvelin kanssa jätesäkkiin, ja loput imurilla. Tässä tapauksessa nimenomaan sirkkelin ja itse imurin puhdistaminen sujui hyvin mukana kulkevien suulakkeiden avulla, ja varsinkin rakosuulakkeella sai sirkkelin pienemmätkin kolot puhdistettua. Näin myös rappukäytävät ja hissit pysyi pölyttöminä.
Testissä oli myös Bluetooth-kaukosäädin
Ohjelmoin sen edellisenä iltana kotona. Ajattelin, että minkähänlainen spektaakkeli siitäkin tulee. Siinä taisi mennä 2-3 minuuttia, ja se aika piti sisällään myös ohjeiden lukemisen. Kaikista vaikeinta oli saada todella tiukassa ollut kaukosäätimen paristonkotelon kansi auki. Kaukosäädin kiinnitetään remmillä imurin letkun suulakkeen päähän, koska siitähän sitä nyt luonnollisinta on käyttää. Kaukosäätimellä kieltämättä säästää edestakaisin kävelyä ja konttaamista. Sen etu tulee taas ilmi niissä pienissä asioissa, joissa moni ajattelisi, että onpa turhamaista. Nyt kun sellainen on kuitenkin käytössä, niin se on luksusta.
Mitenkäs imuri sitten selviää parketin hionnasta?
Tai oikeastaan ensin mäntylautalattian hionnasta. Hiomakoneita on käytössä monenlaisia. Nauhahiomakoneessa itsessään on kankainen pölypussi, ja sen koneen kanssa liikutaan aika pitkiäkin matkoja, joten imuri siihen kytkettynä ei välttämättä ole kovin luontevaa. Sen sijaan reunahiomakone, ja pienempi epäkeskohiomakone on yleisesti erittäin helppoa kytkeä imuriin kiinni. Näissäkin vaiheissa pölyä tulee paljon. Liitin imurin reunahiomakoneen putkeen joustavalla suulakkeella kiinni. Joustava suulake mahtuu imurin putken sisään, mutta tämä jousto-osa on niin joustava, että se taipuu, eikä meinaa pysyä putken sisällä. Tosin vähän sattuman kautta kokeilin ja totesin, että kun imurin letkusta ottaa suulakkeet pois, niin letku menee putken ympärille ja lukittuu siihen! Enää ei ole vaaraa, että imurin letku irtoaa reunahiomakoneesta! Imuri toimi tässä tehtävässä niin kuin pitikin. Ainoastaan raskain pöly jäi lattialle, mutta siihenkin vaikuttaa hiomapaperin irrottama pölyn koko, sekä itse hiomakoneen rakenne.
Sitten kytkin imurin epäkeskohiomakoneeseen, ja sen kanssa hionta oli käytännössä pölytön. Pölynpoisto toimi erinomaisesti. Kun hionnat oli tehty, oli pohjalakkauksen vuoro. Ennen pohjalakkausta, pitää hiottu lattia tarkistaa alussa mainitsemieni renkaiden ja johtojen aiheuttamien mustien viirujen varalta. Harmikseni huomasin, että mustia viiruja oli lattiassa, mutta ne eivät johtuneet imurista! Imurin isot takarenkaat ovat ilmeisesti kumia, eli imuri ei pääset liukumaan poikittain. Ja koska imuri ei liiku poikittain, niin kääntyvät eturenkaat kääntyy aina mukana. Kuitenkin jos vaan kaupasta saisi, niin silti ostaisin varmuuden maksimoimiseksi imuriin vaaleat renkaat. Mustat viirut johtui epäkeskohiomakoneen johdosta. Kuitenkin suoritin viimeisen imuroinnin imuri toisessa kädessä, ettei vaan sattuisi mitään.
Pohjalakkauksen jälkeen tehdään välihionta. Sen jälkeisen imuroinnin suoritinkin normaalisti imuri lattialla. Viiruja ei ollut havaittavissa. Pölyn määrä oli kuitenkin niin suuri, että pölypussi tuli käytännössä täyteen. Näin ollen päätin, että säästääkseni imuria, pölypusseja ja itseäni, kytken ennen seuraavaa hiontaa imuriin esierottelijan kiinni.
Sitten tunnelmaa kohotettiinkin pienen ja suhteellisen ahtaan siivouskopin puhdistuksella ennen lattian tasoitusta. Lattialla oli paksu kerros seinätasoitepölyä, seinätasoitetta, sekä kaikkea muutakin. Edellinen imuri olisi tuon pölymäärän jälkeen muuttanut jo käyntiääntänsä, mutta nämä meni ihan mukisematta ja hyvällä imuteholla.
Sitten tulikin se seuraava hionta. Virittelin edellisenä iltana esierottelijan imurin päälle kuormaliinoilla kiinni, ja kytkin letkut. Imurista tulee ärsyttävän kankea liikutella, mutta nämä on näitä kompromisseja. Maailma ei ole valmis paikka. Pyökkilautaparketin hionnassa käytin imuria yhtälailla reunahiomakoneessa sekä epäkeskohiomakoneessa, mutta myös lattiahoitokoneen näköisessä hiomakoneessa. Tässä hiomakoneessa pyörii siis alusta ihan niin kuin siivouskoneessa, mutta pyörivässä alustassa on vielä kolme pienempää laikkaa, jotka pyörivät vastakkaiseen suuntaan. Eli siis puuta vasten on todella paljon hiontatehoa ja pölyä tulee paljon. Koneessa itsessään on hyvät pölynpoistokanavat, joiden kanssa esierottelijalla varustettu imuri toimi kuin unelma! Pölyä tuli esierottelijaan ehkä 15-20 litraa näiden kaikkien hiontojen ja loppuimurointien myötä. Nyt tietysti tuli se este, että imuria ei nyt pysty kantamaan, mutta pitää vaan mennä kieli keskellä suuta. Tässä kohteessa patterit oli noin 4 cm irti lattiasta. Jälleen kerran mukana kulkenut rakosuulake oli erittäin tervetullut lisä. Muutenkin kun kohde oli kerrostalossa, oli työkoneet hyvä puhdistaa ennen autoon takaisin vientiä.
Sitten oli vielä kalanruotoparkettia. Koska työmaan vaihto tuli suoraan hionnasta asennuskohteeseen, pysyi esierottelija paikallaan. Koska esierottelija on imurin päällä, ei se sinänsä kauheasti vaikuta imurin vaatimaan tilaan. Imuri oli tässäkin kohteessa käytössä sirkkelin jatkona ja loppusiivouksessa. Pölynpoisto toimi sirkkelissä yhtä huonosti kuin aina ennenkin, mutta loppusiivous oli helppo. Asentamatta oli kapea ja kaareva käytävä, jossa imuri liikkui luontevasti. Kumiset takarenkaat pitää imurin kulkusuunnan pääosin oikeana. Edellisessä imurissani kaikki renkaat oli kääntyviä, ja imuri monesti surffailikin vähän epämääräisesti. Tietysti tätäkin pitää hiukan paimentaa, mutta ei niin paljoa.
Ajatukset imurista
Saman näköinen ja saman muotoinen kuin moni muukin imuri. Silti aika jännä juttu, että miten eritavalla imureitakin voi tehdä. On tietysti imureita eri hintaluokkiin ja hinta vaikuttaa ominaisuuksiin. Edellinen L-pölyluokan imurini maksoi n. 400 €. Olen siitä kertaalleen polttanut moottorin betonijyrsimen jatkona. Tämä Nilfiskin märkä-kuivaimuri Aero 26-W2H PC on n. 600 €. Saako rahalle vastinetta? Saa. Ja paljon. Vastaako tarkoitusta maksaa 400 € rakennusimurista, jos sillä pystyy imuroimaan huonepölyä ja puupölyä. Enpä oikein usko. Tietysti jossain vaiheessa pitää olla tietty budjetti työkaluillekin, mutta millä sen jälkeen imuroit, kun on puupölylle tarkoitettu imuri ja pitäisi kipsipölyt poistaa? Sitten harmittaa, niin kuin minuakin aikanaan. Kun ostaa yhden hyvän, ei tarvitse ostaa erikseen halpaa ja hyvää. Varsinkin kun se halpakaan ei ole halpa.
Jos ajattelen omia työmaitani, niin missä aion imuria käyttää? Käytännössä kaikilla työmailla. Ainoastaan jos tiedossa on vaikka lattiatasoitteen hiontaa, niin siinä varmaan kytken ison imurin hiomakoneen jatkoksi, ja siitä jäävän tasoitepölyn imuroinnin suoritan samalla isolla imurilla. Noin muuten tulen käyttämään tätä imuria jatkossakin siivouskomeroista aina arvohuoneistoihin ja kaikkiin siltä väliltä. Ja siihen välille mahtuu paljon.
Mainitsen erikseen vielä esierottelijan... koska se on paljon pölyävässä työssä melko ehdoton, olisi hienoa jos imurin valmistajat ottaisivat sellaisen kytkemisen jotenkin huomioon. Nyt kun ainoa kiinnityskohta on imurin pohja, pitää kuormaliinat aina avata, jotta saa kannen irti säiliöstä. Se alkaa pidemmän päälle vähän ärsyttämään, koska niiden takaisin laittaminen ei myöskään ole mikään mieltä ylentävä elämys. Jotkut pienet kiinnityslenkit imurin kanteen, niin homma olisi ratkaistu! Mainitsemisen arvoista on myös antistaattisuus, joka toimi! Sille annetaan ehkä aika vähän huomiota, mutta kuka niistä sähköiskuista tykkää? En minä ainakaan, ja jos siihen pystyy vaikuttamaan niin...
Plussat
- Kompakti koko
- Tehokas
- Suulakkeet, ja niiden helppokäyttöisyys
- Oranssi johto
- Bluetooth
- Antistaattisuus toimii oikeasti
- Monipuolisuus suodatuskykynsä ansiosta
Miinukset
- Mustat renkaat
- Työkalulaatikko ei pysy aina kunnolla paikallaan
- (Esierottelijan vaikea liitäntä)
Testaaja: Arto Huhtaniemi, Royal-Lattiat Oy