Mitä tulisi huomioida, jos haluan kotiini aurinkosähkön?
Aurinkopaneelijärjestelmä tulisi mitoittaa aina oman talouden tarpeisiin, joten selvitä alkajaisiksi vuotuinen sähkönkulutuksesi. Tarkista myös katon kunto. Jos vesikatto on tarkoitus remontoida lähivuosina, aurinkopaneelit on fiksua asennuttaa vasta uudelle katolle. Näin vältyt turhalta työltä. Elinkaarensa päässä oleva katto ei välttämättä edes kestä paneelien kiinnittämistä, ja erityisesti vanhat tiilet tuppaavat halkeamaan herkästi. Lisää kattoremontista voit lukea tästä.
Kysy omasta kunnastasi, vaaditaanko järjestelmän asentamiseen toimenpidelupa tai toimenpideilmoituksen tekeminen. Järjestelmien vertailun yhteydessä on järkevää arvioida myös maahantuojan ja myyjän luotettavuutta. Esimerkiksi paneeleille luvataan 25–30 vuoden tehontuottotakuita ja 10–15 vuoden tuotetakuita. Takuista ei ole mitään hyötyä, jos maahantuojaa ei ole kymmenen vuoden päästä enää olemassa.
Miten paneelit kannattaa sijoittaa?
Paras vaihtoehto paneeleille on eteläinen kattolape. Se saa aurinkoa suurimman osan päivästä. Vaihtoehtoisesti paneelit voi asentaa myös itä-länsisuuntaisesti. Tällöin osa paneeleista sijoitetaan itälappeelle ja osa länsilappeelle, jolloin sähköntuotto jatkuu koko päivän.
Myös kattokulmalla on suuri merkitys. Paras sähköntuotto saadaan, kun kattokulma on 15–40 astetta, mutta 10 asteen kulmakin vielä riittää. Tasakatoilla paneelit saadaan sopivaan kulmaan kallistettavan telineen avulla.
Mistä osista järjestelmä koostuu?
Se rakentuu paneeleista, niiden kiinnitysjärjestelmästä sekä invertteristä, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Lisäksi tarvitset turvakytkimet, kaapeleita ja liittimiä. Invertteri ja turvakytkin voidaan sijoittaa ulko- tai sisätiloihin esimerkiksi tekniseen tilaan tai eteiseen sähköpääkeskuksen yhteyteen.
Kuinka hyödyllinen järjestelmä on?
Aurinkosähköllä voi kattaa 10–25 prosenttia sähkönkulutuksesta. Mitä isompi järjestelmä on, sitä pidempään syksyllä ja aikaisemmin keväällä alat saada merkittävää tuottoa. Järjestelmäkoot ovatkin muutaman viime vuoden aikana likimain tuplaantuneet. Nyt asennettavien järjestelmien keskikoko on 5–6 kW, ja ne maksavat asennettuna noin 6 000–10 000 euroa. Sijoitetulle pääomalle saadaan 4–5 prosentin vuosituotto ja samalla parannetaan sähköomavaraisuutta.
Kesäkaudella kotitaloudet eivät saa hyödynnettyä kaikkea tuotettua sähköä itse, jolloin syntyy ylituottoa. Voit halutessasi myydä sitä sähköyhtiölle. Sähköhintojen nousun myötä myyntihinnat ovat nousseet jo suht järkevälle tasolle. Viime aikoina kilowattitunnin spothinnat ovat olleet parhaimmillaan yli 60 senttiä.
Millaista huoltoa järjestelmä tarvitsee?
Järjestelmä on pitkälti huoltovapaa. Paneeleiden ajoittainen puhdistus roskista ja pölystä sekä suurempien lumikuormien poisto riittävät toimenpiteiksi. Välillä on hyvä vilkaista, että kaapelit ovat kunnolla paikallaan eikä invertteriin ole tullut hälytyksiä toimintaongelmista. Jos olet ladannut puhelimeesi paneelijärjestelmän apin, hälytykset kirjautuvat myös siihen.
Miten valitsen aurinkosähköjärjestelmän?
Pyri aurinkosähköjärjestelmän valinnassa siihen, että järjestelmän tuotto kattaa kolmas- tai neljäsosan kotisi sähkönkulutuksesta. Huomioi myös tulevaisuuden tarpeet. Oletko suunnitellut hankkivasi esimerkiksi sähköauton tai siirtyväsi öljylämmityksestä sähköllä toimivan lämpöpumpun käyttöön?
Lue lisää aurinkopaneeleista tai kysy lisää Remonttineuvonnasta
Jos haluat kysyä lisää aurinkoenergian käyttöönotosta tai aurinkopaneeleista, ota yhteyttä K-Raudan Remonttineuvontaan. Lisäksi kannattaa tutustua Aurinkopaneelit omakotitaloon -artikkeliimme sekä Aurinkopaneelit mökille -artikkeliimme.