Grillihiilet vai briketit
Voit käyttää hiiligrillissä grillihiiliä tai brikettejä, mutta kamadot tekevät poikkeuksen sääntöön. Niihin suositellaan useimmiten isokokoisia grillihiiliä, jotka varmistavat hyvän ilmankierron ja riittävän jämptin lämpötilan hallinnan.
Nosta hiilet pussista grilliin käsin. Näin hiilistä irronnut murska jää pussin pohjalle eikä pääse tukkimaan grillin ilmareikiä. Hiilet syttyvät ja usein myös palavat hieman brikettejä nopeammin. Käytä pitkään palavia brikettejä, kun haluat kestävän hiilloksen tai tiedossa on grillijuhlat pitkän kaavan mukaan. Huom! Kamadoon sopii vain grillihiili.
Panosta sytyttämiseen
Käytä hiilien tai brikettien sytyttämiseen niille tarkoitettuja sytykkeitä, kuten sytytyspaloja tai -villoja. Asettele ne eri kohtiin grilliä, jotta hiilet alkavat palaa tasaisesti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää perinteisiä sytykkeitä, kuten puulastuja ja sanomalehtipaperia.
Piippusytytin on loistava apuri, johon moni hiiligrillaaja on mieltynyt. Anna hiilten syttyä rauhassa. Hiillos on valmis, kun näkyvä liekki on sammunut ja hiillos tuntuu käteen kuumalta. Erittäin kuuma, vielä punertava hiillos soveltuu kovaa lämpöä vaativille ruoille, kuten pihveille. Tasaisen harmaa, hieman haaleampi hiillos taas on passeli kypsyttämään makkarat, broilerit ja vihannekset.
Epäsuora grillaus haltuun
Epäsuora grillaus tarkoittaa sitä, että lämpö tulee ruokaan sivuilta. Hiilet voi tällöin siirtää kauemmaksi kypsennettävästä lihasta grillin reunoille tai vastakkaiselle puolelle. Sopiva lämpötila on noin 100–120 astetta. Kokeile epäsuoraa grillausta, kun valmistat pitkää tai tarkkaa kypsennysaikaa vaativia lihoja, kuten kokonaista kassleria, isoja fileitä tai kokonaista broileria. Jos haluat mukaan savun makua, ripottele hiilille savustuslastuja tai isohkoja savupuun paloja ennen grillauksen aloittamista.
Kansi kiinni vai auki?
Jätä grillin kansi auki, kun valmistat nopeasti kypsyviä lihoja, kuten pihvejä, tai rapeaa pintaa vaativia lihoja, kuten nahallisia kanansiipiä. Sulje kansi silloin, kun valmistat isoja lihapaloja, kuten kokonaisia fileitä. Grillaa kansi kiinni myös vähärasvaiset lihat, jotka haluat säilyttää mehukkaina. Joskus on hyvä käyttää molempia tekniikoita: isoa lihapalaa voi kypsentää ensin kansi kiinni ja lopuksi auki, jolloin saat lihaan mukavan rapsakan pinnan.
Hienosäädä lämpötilaa
Grillin lämpöä voi säädellä kannen ja pohjan ilmaventtiilien avulla. Mitä isommalla venttiilien aukot ovat, sitä paremmin hiillos saa hörpittyä ilmaa. Tällöin myös hiilet palavat voimakkaammin ja lämpötila on kuumempi. Kun grillin pohjassa oleva venttiili suljetaan, lämpö grillissä alkaa laskea.
Ammattimainen lopetus
Jos haluat säästää grilliin hiiliä seuraavaa grillauskertaa varten, sulje grillin venttiilit kokonaan lopettuasi grillauksen. Näin hiillos sammuu hitaasti. Lisää seuraavalla grillauskerralla uusia hiiliä vanhojen sekaan ja sytytä grilli normaalisti. Voit myös polttaa hiilet loppuun. Avaa tällöin venttiilit kokonaan auki ja sulje kansi. Älä yritä sammuttaa hiillosta vedellä: vettä jää silloin myös grillin pohjalle, mikä voi aiheuttaa ruostumista. Kerää tuhka talteen esimerkiksi kannelliseen metalliämpäriin ja hyödynnä sitä puutarhanhoidossa. Tuhka sopii kukkien ja marjapensaiden ekologiseen lannoitukseen. Voit ripotella sitä myös sammaleelle, josta haluat eroon. Tuhka on emäksistä ja tuhoaa sammaleen juuret.