Liukkaudentorjunnassa konstit ovat monet: yhtä helppoa tapaa ei saisi unohtaa

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 3.1.2025
K-Raudan asiantuntija neuvoo, miten valita oikeat välineet ja tuotteet oikeaan paikkaan ja säähän, piha-alueen kokoa unohtamatta.

Lumiukko AdobeStock 208267484 ville

”Ennakointi ja puhtaanapito ovat tärkeitä asioita liukkaudentorjunnassa. Oma piha kannattaa talvella pitää niin puhtaana lumesta kuin mahdollista. Näin voi estää lumen sulamista ja veden uudelleen jäätymistä, toisin sanoen liukkautta. Tätä helppoa tapaa moni ei ehkä tule edes ajatelleeksi, mutta sitä ei saisi unohtaa”, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto sanoo.

Aina pihan jäätymistä ei mitenkään voi välttää. Silloin Lehto neuvoo valitsemaan oikean liukkaudentorjuntatuotteen oikeaan paikkaan ja oikeaan keliin, sillä: ”liukkaudentorjunnassa konstit ja tuotteet ovat monet.”

Liukkaudentorjunnassa ei ole kyse pikkujutusta. Liukastumisen seurauksena lääkärissä käy vuosittain arviolta jopa 100 000 suomalaista. Liukastumisista lähes 70 000 johtuu liukkaista talviolosuhteista. Liikenne- ja viestintäministeriön laskelmien mukaan talven liukastumistapaturmista aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain 1,4 miljardin kustannukset. (Lähde).

Iso vai pieni alue? Pakkassää vai suojakeli?

Jos liukkaudentorjuntaa kaivataan paikallisella alueella, jolla jää on ehtinyt jo muodostua paksuksi, kannattaa jäätä hakata ensimmäiseksi irti esimerkiksi jääraudalla.

”Tällainen mekaaninen jään poistaminen on paksun, paikallisen jään kohdalla paras vaihtoehto”, Lehto sanoo.

Jos liukkaudentorjuntaa taas kaivataan laajalle alueelle, suosittelee Lehto käyttämään sepeliä. Sepeli on hyvä tuote isoille pihoille, sillä se edullista ja helppoa levittää. Sepelin käyttö kannattaa erityisesti silloin, kun luvassa on pidempi pakkasjakso eikä näin ollen ole pelkoa siitä, että sepeli painuu jään alle lumen sulaessa ja jäätyessä uudelleen.

”Nollakeleille sekä edestakaisin sahaaviin lämpötiloihin erinomainen tuote taas on hiekoitus- ja puutarhamurske. Murske kelluu, joten se pysyy veden ja jään pinnalla ja estää näin liukastumisia”, Lehto neuvoo. Murskeen etu on myös sen keveys; säkki on siis helppo kantaa kaupasta kotiin. Keväällä savesta polttamalla valmistetun murskeen voi lakaista istutusalueille ja nurmikolle maanparannusaineeksi.

Jäänsulatusaineissa on eroja

Liukkaudentorjuntaan voidaan käyttää myös jäänsulatusaineita. Aineet sopivat esimerkiksi portaille, jalkakäytäville, ajoluiskille, lastaussilloille, sadevesikaivoille ynnä muille vastaaville muodostuneen jään sulattamiseen. Tuotteissa on eroja muun muassa vaikuttavien aineiden ja niiden ympäristövaikutusten sekä sen osalta, kuinka tehokkaita aineet ovat eri lämpötiloissa ja syövyttävätkö ne metallia, kumia tai betonia.

”Tuotteisiin kannattaa tutustua huolella. Osa jäänsulatusaineista sopii esimerkiksi muita paremmin lemmikkieläintalouksiin”, Lehto sanoo ja jatkaa: ”Liukkaudentorjuntaan kannattaa varautua etukäteen hankkimalla varastoon muutamia, eri käyttötarkoituksiin sopivia tuotteita ja välineitä sen mukaan, millaisessa asunnossa asuu ja millainen sen piha on. Tuotteiden valintaan saa asiantuntevaa apua esimerkiksi rautakaupoista.”

Mikäli liukkaudentorjunta-aineet ovat vielä hankkimatta, niin kuluttaja kuin yritysasiakas saa ne hankittua kätevästi K-Rauta-kaupoista. Yrityksille tuotteita tarjoavat K-Rautojen lisäksi K-ryhmään kuuluva Onninen ja Onninen Express-myymälät.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, [email protected]