Kolme vinkkiä valojen älykkäämpään käyttöön

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 9.11.2023

Kun tavalliseen valaistukseen lisätään hieman älyä, arki voi helpottua yllättävillä tavoilla. Älyvalaistusta voi ohjata etänä, sen voi ajastaa – tai esimerkiksi valjastaa herättämään lempeästi. Hintaa älykkäämmälle valaistukselle kertyy pienimmillään alle 15 euroa. K-Raudan asiantuntija kertoo kolme vinkkiä valojen käyttöön älykkäämmin.

K-Rauta älyvalaistus 231109

Pihan ulkovalaistuksen ajastaminen perinteisellä kellokytkimellä on monelle tuttua. Samaan automatiikkaan ja moneen muuhun pyrkii älyvalaistus. Älyvalaistus tarkoittaa sitä, että valaistusta ohjataan älylaitteella.

Yksinkertaisimmillaan valaistuksen älyominaisuudet saa käyttöönsä vaihtamalla lampun. Moniin valaisimiin voi vaihtaa lampun, jossa on älyä. ”Älylamppu näyttää hyvin samankaltaiselta kuin perinteinen hehku-, halogeeni- tai led-lamppu”, K-Raudan tuotepäällikkö Jukka Honkanen kertoo. Älylamppuja saa jopa alle 15 euron hintaan.

Honkanen kertoo kolme vinkkiä, miten älyä voi hyödyntää valaistuksessa.   

Älylamppu herättää koululaisen etänä 

Älylampun voi ajastaa pikkuhiljaa voimistuvaksi herätysvaloksi.

”Pimeänä talviaamuna älylamppu matkii auringonnousua säätämällä valaistusta automaattisesti pikkuhiljaa kirkkaammaksi. Herätysvalon voi asettaa päälle vaikka etänä ja herättää kotona nukkuvan koululaisen valaistuksen avulla”, Honkanen kertoo.

Valojen sammutus ja sytytys sekä himmentäminen onnistuvat kännykästä

Älyvalaistus tuo turvallisuutta, kun valoja voi sammuttaa ja sytyttää etänä.

”Valoja pystyy ohjaamaan etänä ja sammuttamaan ne, jos valot ovat jääneet vahingossa päälle kotoa lähdettyä. Vastaavasti valot pystyy sytyttämään etänä, jos koti halutaan saada asutun näköiseksi. Myös valojen himmentäminen onnistuu kännykästä”, Honkanen kertoo.

Älykäs pistorasia sammuttaa sekä valot että sähkölaitteen etänä

Valaistuksesta saa halutessaan älykkään myös ottamalla käyttöön älypistorasian.

Älypistorasian saa käyttöön helposti, sillä se liitetään tavalliseen pistorasiaan adapterin tavoin. Älypistorasiaan voi yhdistää tavallisia sähkölaitteita, esimerkiksi jouluvalot, lattia- tai pöytävalaisimen tai kahvinkeittimen.

Jos älypistorasiaan on yhdistänyt sähkölaitteen, sen voi sammuttaa tai käynnistää etänä sovelluksen avulla.

Erillisellä sovelluksella älypistorasiasta voi myös mitata siihen kytketyn laitteen sähkönkulutusta ja seurata kulutusta lyhyemmällä tai pidemmällä aikavälillä.

Älypistorasian voi myös ajastaa, aivan samoin kuin älylampun. ”Jos haluaa saapua lämpimään mökkiin, voi sähkölämmittimen tai ilmalämpöpumpun ajastaa päälle jo matkalta”, Honkanen kertoo.

Ilmainen sovellus ohjaa älyä  

Jotta älylampun, älyvalaisimen tai älypistorasian hyödyt saa käyttöön, tarvitaan lisäksi sovellus tai kaukosäädin. Normaali valokatkaisija toimii silti rinnalla, mutta ainoastaan päälle–pois-toiminnoilla.  

Älylamppua, älyvalaisinta tai älypistorasiaa ohjataan ilmaisella sovelluksella tai erikseen hankittavalla kaukosäätimellä. Sovellus vaatii toimiakseen älylaitteen ja wifi-yhteyden.

”Älytuotteiden ja sovelluksen optimaalisen yhteensopivuuden takia kannattaa valmistaja valita sen mukaan, kenen älytuotteita haluaa jatkossakin käyttää”, Honkanen kertoo.

Sovelluksella pystyy säätämään valon voimakkuutta ja värilämpötilaa, vaihtamaan valon eri värejä, ajastamaan valaistusta sekä ohjaamaan yksittäisten huoneiden tai vaikka koko asunnon valaistusta.

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestintä@kesko.fi