Euroopan unionin RoHS-direktiivin uusi päivitys poistaa markkinoilta perinteiset, elohopeaa sisältävät loistelamput vaiheittain vuoden 2023 aikana. Helmikuussa 2023 voimaan astunut päivitys kielsi pienempien loistelamppujen valmistuksen ja tuonnin EU-alueelle. 24.8.2023 kielto ulottui koskemaan myös pidempiä loisteputkia. Valmistus- ja maahantuontikiellon piiriin kuuluvat nyt siis kaikki loistelamput.
Pienoisloistelamppuja käytetään kodeissa muun muassa kylpyhuoneissa, varastoissa ja eteisissä. Pidempiä, T8- ja T5-mallisia loisteputkia käytetään muun muassa kylpyhuoneissa, keittiöissä, kodinhoitohuoneissa ja autotalleissa. Kiellon jälkeen loistelamppuja ei saa valmistaa EU:n alueella eikä tuoda sinne, mutta ennen kieltoa valmistetut lamput saa myydä ja niitä voi ostaa.
Toimivaa loistelamppua saa edelleen käyttää, mutta vaihto led-lamppuihin kannattaa
Toimivaa, perinteistä loistelamppua voi edelleen käyttää. Loistelampun voi korvata led-lampulla viimeistään silloin, kun se on tullut käyttöikänsä päähän eikä vastaavia ole saatavilla. Vanhat ja huonokuntoiset valaisimiset kannattaa vaihtaa kokonaan uusiin.
Loistelamppujen vaihtaminen led-lamppuihin on helppoa
On hyvä muistaa, että energiatehokkaaseen led-valaistukseen siirtyminen pienentää sähkölaskua. Esimerkiksi led-valoputki säästää jopa 60 prosenttia energiankulutuksessa verrattuna perinteisempiin loisteputkiin ja tarjoaa paremman valotehokkuuden.
Energiapihiyden lisäksi led-valoputki on miellyttävä käyttää, sillä se syttyy heti katkaisimesta painettaessa eikä välky kuten perinteinen loisteputki. Led-putken käyttöikä on keskimäärin 30 000 tuntia, joten niitä ei tarvitse uusia usein. Lisäksi ne voi kierrättää toisin kuin perinteiset loisteputket, jotka ovat ongelmajätettä.
Näin vaihdat loisteputken led-valoputkeen
Loisteputken vaihtaminen led-valoputkeen onnistuu yleensä helposti yleisesti käytössä olevista valaisimista, jotka on varustettu perinteisellä liitäntälaitteella ja sytyttimellä. Loisteputki kierretään irti, ja tilalle asetetaan vastaavan mittainen led-valoputki ja korvaava sytytin, joka tulee led-putken mukana.
Jos valaisimessa on loisteputki ja elektroninen liitäntälaite, jossa ei ole erillistä sytytintä, loisteputken tilalle asennetaan universaali (UN) led valoputki.
Me autamme sopivan valoputken valinnassa
Mikäli olet epävarmuutta siitä, millainen led-valoputki loisteputken tilalle kannattaa vaihtaa, lähimmästä K-Rauta-kaupasta löydät osaavan henkilökunnan auttamaan sopivan valoputken valinnassa.