Miksi hälytysjärjestelmä?
Meillä on ollut jo pitkään mielessä jonkinlaisen hälytysjärjestelmän hankkiminen kotiin, mutta kaupparatsujen valikoimista ei ole löytynyt riittävän mielenkiinnon herättävää tuotetta tarpeisiimme. Meidän ensisijainen tavoite ei ole se, että hälytyksen sattuessa vartija soittaa tai tulee käymään, vaan lähinnä tieto ja turvallisuuden tunne siitä, että kotia valvotaan. Ja että jos jotakin ei-toivottua tapahtuu, niin järjestelmä ilmoittaa siitä meille itselle ja herättää välittömästi. Kotoa poissa ollessa saa myös tiedon, jos siellä joku ylimääräinen sattuu hiippailemaan.
Hälytysjärjestelmä on vähän samankaltainen asia kuin vaikkapa kotivakuutus; Hyvä olla olemassa, mutta kuitenkin toivoo, ettei sille koskaan olisi mitään tarvetta. Meidän tarpeeseen tämä järjestelmä vaikuttaisi olevan oikein hyvä. Tästä ei mene hälytyksiä mihinkään vartiointiliikkeeseen, vaan ne tulevat itselle puhelimeen ja sähköpostiin. Eikä tässä järjestelmässä ole siis mitään kuukausimaksuja. Ja ainakin tuo älylukko on täysin yhteensopiva ja liitettävissä em. järjestelmiin, mikäli jossain vaiheessa päätyy hankkimaan kyseisen palvelun.
Ensireaktio Yale-tuotteiden pakkauksista
Ensireaktio pelkästään Yale-pakkauksia ihmetellessä ja pyöritellessä oli erittäin positiivinen; Pakkaukset itsessään ovat todella laadukkaan ja jämäkän oloiset, joten tuotepakkauksista muodostui mielikuva laadukkaasta tuotteesta. Eikä mielikuva muuttunut pakkauksen avaamisen jälkeen ainakaan huonompaan suuntaan. Päinvastoin. Nämä tosiaan tuntuvat olevan laadukkaita tuotteita, eikä mitään "halpoja kopioita".
Testattavaksi saapui laatikkokaupalla tavaraa ja paketti oli melko kattava sisältäen seuraavia tuotteita: Älylukko, ovitunnistimia, liiketunnistimia, IP-kameroita, palohälyttimiä, pistorasioita, huonesensori, näppäimistöjä ja kaukoavaimia.
Tuotteiden asennuskohteena toimii omakotitalo (~165 m2), jossa asuu neljä ihmistä ja kolme pientä koiraa.
Älylukko Yale Doorman ja sen asentaminen
Lukkorungon asentaminen ovessa olleen Abloy LC100 lukkorungon tilalle sujui ongelmitta. Karasiirrintä ei tarvittu. Tästä tehtävästä selviäisi lapsikin. Samaa ei voi sanoa vanhasta lukosta, jossa liikkuvia osia on huomattavasti enemmän. Uuden Yale Doorman lukon asentaminen oli helpompaa, kuin vanhan purkaminen. Asentaminen onnistuu oikeastaan pelkällä ruuvimeisselillä. Mikäli ruuveja on tarpeen lyhentää, niin sitten on tietysti hyvä olla käytettävissä myös pihdit tai rautasaha. Lukon mukana toimitetaan hyvä valikoima ruuveja, joista voi valita mieleisensä.
Karasiirrin siirtää Yale Doormanin 6 mm:n sisäyksikön keskemmälle ovea ja sitä tarvitaan tuplatiivisteellisiin oviin.
Tehtaan jäljiltä lukon kätisyys oli valmiiksi oikea, kuten meidän oikeakätisessä ovessa kuuluu ollakin, joten mitään esivalmisteluja tämän suhteen ei tarvittu. Ainoastaan tehtiin kätisyysvalintakytkimen asennon tarkastus lukon sisältä. Tarvittaessa kahvan kätisyyden vaihtamiseksi ohjekirjasta löytyy kuitenkin selkeät ohjeet. Myös lukon käyttötilan valinta tehdään lukon sisällä olevalla kytkimellä; Easy tai Advanced. Meillä lukon käyttötilaksi valittiin Advanced, koska tämä oli tarkoitus liittää osaksi Yale Smart Home kodinhälytys- ja valvontajärjestelmää.
Mekaanisen asennustyön jälkeen täytyy laittaa vain patterit paikalleen ja kansi kiinni. Ja sitten kansi auki, koska salasanan vahvistamista varten on painettava patterikotelon kannen sisällä olevaa painiketta. Turhan availun ja kiinnilaittamisen voi välttää lukemalla ohjekirjaa.
Tämän jälkeen päästiin aloittamaan läpysköjen koodaaminen ja rekisteröinti. Tämä tehtävä osoittautui jo huomattavasti asennustyötä vaativammaksi toimenpiteeksi. Vaikka luimme ohjekirjaa sormi mutkalla ja tunnollisesti noudatimme annettuja ohjeita, emme kuitenkaan onnistuneet tehtävässä. Muutamien epäonnistuneiden yritysten jälkeen luimme lisää ohjekirjaa, väärästä kohdasta... Kokeilimme ensin sellaista menetelmää, jossa lukon tilaksi valitaan Advanced ja läpysköjen ja pääsykoodien rekisteröinti yritetään suorittaa seuraamalla ohjekirjan ohjeita kohdasta Easy. Tämänkin ihmettelyn voi välttää lukemalla ohjekirjaa. Lukemalla ohjekirjaa oikeata kohdasta läpysköjen ja pääsykoodien rekisteröinti on hyvin yksinkertainen ja nopea toimenpide.
Yale Doorman -älylukon mukana tulevia ohjeita noudattaen sekä asennus, että käyttöönotto sujuvat hyvin.
Yale Doorman -älylukon liittämiseksi hälytysjärjestelmään piti lukon sisälle asentaa lukkomoduuli. Tämä lukkomoduuli asennetaan patterikotelon kannen alta löytyvään moduulipaikkaan. Lukkomoduulin asentamisen jälkeen älylukko voidaan liittää osaksi hälytysjärjestelmää. Lukon liittäminen järjestelmään mahdollistaa mm. lukon etäohjauksen puhelimella. Sovelluksella on helppo tarkistaa, että tulihan se ovi laitettua lukkoon kotoa pois lähtiessä. Ja jos ei tullut, niin asia korjaantuu sormen pyyhkäisyllä. Ennen vanhaan tässä tilanteessa piti ajaa takaisin kotiin kokeilemaan. Sovelluksella lukkoa avattaessa vaaditaan pyyhkäisyn lisäksi pääsykoodi, joten kuka tahansa ei voi lukkoja availla toisten puhelimilla. Oven voi siis avata tai lukita kulkutunnisteella, numerokoodilla tai sovelluksella. Myös se hyvä puoli tässä lukossa on verrattuna vanhanmalliseen lukkoon, että avaimen hukkuessa sen voi poistaa käytöstä sovelluksella. Perinteisen avaimen hukatessaan voi vain toivoa, ettei se päädy vääriin käsiin.
Keskusyksikkö
Keskusyksikön voi asentaa kiinteästi ruuveilla seinään tai esimerkiksi pöydälle tai muuhun hyväksi katsomaansa paikkaan. Itse suosittelen lopullista kiinteää asennusta vasta laitetestausten jälkeen, jotta tämän voi hiljentää testien ajaksi jollakin pehmusteilla. Keskusyksikkö vaatii verkkovirtaa ja kotiverkkoon liittäminen tapahtuu laitteen mukana tulevalla ethernet-kaapelilla. Tämän jälkeen käyttöönotto tapahtuu lisäämällä laite QR-koodilla sovellukseen. Muuta ei tarvita.
Ovitunnistimet
Ovitunnistimien asentaminen on erittäin helppo toimenpide. Käyttöohjeessa on selkeät ohjeet laitteen kiinnittämiseksi joko mukana tulevilla teipeillä tai ruuveilla. Päädyimme kiinnittämän nämä ruuveilla, koska se vaikuttaa luotettavammalta kiinnitykseltä ovissa, jotka toisinaan suljetaan hieman rivakammalla otteella. Eikä tämäkään asennustapa mikään ylivoimaisen työläs ole. Ovet ovat sen verran kovaa materiaalia, että tunnistimen vastakappaleen kiinnitysruuveille porattiin 1 mm reiät ruuvien kiinnittämisen helpottamiseksi. Kiinnitys onnistuu varmasti myös ilman alkureikiä, ainakin sillä teipillä. Oven karmiin tunnistimen ruuvit saa helpommin kiinni ilman alkureikää. Asennuksen jälkeen laitteet liitetään hälytysjärjestelmään napin painalluksella.
Liiketunnistimet ja niiden testaus
Petpir-liiketunnistimia asennettiin kolme kappaletta. Asennuspaikkoja valittaessa käytettiin laser-etäisyysmittaria, jotta valvonta-alue saatiin pysymään tuolla 7 metrin petsafe- vyöhykkeellä. Talossa on hyvin paljon yhtenäistä avaraa tilaa, joten valvonta hoituu melko kattavasti asennetuilla tunnistimilla.
Koirat tykkäsivät testauksesta
Koirat tykkäsivät erityisesti tämän laitteen testaamisesta. Piilotimme herkkuja ympäri taloa mm. lattioille, sohville, sohvan selkänojalle, olohuoneen pöydälle, tuoleille. Tämän jälkeen hälytys laitettiin päälle ja koirat päästettiin sisälle viipottamaan ympäri taloa ja kiipeilemään pöydille ja tuoleille. Tämän testin aikana hälytin oli huolellisesti vaimennettu tyynyillä ja peitoilla. Liiketunnistimia testatessa ensimmäisten testien tulokset eivät vaikuttaneet kovinkaan lupaavilta. Koiria tämä laitteisto ei noteerannut, kuten ei pitänytkään. Koirien testikierroksen jälkeen vapaaehtoinen murtohenkilö päästettiin sisälle palloilemaan. Hälytystä ei kuulunut, vaikka ennakko-odotuksen mukaisesti liiketunnistimen aiheuttaman hälytyksen olisi pitänyt tulla välittömästi sisälle astuttaessa. Eipä tullut. Ei, vaikka murtohenkilö tervehti ensimmäistä kohtaamaansa liiketunnistinta iloisesti heiluttaen noin metrin päästä. Ei vastausta. Murtohenkilö sai kulkea minuuttitolkulla ympäri kämppää yrittäen tehdä vaikutusta häntä valvoviin liiketunnistimiin. Lopulta tämä epätoivoinen murtohenkilö vilkutti tunnistimelle noin 10 cm päästä ja totesi ilahtuneena tulleensa nähdyksi. Huonelämpötila asunnossa testaushetkellä oli n. 25 astetta ja murtohenkilön lämpötila n. 37, joten ilmeisesti tämän lämpötilaeron pitäisi riittää hyvin infrapunatunnistimelle. Myös tunnistimien asennuskorkeutta vaihdeltiin välillä 1200-2300mm, mutta tämäkään yritys ei muuttanut lopputulosta. Käyttöohjeesta ei ollut apua tämän tilanteen ihmettelyssä. Netistä kuitenkin löytyi erimaankielinen käyttöohje, josta selvisi, että laitteen herkkyyttä voidaan muuttaa laitteen sisällä olevan liittimen asentoa vaihtamalla. Tehdasasetus on tuo vähemmän herkkä, joten tämä tunnistimien herkkyys vaihdettiin suuremmalle. Ja koirat laitettiin uudelleen testaamaan. Tällä kertaa lopputulos oli huomattavasti parempi. Koirista tämä laite ei välittänyt lainkaan, mutta murtohenkilön huomasi kyllä.
Yhden Petpir-tunnistimien tilalle vaihdettiin kokeeksi tavallinen liiketunnistin. Kokeilimme, kuinka nämä toimisivat meidän pienten, alle kahdeksan kiloisten koirien kanssa. Jouduimme kuitenkin toteamaan, että tämä huomaa jopa pienen koiran liikkumisen asunnossa. Ei siis sovi käytettäväksi eläintaloudessa, paitsi silloin kun myös eläimet ovat poissa kotoa. Sovelluksella laitteet voi kylläkin helposti ohittaa ja ottaa käyttöön vain silloin, kun talo on täysin tyhjä.
Liiketunnistin kameralla
Liiketunnistin kameralla asennettiin tilaan, jossa on myös ovitunnistin. Ovitunnistimesta hälytys tulee välittömästi kun ovi avataan ja liiketunnistinkameran hälytys ja kolme kameran peräkkäin ottamaa kuvaa tulevat n. 3 sekuntia myöhemmin. Kuvan laatu on ihan kohtalainen jopa pimeässä tilassa otetuissa kuvissa, mutta ei kuitenkaan aivan ip-kameroiden kuvan laatuinen.
IP-kamerat
IP-kameroiden käyttämiseen tarvitaan älypuhelimeen ladattava erillinen sovellus. Tässä kannattaa olla tarkkana, jotta tulee ladanneeksi oikean sovelluksen. Toimimattomia sovelluksia näyttää olevan myös tarjolla. Me kokeilimme ensin sellaista vaihtoehtoa, että puhelimeen ladataan väärä sovellus ja yritetään sillä ohjata ja katsella kameroita. Ei toimi. Yale smart home wiew -sovelluksia löytyi parikin, mutta ei sitä oikeaa millään. Hakemalla Assa Abloy nimellä, löytyi oikea Yale Smart Home Camera -sovellus, millä kamerat sai toimimaan. IP-kamerat eivät toimi paristoilla, vaan vaativat verkkovirtaa ja kotiverkkoon liittäminen onnistuu joko laitteen mukana tulevalla ethernet-kaapelilla tai langattomasti Wifi:lla.
Varsinkin teini-ikäisten tyttöjen mielestä ajatus siitä, että heitä voisi vakoilla näillä kameroilla heidän ollessaan kotona, tuntui aluksi hyvin vastenmieliseltä ja näin ollen koko kameroiden asennuksen tarpeellisuus kyseenalaistettiin vahvasti. Yhteisesti kuitenkin sovimme, että kameroiden käyttäminen on ehdottomasti kiellettyä jonkun muun, kuin koirien ollessa kotona. Kameroiden välittämä kuva on erittäin hyvälaatuista ja toista kameraa voi jopa ohjata ja zoomata puhelimella. Hälytyksen tapahtuessa sovelluksen koontinäyttöön tulee automaattisesti livekuvaa ja linkki sovellukseen, josta voi seurata myös muita kameroita ja tallentaa videokuvaa tai valokuvia.
Kamerat eivät ole osa hälytysjärjestelmää, vaan vaativat erillisen sovelluksen. Yhden kameran kuitenkin voi liittää myös järjestelmään ja hälytyksen sattuessa järjestelmä näyttää halutessaan myös kyseisen kameran kuvaa. Kameroiden liiketunnistimet eivät ole yhteensopivat järjestelmän kanssa.
Palohälyttimet
Palohälyttimiä asennettiin kaksi kappaletta. Asennustyö oli jälleen totutun yksinkertainen laitteen mukana tulevilla ruuveilla kattoon kiinni. Palohälyttimin toimivuus testattiin sähkötupakan avulla. Hajuhaittojen kannalta tämä on huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto, kuin perinteinen tupakka savuavien halkojen sisälle kantamisesta puhumattakaan. Hyvin tuntui toimivan. Ääni on kovempi ja ärsyttävämpi, kuin perinteisen palohälyttimen piippaus. Uskoisin, että tarpeen vaatiessa tähän herää sikeämpiuninenkin. Kummallista tässä oli se, että puhelimeen ei tullut hälytystä palohälytyksestä, ainoastaan ilmoitus. Ehkä tähän asia tulee muutos jossain vaiheessa ohjelmistopäivityksen myötä. Muista viedä koirat ulos ennen testausta! Ääni on kamala.
Pistorasiat
Pistorasialla voi ohjata vaikkapa kahvinkeitintä. Kahvinkeittimellä kun on taipumus jäädä päälle tai ainakin aiheuttaa tuntemus siitä, että se on unohtunut päälle. Puhelimen sovelluksella voi kätevästi tarkastaa tilanteen ja tarvittaessa sammuttaa keittimen, eikä tarvitse ajella kotiin asti katsomaan.
Huonesensori
Laite mittaa huonelämpötilaa ja ilmankosteutta ja lukemat on nähtävillä laitteen LCD-näytössä. Lisäksi mittausarvot on nähtävissä puhelinsovelluksella. Tässä olisi hyvä olla sellainen toiminto, että sovelluksella voisi asettaa mittauksille ala- ja yläraja-arvot, joista saisi ilmoituksen puhelimeen. Ehkä joku koodari järjestää sellaisen toiminnon johonkin tulevaan ohjelmistopäivitykseen.
Näppäimistöt
Nämä asennettiin molemmille ulko-oville. Näppäimistöllä voi asetta kuori- tai täyshälytyksen päälle ja ottaa pois päältä. Näppäimistössä ei ole kuitenkaan indikointia hälytysjärjestelmän tilasta, joten kätevämpi laite ja ainakin meillä yleisemmin käytössä tuntuu olevan puhelinsovellus, josta näkee myös laitteiston tilan.
Kaukoavaimet
Kaukosäätimellä voi muuttaa hälytysjärjestelmän tilaa. Kyseessä on muutamalla napilla varustettu pien palikka, joka kulkee hyvin taskussa. Ainakin talvipakkasella tämä on varmaan kätevämpi, kuin puhelimen käyttö kohmeisilla sormilla.
Sovellus
Hälytysjärjestelmän käyttö tapahtuu puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Sovellus on hyvin selkeä ja helppokäyttöinen. Kätevimmin kaikki järjestelmän operointi hoituu tällä sovelluksella; voi muuttaa hälytyksen tilaa, avata ja sulkea oven, lisätä ja poistaa kulkukoodeja ja kulkutunnisteita, ohjata pistorasioita, tutkia tapahtuma- ja hälytyshistoriaa, katsella kameroita.
Puhelimeen tupsahtelevien ilmoitusten tulkinta oli aluksi toisinaan hieman hämmentävää. Areat, userit ja accountit vilisivät, mutta puhelinsovelluksen päivityksen jälkeen alkoi laitteiden ja toimintojen nimitykset ilmoituksissa olemaan ymmärrettävämpiä. Puhelimeen tulee hälytysten lisäksi ilmoitus myös käyttötoimenpiteistä. Esim. kun ovi lukitaan tai lukitus avataan, kun hälytys otetaan käyttöön tai pois käytöstä. Nämä ilmoitukset voi toki halutessaan poistaa käytöstä.
Yhteenveto Yale Smart Living -järjestelmästä
Aluksi voisi mainita, että tuo älylukko on ihan ehdoton laite. Esim. koirien kanssa lenkille lähtiessä voi huoletta unohtaa avaimet ja kotiin saavuttaessa ovia aukeaa kätevästi numerokoodilla. Tai sitten puhelimella, joka tuntuu nykyään kulkevan lähes kaikilla jatkuvasti mukana joka paikassa. Erityisesti lapsiperheille tämä älylukko on ihan ehdoton laite. Itsekin olen vuosien varrella ajellut useamman kerran töistä kotiin avaamaan oven talvipakkasella koulusta kotiin ilman avaimia saapuvalle koululaiselle. Tämä helppokäyttöinen älylukko tuntuu ihan normaalilta jo hyvin lyhyen käytön jälkeen. Nyt lähinnä hämmästelee sitä, miten hankala tuo vanhanaikainen avaimella toimiva lukko olikaan. Näyttää siltä, että tällainen tarvitaan jokaiseen ulko-oveen. Ovea lukittaessa sovellus kertoo, jos lukitseminen ei onnistu esim. oven ollessa huonosti kiinni.
Hälytystä päälle laitettaessa sovellus kertoo, jos ulko-ovi on lukitsematta. Tämä on erittäin hyvä toiminto.
Laitteiden asennustyöt hoituvat helposti ihan perus käsityökaluilla; Akkukone ja pari poranterää sekä ruuvimeisseli. Ja ehkä joku mitta, jos haluaa tarkka olla. Tarvittavien reikien porausta varten laitteisiin on merkitty paikat hyvin. Ja kiinnitykseen tarvittavat proput ja ruuvit ovat mukana. Ja vaikka ruuvit ovatkin hyvin pieniä, niin silti täysi riittävän kokoiset, laitteet kun ei paina juuri mitään. Asennus on kaikkien laitteiden kohdalla pitkälti samanlainen. Kiinnitys tapahtuu muutamalla laitteen mukana tulevalla ruuvilla, joita varten laitteisiin tulee porata reiät. Asennus on helppoa ja jopa mukavaa puuhastelua. Suurin työ on oikeastaan siinä ajatustyössä, että minne mikäkin laite asennetaan. Käyttömukavuus lisääntyy, turvallisuudentunne kasvaa ja kenties jopa asunnon arvo nousee. Järjestelmä on helposti laajennettavissa omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Kaikkia laitteita ei tarvitse hankkia kerralla, vaan jatkossa järjestelmää voi halutessaan laajentaa omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.
Hälytysjärjestelmän käyttö ja siihen tottuminen vaatii vielä harjoittelua, mutta järjestelmä tuntuu kuitenkin hoitavan tehtävänsä erittäin hyvin. Muutaman viikon kokeilujakson jälkeen joutuu vielä toisinaan järjestelmän yllättämäksi, kun ei muista sen olemassaoloa ja pahaa aavistamatta hiippailee vaikkapa omaan varastoon tai tekniseen tilaan.
Laitteiden käyttöohjeet, oikeastaan lukkoa lukuun ottamatta, voisi olla kattavammat. Asennuksen suhteen näissä ei ole epäselvyyksiä, mutta ohjeessa voisi olla myös kirjallinen selostus laitteen toiminnasta ja sielunelämästä. Tai sitten esimerkiksi aloituspaketin mukana olisi mukava saada ohjekirja, jossa voisi olla kaikkien järjestelmään liitettävissä olevien laitteiden tuote-esittelyt käyttöohjeineen. Näin ne olisi helposti säilytettävissä myöhempää käyttöä varten. Tosin, itse olen ehkä tämän suhteen hieman vanhanaikainen. Nykyihmisethän etsivät kaiken tiedon netistä ja sieltä on kyllä löydettävissä ohjeita ja tuotetietoja. Myöhemmin huomasin, että puhelinsovelluksessa on myös tietoja eri laitteista.
Mietityttämään jää ainoastaan hälytysjärjestelmän toiminta sähkökatkoksen sattuessa. Pääosin laitteet toimivat paristoilla ja keskusyksikössä on muistinvarmennusparisto, mutta jos modeemi ei saa sähköä, niin ei ole myöskään nettiyhteyttä. Tietysti jollakin 4G-mokkulalla tämä asia ratkeaisi.
Odottelen myös sovellukseen ominaisuutta, jolla ovitunnistimien tila olisi nähtävissä sovelluksesta. Ja ulkokäyttöön soveltuva kamera on hankintalistalla, jos sellainen joskus valikoimaan tulee.
Lue lisää Yale Doorman -älylukosta ja muista Yale-tuotteista.
Katso lisää aiheeseen liittyen:
Turvaa kesämökkisi ja kotisi Yale Smart Living -hälytysjärjestelmällä
Näillä teet kodista älykkään ja turvallisen
Tilaa uutiskirje
Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.