Sain kunnian testata Ryobin monitoimityökalua. Käyttökokemusta muuan D-alkuisesta merkistä on, niin johdollisesta kuin johdottomastakin laitteesta... Myös "paineilmavinkuja" on tullut käytettyä.
Itse merkistä minulla oli vähän kokemuksia ennen tätä. Laitteen 3 vuoden takuu herätti kuitenkin jo luottamusta; välttämättä kyseessä ei ole ihan halvin rimpula. Itse monitoimityökalun käyttökytkimistä ensimmäinen havainto oli hieman muovisen oloinen, mutta nyttemmin niitä enemmän käyttäneenä on pakko todeta niiden ajavan asiansa hyvin. Käyttö onnistuu myös hanskat kädessä, eivätkä ne tule ihan heti pettämään.
Koneen mukana toimitetaan työvälineitä alkuun pääsemiseen, mutta 155-osaisessa tarvikesarjassa on mukavasti reserviä! Monitoimikoneen paketista löytyy moottoriyksikkö, kara, työkalurasia ja ohjekirja. Akku pitää ostaa erikseen!
Laitteen mukana tulee pieni työkalusetti yleisimpiä välineitä. Moottorikotelon päällä on kuminen paikka työkalujen säilytykseen. Niin istukka-avain kuin tarvittavat työkalut pysyvät siinä mukavasti paikoillaan, vaikka kone työn edetessä heilahtelisikin. Työkalun vaihtoa helpottaa myös käyttökahvasta löytyvä karalukko. Pieni yksityiskohta on teline kahvalle. Etenkin katkaisulaikat on helppo hajottaa kolauttamalla ne johonkin. Kun kahvan säilyttää telineessä, työkalujen uusimiseen liittyvä ärinä vähenee reilusti. Suosittelen lämpimästi 155-osaista tarvikesarjaa (RAKRT155), jossa eri työtarvikkeita on varsin kattavasti.
Akun ladattuani alkoi ensimmäinen testaussessio. Kun laitoin akun paikoilleen tajusin heti, että kyseessä on ihan eri voimaluokan kone kuin joku akkuvinku. 18V ja 5Ah:n akku antaa jerkkua mukavasti. Itse työkalua on mukavan kevyt käyttää ja pidellä, koska moottori on taipuisan akselin päässä. Karan kahvassa oleva Grip Zone pinta tuntuu pehmeältä käteen, ja myös hanskalla saa siitä hyvän otteen.
Monitoimityökalu testikohteissa
Ensimmäinen kokeilukohde oli akustisen kitaran otelaudan nauhojen päätyjen viimeistely. Tässä yhteydessä mainittakoon, että kyseinen kitara oli kopan osalta viallinen ja hylkyyn menossa, joten paineita vilskahduksista ei ollut... En suosittele aloittamaan tällä hommalla!
Kyseiset nauhan päädyt tuntuivat soittaessa ikäviltä. Eivät viiltäneet haavaa, mutta nirhaisivat ihoa kuitenkin. Tämä on tyypillinen muutaman kympin kitaran vaiva. Työkaluna käytin ohutta timanttikärkeä, ja pienimpiä mahdollisia kierroksia. Tässä totesin, että WAU! Ensinnäkin työkalun hallinta oli äärimmäisen helppoa ja kevyttä! Jos tätä samaa olisin tehnyt moottorin sisältävällä työkalulla, tasapaino ja sitäkautta tarkkuus olisi ollut ihan erilainen. Työ ei myöskään vaatinut niin suurta puristusvoimaa sormilta, joten tarkka nirhiminen onnistui helposti. Kitara oli siis hylkyyn menossa, mutta nyt kun nuo nauhat tuli viimeisteltyä, jäin jo pohtimaan josko tuosta kuitenkin vielä soittimen tekisi. Etenkin kun kiillotuslaikat ja vahatkin on jo käsillä...
Kuvassa vasemmalta oikealle:
1. Soittoa haittaavat terävät otelaudan nauhojen päädyt ennen hiontaa.
2. Ero on hieman haastava kuvattava, mutta sen tuntee kuitenkin selkeästi! Nauhojen ja niiden päätyjen kiillotus onnistuu aikanaan myös Ryobilla.
3. Kevennetty vastake karmin puolelta.
4. Kevennetty lukon kieli. Työ kävi kuin ajatus!
Seuraava työ oli asunnon välioven lukon keventäminen. Välioveen oli lisätty tiivistenauhaa, jonka seurauksena oven sulkeminen vaatii lisävoimaa. Lukon kielestä ja sen vastakkeesta piti siis hioa siivut pois. Suojalasit päähän, iso katkaisulaikka kiinni, ja jenkaa koneeseen! Parin minuutin hiomisen jälkeen ovi kävi paljon keveämmin. Ja ihan kunnon lastua sai ottaa irti. D-vehkeillä on hetkittäin tuntunut kuin hammaslääkärin poralla yrittäisi tehdä ison koneen töitä. Rajansa Ryobillakin on, mutta tehoa löytyy kuitenkin mukavasti. Paineilmavehkeissä on toki enemmän voimaa kuin tässä, mutta niin on painoakin. Käyttömukavuudeltaan Ryobi vie voiton!
Kolmas työ oli kuorma-auton jousijarrukellon kyljen avaaminen, jotta siitä saataisiin opetukseen demo-laite. Tässä vaiheessa aikaa oli kulunut noin 3 viikkoa. Koska akku on täysin uusi, oli sen varaus tippunut yhteen palkkiin. Tästä huolimatta kipinäsuihkua syntyi, ja havaintoikkuna saatiin tehtyä. Kuvasin tästä myös videon, joka löytyy jutun yläosasta. Materiaalin vahvuus on noin 2 mm. Tätä tehdessä totesin kädessäni olevan ihan oikean varteen otettavan työkalun! Tällä isompikaan homma ei mene nikertämiseksi tai nirhimiseksi, vaan työ käy, ja valmista tulee.
Ryobin One+ -järjestelmä on mielestäni järkiratkaisu. Tätä kokeillessa mieleen nousi useasti, että taidanpa hommata Ryobin akkuporakoneen seuraavaksi. Useiden akkujen ja laitteiden haasteeksi tulee käyttämättömyys; akut tykkää että niitä käytetään. Jos samalle akulle on useampi käyttökohde, akun käyttöikä etenkin vähemmän käyttävällä taloyhtiöasujalla saattaa jopa kasvaa!
Onko tälle monitoimityökalulle sitten käyttöä?
Itsellä edessä on auton rekisterikilven valon ruostevaurion korjaaminen, auton levyjarrun jarrupalojen liukupintojen puhdistus ruosteesta, viljelypalstan kasvien nimikylttien teko, kromisen koristelistan hionta puhtaaksi maalausta varten, muutaman leipäveitsen teroittaminen, tuon hajonneen kitaran kopan murtuman aukileikkaus, vinkuvien polkupyörän jarrulevyjen hoonaus, toisen aukon teko jarrukelloon, sekä sen puhdistus ruosteesta. Nämä nyt siis pikaisesti lueteltuna. Varoituksen sana lienee paikallaan: tällä laitteella näyttää olevan tapana työllistää itsensä. Käyttökohteita ja töitä tuntuu löytyvän joka päivä lisää!
Testaaja: Tuomas H
Sinua voisi kiinnostaa myös
Katso lisätietoja testatusta laitteesta ja osta omaksi. Osta tästä myös akut!
Lisää Ryobin monitoimityökalujen valikoimaa löydät verkkokaupastamme sekä myymälöistä.
Katso asiaa työkaluista ja tutustu muihin testattuihin laitteisiin.
Haluaisitko testaajaksi?
Jos olet kiinnostunut testaamaan työkaluja, niin seuraa K-Raudan Facebook-sivua. Ilmoitamme siellä kuukausittain uusista testihauista.