Renkaanvaihto onnistuu helposti oikeilla työvälineillä
Renkaanvaihto on yllättävän helppoa itse, kunhan hommaan vain ryhtyy. Laadukkaat renkaanvaihtovälineet kestävät vuodesta toiseen, joten ne maksavat itsensä takaisin renkaidenvaihtokuluissa säästäessäsi. Säilytät renkaat ja renkaanvaihtovälineet kätevästi autotallissa tai varastossa. Renkaille sopiva säilytyslämpötila on alle 25 ja ihanteellinen alle 15 astetta, mutta ei pakkasen puolelle menevä. Pois vaihdettavat renkaat kannattaa pestä ja kuivata ennen varastoon pakkaamista, jotta renkaita on taas seuraavalla vaihtokerralla miellyttävä käsitellä eikä vanha lika kuluta renkaan pintaa.
Renkaanvaihto: Milloin talvirenkaat vaihdetaan?
Kesäkuussa 2020 tuli voimaan uusi tieliikennelaki, jonka myötä talvirenkaiden käyttöön tuli muutoksia. Uuden lain mukaan marras- ja maaliskuun välisenä aikana tulee käyttää talvirenkaita (saa käyttää myös nastarenkaita), mikäli sää tai keli niin edellyttävät. Tuona aikavälillä saa kuitenkin käyttää kesärenkaita, mikäli liikuttavalla alueella vallitsee "kesäkeli". Lisäksi myös muuna aikana saa käyttää nastarenkaita, jos keli tai sää sitä edellyttävät. Kulutuspinnan pääurien syvyys tulee olla talvirenkaissa vähintään 3 mm. Eli uuden lain mukaan renkaita ei automaattisesti tarvitse vaihtaa tiettynä ajankohtana syksyllä vaan autoilijan on itse huolehdittava, että alla on kelin vaatimat turvalliset ja lain edellyttämät renkaat.
Renkaat kannattaa valita tavanomaisen ajoympäristösi mukaan. Kitkat pitävät paremmin lumisella ja nastarenkaat jäisellä tiellä.
Renkaanvaihto helposti: Näillä työvälineillä onnistut
- Ennen renkaiden siirtelyä ja työkalujen käsittelyä kannattaa vetää työkäsineet käteen.
- Tukeva hallitunkki nostaa autosi ylös renkaiden vaihtoa varten. Huomioi tunkkia valitessa autosi paino.
- Vaihda renkaat tasaisella alustalla esim. autotallissa tai pihalla. Muista käsijarru!
- Pulttien löysäys hoituu rengas-/ristikkoavaimella. Tehokkuutta arvostavan valinta on iskevä mutterinväännin. Konetta käyttäessäsi muista myös kuulosuojaimet ja suojalasit.
- Rengasavaimella hoidat myös pulttien kiristyksen; muista ”ristikkäiskiristys” eli kiristä pultin jälkeen aina vastakkainen pultti ja jatka kunnes kaikki vastaparit on käyty läpi.
- Momenttiavaimella kiristät rengaspultit oikeaan momenttiin (esim. kevytmetallivanteille suositus 110-120 Nm). Kun momenttiavain naksahtaa on rengas momentissa.
- Etene rengas kerrallaan. Tarkista lopuksi kompressorilla renkaiden autokohtaiset ilmapaineet, kun kaikki renkaat on vaihdettu.
- Tarkista myös renkaiden kunto ja urasyvyys. Renkaiden kulutuspinnan syvyyden tulisi olla vähintään 4-5 mm vesiliirron välttämiseksi. Lain mukaan talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm ja kesärenkaiden 1,6 mm. Laita vähemmän kuluneet renkaat auton taka-akselille.
- Merkkaa renkaiden paikat, niin voit seuraavalla kerralla sijoittaa vähemmän kuluneet renkaat taakse.
- Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä myös pestä auto niin ulko- kuin sisäpuolelta. Ulkopesuun painepesuri on paikallaan ja kangaspenkit puhdistuvat tekstiilipesurilla.
Tarvikkeet renkaanvaihtoon K-Raudasta:
Katso myös muut Työkalukoulun vinkit
- Tuolin maalipinnan hiominen – työvälineenä epäkeskohiomakone
- Jakkaran reunojen pyöristäminen ja kuvion kaivertaminen – työvälineenä käsijyrsin
- Penkin jalkojen lyhentäminen kukkapöydäksi – työvälineenä pistosaha
- Naulakon kiinnittäminen betoniseinään – työvälineenä iskuporakone
- TV-telineen kiinnittäminen kipsilevyseinään – työvälineenä akkuporakone
- Ruohonleikkurin terän hiominen - työvälineenä kulmahiomakone
- Sängynpäädyn kasaus – työvälineet: jiirisaha, viimeistelynaulain ja iskevä ruuvinväännin