Linjalasereihin kannattaa tutustua ennen kuin alat uusimaan kodin pintoja tai tekemään muita asennustöitä, sillä linjalaserit helpottavat työtä huomattavasti verrattuna perinteisiin työkaluihin.
Linjalaser on työkalu, joka heijastaa yhden tai useamman suoran, punaisen tai vihreän, lasersäteen työkalua ympäröiville pinnoille, esim. seinille. Lasersäde on joko itsetasaava, jolloin viivat ovat aina suorassa, tai lukittava, jolloin viivat saa lukittua haluttuun asentoon. Linjalaseria käytetään pääasiassa sisätöissä. Laajoissa ulkotöissä käytetään pyörivää laseria, jonka kantama on suurempi.
Linjalaser on loistava työkalu asennustöihin
Linjalaseria käytetään lukuisissa töissä, joissa halutaan saada asennettua asioita suoraan tai vinosti halutun linjan mukaisesti. Yleisimpiä töitä ovat mm. väliseinäasennukset, laatoitustyöt, keittiöasennukset sekä hyllyjen, kaiteiden ja valaisimien asennukset. Käyttökohteita on siis monia niin kotona kuin työmaillakin.
Linjalaser ei ole vain ammattilaisen käyttöön
Vaikka ammattilaiset käyttävät paljon linjalasereita, ei linjalaser ole pelkästään ammattilaisen työkalu. Linjalaser sopii ehdottomasti myös harrastajan käyttöön, sillä laitteet ovat helppokäyttöisiä ja niistä on paljon apua myös arkisemmissa asennustöissä, kuten seinähyllyjen tai verhotankojen asennuksessa. Linjalaser sopii siis ammattilaisten lisäksi kaikille, jotka tekevät erinäisiä kodin asennustöitä ja remontteja.
Linjalasereissa on eroja
Linjalasereiden suurimmat erot liittyvät säteiden määrään ja väriin. Yleisimmin käytetyt tuotteet ovat seinälle kahden säteen muodostaman ristin piirtävä ristilinjalaser, sekä kolme 360 asteen viivaa piirtävä linjalaser. Yleisimmin käytetty lasersäteiden väri on punainen, mutta viimeisien vuosien aikana on siirrytty käyttämään myös vihreitä lasersäteitä niiden paremman näkyvyyden vuoksi. Laitteissa on myös eroja niiden veden- ja iskunkestävyydessä, sekä optiikan tehossa. Osa laitteista on paristokäyttöisiä ja osa saa virtansa ladattavista akuista.
Näin valitset sopivan linjalaserin
Tärkeintä linjalaserin hankinnassa on luonnollisesti ostaa oikeanlainen linjalaser oikeaan käyttöön. Jos asentaa hyllyjä, edullisempi ristilinjalaser on sopiva laite. Jos taas tekee suurempaa remonttia, kannattaa ostaa kerralla monipuolisempi, kolme kappaletta 360 asteen lasersädettä piirtävä laite. Nyrkkisääntönä voidaan siis pitää, että yksinkertaisempiin asennustöihin edullisempi peruslaite ja vaativimpiin töihin monipuolisempi ja hinnakkaampi laite.
1. Hyvä linjalaser
Itsevaaittuvassa ristilinjalaserissa viivat ovat aina suorassa. Lasersäteiden väri on perinteisesti punainen, mutta uusissa laitteissa käytetään myös vihreitä säteitä paremman näkyvyyden vuoksi. Mallissa on 1 vaakasuora ja 2 pystysuoraa vihreää 360 asteen laserviivaa. Mittausalue 40 metriä, tarkkuus +/– 3 mm/10 m. Laite on pöly- ja roiskevesisuojattu, virtalähteenä akku. PROF 3/360G -linjalaser.
2. Parempi linjalaser
Ammattikäyttöön sopiva 3D-linjalaser kirkkailla, punaisilla lasersäteillä sisärakentamiseen. Tämän laitteen avulla voit asentaa laattoja, ristikkorakenteita, ikkunoita ja ovia. Laserissa on yksi vaakasuora ja kaksi pystysuoraa 360 asteen laserviivaa sekä kallistustoiminto. Mittausalue 15 m, tarkkuus 3,5 mm/10 m. Lisävarusteena RX 40 –vastaanotin, jolloin toimintasäde on 40 m. Toimii paristoilla. Laserliner Compactplene 3D -linjalaser.
3. Paras linjalaser
Ammattikäyttöönkin sopivan mallin kirkkaanvihreät linjat erottuvat punaisia paremmin. Sopii samanaikaiseen vaakaja pystysuuntaiseen kohdistamiseen kolmen laserlinjansa avulla. Mittausalue 30 metriä, vastaanottimen kanssa jopa 80 metriä, saatavana lisävarusteena. Tekee itsetasauksen (enintään ± 4°) alle 4 sekunnissa. Sisä- ja ulkokäyttöön. Toimii paristoilla. Pöly- ja roiskevesisuojattu. Bosch GLL 3-80G Professional -linjalaser.
Katso myös rakennusalan ammattilaisen testiraportti tuotteesta Bosch GRL 600 CHV pyörivä laser.
K-Raudan monipuolisesta valikoimasta jokainen löytää myyjän avulla sopivan linjalaserin omiin tarpeisiinsa.