K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Cello Sydney vinyylilankun asennus

Päivitetty 27.06.2023

Ammattilaiset testaavat K-Raudan valikoimista löytyviä tuotteita. Tällä kertaa K-Raudan oman Cello-tuotemerkin Sydney-vinyylilankku pääsi asennustestiin 60-luvun lopun kerrostaloasuntoon, jonne Juha-Matti asensi sen keittiöön ja käytävään. Katso testaajan havainnot värin valinnasta, vinyylilankun asennuksesta ja valmiista lattiasta.

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-lankun-vanha-ja-uusi-lattia

Vasemmalla keittiön vanha lattia ja oikealla asennettuna uusi Cello Sidney -vinyylilankku.

Remonttikohde

Remontin kohteena oli 60-luvun lopun kerrostaloasunto, jonka lattiapinnat, lähinnä keittiö ja sinne johtava käytävä kaipasivat uudistusta. Lattiamateriaaliksi kohteeseen tuli Cellon vinyylilankku. Tekstuurivaihtoehtoja Cellon vinyylilankkusarjassa on useita ja niistä valitsin alustavasti Cello London -vaihtoehdon K-Raudan verkkosivuilla olevien kuvien perusteella. Koska tietokoneen näyttö ei toista yleensä värejä oikein, niin on tärkeää käydä katsomassa mallit ainakin edes myymälässä ennen lopullista valintaa.

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-valitseminen

Kävin läheisessä K-Raudassa vertailemassa lankkuja ja niistä löytyi neljä vaihtoehtoa. Kaupan ystävällinen myyjä ehdotti heti, että ottaisin ne mukaan ja tekisin valinnan kohteessa. Tämä on tärkeää, koska myymälässä ei yleensä ole juuri luonnonvaloa saatavissa ja valaistus siellä saattaa vaikuttaa valintaan. Paras vaihtoehto on vertailla mallipaloja remonttikohteessa, niin näkee parhaiten miltä tuote näyttää kyseisen tilan valaistusolosuhteissa.

Tekstuurin lopullinen valinta

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-lankun-askelaanieriste

Vaihtoehdoista kaksi karsiutui heti pois ja kahden vaihtoehdon välillä valitsin lopulta vinyylilankuksi Cello Sydneyn. Sävyltään se on lämpimän vaalea tammi ja se miellytti vaihtoehdoista eniten. Lankun leveys on 232 mm ja pituus 1235 mm. Lankun vahvuus on 5,5 mm. Tuote on kätevä, koska se sisältää jo integroidun askeläänieristeen lankun pohjassa, joten välttyy ylimääräiseltä työltä erillisen alusmateriaalin kanssa. Tuote on kalkkikivipohjainen RCB-komposiitti, joka sisältää n. 25 % PVC:tä. Lankku on melko jäykkä rakenteeltaan. Lankun käyttöluokka on 33, joten pinnan pitäisi olla todella hyvin kulutusta kestävä. Tuotteella on myös M1-päästöluokitus. Yksi paketti sisältää 2,29 m2 laminaattia. Paketti on yllättävän painava johtuen luultavasti tuotteen kalkkikivimateriaalista. Paketista löytyi myös asennusohjevihko, joten se kannattaa myös lukea.

Tuotetta kannattaa varata n. 10 % enemmän, kuin tarve on, sillä hukkaa syntyy aina ja hyvä pitää niitä myös varalla, jos myöhemmin tarvitsee vaihtaa jokin kohta. Lankun kanssa kannattaa olla tarkkana, että ei pudota sitä. Itselläni lankku pääsi putoamaan ja lankun kulma osui lattiaan. Isku lattiaan mursi lankun kulmasta palasen. Luultavasti kalkkikivi tekee siitä hieman aran iskuille. Jokainen lankku kannattaa myös silmäillä läpi ennen asennusta, koska niissä saattaa olla esim. lohkeamia. Muutaman tällaisen lankun löysin paketeista. Viallisen lankun vaihtaminen jälkikäteen asennuksien jälkeen on melko hankalaa, joten on syytä olla tarkkana asennusvaiheessa. Asennus kannattaa tehdä valoisaan aikaan, jotta havaitsee mm. mahdolliset virheet lankuissa paremmin.

Vinyylilankkuja tulisi säilyttää muutama päivä tilassa ennen asennusta. Se ehkäisee ponttien rikkoutumista asennusvaiheessa lämpötilan vaikutuksesta johtuen.

Asennus

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-tyovalineet

Työ alkoi poistamalla listat sekä vanha lattiapintamateriaali. Lattiapinnan alta löytyi lastulevyrakenteinen lattiapohja. Pintamateriaalin poiston jälkeen imuroin lattian ja tarkistin lattian suoruuden. Lattian tulisi olla tasainen, puhdas ja kuiva ennen vinyylilankun asennusta. Työvälineet asennuksessa olivat melko yksinkertaiset. Tarvitsin vain mattoveitsen, kumivasaran, mittanauhan, suorakulman, kynän ja puupalan. Myös asennuskiiloista oli apua, jotta seinän ja lankun väliin jäi riittävä elämisvara. Viiltosuojahanskatkaan eivät ole pahitteeksi, koska virheitä voi sattua aina mattoveitsen kanssa. Myös lankun leikkauspinnasta saattaa irrota tikkuja sormiin, joten ne suojaavat myös käsiä.

Vinyylilankku on paras asentaa valon suuntaisesti niin saumat näkyvät silloin vähiten. Asennuksen aloitin vasemmasta reunasta. Tein lankkujen järjestykselle alustavaa suunnitelmaa useammalle riville. Rivin ensimmäisen lankun pituus kannattaa olla vähintään 30 cm pitkä, joten sillä on vaikutusta asennussuunnitelmaan. Asennuksessa tulee myös huomioida, ettei viereisen rivin lankun saumat ole samassa kohdassa vaan poikkeavat ainakin 20 cm. Itse pyrin pitämään asennuksessa noin 30 cm eron viereisen rivin saumoissa. Näin sain pinnasta ulkonäöllisesti paremman näköisen.

Paketissa lankut ovat kuosiltaan ja varsinkin vaaleudeltaan hieman vaihtelevia. Sen vuoksi levitin muutamasta eri paketista lankkuja huoneeseen. Näin huomasin värisävyt ja myös mahdolliset viat lankuissa paremmin ja sain valittua sopivan järjestyksen, ettei yhdelle alueelle tule pelkästään vaaleita tai tummia lankkuja vaan pinta vaihtelee sopivasti.

Asennuksen aloitin ehjällä lankulla vasta toisesta rivistä, näin sain jaon sopivan tilaan paremmin. Tein pari riviä ensin valmiiksi ja sen jälkeen tein ensimmäisen rivin. Ensimmäisen rivin lankkuja jouduin kaventamaan leveyssuunnassa. Vedin jo aiemmin asennettuja lankkurivejä hieman irti seinästä, että sain ensimmäisen rivin asennettua paremmin. Sen jälkeen lisäsin asennuskiilat seinän viereen, että jää saman kokoinen elämisvara koko matkalle ja sitten työnsin koko paketin oikeaan paikkaan.

Vinyylilankun leikkaaminen oli helppoa

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-lankun-katkaisu

Ensin mittasin halutun leikkauskohdan paikan. Suorakulmaa apuna käyttäen piirsin lyijykynällä leikkausviivan ja toisesta lankusta tein ohjurin leikkaukselle viivan kohtaan. Mattoveitsellä viilsin lankun kuviopuolelle muutaman kerran, että sain mahdollisimman syvän viiltojäljen. Sen jälkeen taivutin levyä puupalaa vasten napakasti niin vinyylilaminaatti napsahti helposti katki. Viimeistelin katkaisun leikkaamalla myös vaimennusmateriaalin mattoveitsellä leikkauskohdasta irti.

Seuraavan lankun lisäsin pitkän sivun suuntaisesti noin 20-30 asteen kulmassa edessä olevan lankun ponttiin ja sitten työnsin lankun pään kiinni viereiseen lankkuun. Päätysauman päälle laitoin puunpalan, johon löin kumivasaralla. Näin päätypontit napsahtivat tasaisesti kiinni. Puunpalaa ei välttämättä tarvita ja kumivasaralla voi lyödä myös suoraan.

Muutaman kerran lankkurivin väliin jäi aavistuksen verran häiritsevä rakoa, joten kopautin laminaatin reunaa kumivasaralla käyttäen välissä ponttiin sopivaa vinyylilankun pätkää. Suoraan ponttiin ei saa lyödä, sillä pontti voi rikkoutua.

Jos vinyylilankkua joutuu muotoilemaan, niin sitä voi leikata vaikka kuviosahalla. Myös katkaisu voidaan tehdä sahaamalla, mutta se tuottaa turhaa sotkua. Suosin katkaisuissa pääosin mattoveistä. Muutamien lankkujen muotoilussa käytin sahaa. Itse lankun asennus on melko nopeaa. Eniten aikaa menee, jos tilassa on paljon erilaisia kulmia ja paloja joutuu muotoilemaan.

Yhteenveto tuotteesta

tuotetesti-cello-sidney-vinyylilankku-krauta-ak-lankun-uusi-lattia

Sain lankut asennettua ja lopputulos näyttää mielestäni hyvältä. Seuraavaksi aloitan listoitustyöt. Remontin yhteydessä toteutetaan myös keittiökalusteiden vaihto, joka on vielä hieman kesken. Keittiökalusteiden jalkojen alle lankkuja ei asennettu, koska silloin ne eivät pääse elämään ja se voi puolestaan aiheuttaa rakoja lankkusaumoihin.

Valmista pintaa ihastellen mielestäni Cellon vinyylilankku ja Sydney -tekstuuri oli loistava valinta. Huoneen tunnelma muuttui aikaisemmasta paljon valoisammaksi ja lämpimämmäksi. Tuote on laadukkaan tuntuinen, lämmin ja kävely pinnalla on miellyttävää, eikä pinta ole liukas. Voisin valita saman tuotteen myös uudelleen. Ehkäpä remontti laajenee lähiaikoina muihinkin huoneisiin samalla tuotteella.

Plussat

  • Katkaisu on helppoa ja nopeaa
  • Asennus etenee melko nopeasti, jos ei ole kovin kulmikas huone
  • Materiaalin pintastruktuuri
  • Vinyylilankku on lämpimän tuntuinen
  • Pinta ei ole liukas
  • Materiaali ei ole arka kosteudelle, eikä sisällä materiaalia, joka esim. turpoaisi kosteuden vaikutuksesta, kuten esim. tavanomaiset ja halvat mdf-pohjaiset laminaatit.
  • Vesitiiviit saumat. Hyvä valinta mm. eteiseen tai keittiöön, jossa lattialle saattaa kulkeutua tai roiskua vettä.

Miinukset

  • Lankku ja varsinkin sen pontti on arka pudotuksille tai iskuille asennusvaiheessa, koska siitä saattaa iskun voimasta lohjeta paloja. Pontti on lankun heikoin lenkki.
  • Lankkupaketti on melko painava

Testaaja: Juha-Matti Niemi

Valitse suosikkisi vinyylilankuista: