Työskentelen Hyvinkään kaupungilla arboristina eli puiden hoitajana. Työni sisältää moottorisahan käyttöä hyvin monipuolisesti ja olin jo pidempään haaveillut takakahvaisesta akkuketjusahasta testattavaksi työkäytössä. Hyvin kävi!
Testasin Makitan akkuketjusahaa mm. puun kaadossa, karsinnassa, klapin sahauksessa ja kiipeilykaadossa. Yksi työmaistamme oli Hyvinkäälle tehty Kaltevan 9-väyläinen frisbeegolfrata. Radan 7. väylällä laitoin sahan metsätöihin ja kaadoin useita 20-25 m mäntyjä. Työ sisälsi puiden kaadon, karsinnan ja 3 m mittaan pätkimisen. Havaitsin akun kapasiteetin liian pieneksi metsätöihin (4 Ah). Ensimmäinen akku kesti 3 puun käsittelyn alusta loppuun. Ketjuöljyä oli vielä yli puoli tankillista akun virran loputtua. Isompi akku on metsätöissä ehdoton. Metsätöissä sahaan olisi myös hyvä saada laippa 1,3mm uralla, vakiona olevan 1,1mm sijaan. Tällöin kaatosahaukseen olisi tarvittaessa mahdollista käyttää vänkäriä sekä kaatokiilojen käyttö olisi sujuvampaa.
Sahan suorituskyky yllätti positiivisesti
Erityisesti karsinnassa saha pääsee todella loistamaan. Sahassa tuntuu olevan enemmän vääntöä kuin mitä akkusahalta odottaisi. Reipas ketjunopeus ja kapea laippa tekevät sahasta nopean. Tuotetiedoista kauhistelin aluksi sahan painoa, mutta käytössä saha ei tunnu painavalta (pieni akku). Sahan tasapaino on hyvä. Kollegani moitti sahan leveää laatikkomaista ulkomuotoa.
Testasin Makitaa myös pöllin sahauksessa rinnakkain muiden valmistajien uusimpien ammattikäyttöön tarkoitettujen akkusahojen kanssa. Sahaustehonsa suhteen Makitan todettiin olevan samalla viivalla kilpailijoidensa kanssa. Testi perustui täysin sahoja testanneiden henkilöiden käsituntumaan. Testiä ei kellotettu eikä sillä siinä mielessä ole faktoihin perustuvaa painoarvoa.
Arboristin ja metsurin töitä ajatellen sahassa on yksi perustavanlaatuinen ongelma. Virta sammuu muutamassa sekunnissa jos takakahvan päällä oleva turvakytkin ei ole painettuna. Tämä aiheuttaa jatkuvaa virtapainikkeen painelua, sillä lähes poikkeuksetta käsi on irroitettava takakahvalta työn lomassa. Tämä ongelma oli läsnä kaikessa työssä jossa sahaa testattiin, oli sitten kyse karsinnasta, kiipeilykaadosta tai vaikkapa klapimitan sahauksesta. Virtapainike toki sijaitsee sopivasti takakahvassa peukalon ulottuvilla, mutta se on laiha lohtu. Kuten minä, niin myös sahaa testanneet kollegani pitivät tätä ominaisuutta sahan suurimpana kompastuskivenä. Pidempi standby-aika asettaisi sahan samalle viivalle kilpailijoidensa kanssa. Tällöin sitä voisi varauksetta suositella ammattikäyttöön puunhoito- ja metsätöihin. Myös kapasiteetiltaan suurempi akku on välttämättömyys.
Yhteenveto testaamastani sahasta
Käyttökokemus Makita UC014GZ akkuketjusahasta on kuitenkin ollut ehdottomasti positiivinen ja saha jatkaa minulla työkäytössä. 4,0 Ah -akut aion päivittää kapasiteetiltaan suurempiin jossain vaiheessa. Jatkossa aion käyttää sahaa monipuolisesti puiden kaadossa, karsinnassa, kaatokiipeilyssä ja hirsitöissä. Jos mahdollista, aion testata sahaa myös paksummalla 1,3 mm ketjulla. Se mahdollistaisi sahan monipuolisemman käytön. Tehonsa perusteella uskon, että saha toimisi hyvin myös 1,3 mm ketjulla.
Plussat:
- tehokas
- hyvä ketjunopeus
- hyvä tasapaino
- painoonsa nähden kevyt käyttää (etenkin karsinnassa)
- ketjun pikakiristys yllätti toimivuudellaan
- nopea lataus ja Makpac-salkku
Miinukset:
- virta sammuu liian nopeasti jos käsi ei ole takakahvalla
- testattujen akkujen kapasiteetti (4,0 Ah)
- 1,1 mm ketju vaikeuttaa joidenkin apuvälineiden käyttöä (vänkäri, kiila)
- ketjun pikakiristys epäilyttää vielä
- melko painava
Testaaja: Juuso Heiskanen, kevytyrittäjä sekä Hyvinkään kaupungin arboristi
Valmistajan huomio akkuketjusahan aikakatkaisusta: Nykysäädösten mukaan virran on katkettava kahdessa sekunnissa turvakatkaisimen vapauttamisen jälkeen. Mikäli käytössä on vanhempia versioita (aiempien säädösten mukaan hyväksyttyjä) sahoja, on aikaraja 10 sekuntia.