Reunusta, suojaa ja luo ryhdikästä ilmettä terassin kaiteella
Kaidemallin valinta on hyvä aloittaa pohtimalla, millainen kaide sopii parhaiten talon tyyliin. Rintamamiestaloon istuu ehkä paremmin puusta kuin lasista tehty kaide, kun taas moderniin kivitaloon juuri päinvastainen valinta on paras. Jos terassi sijaitsee merellisessä ympäristössä, ehkä köysikaide vahvistaa tunnelmaa?
Kaiteiden tehtävä on ennen kaikkea estää ketään putoamasta terassilta. Siksi rakentamiselle on määräykset, joissa säädetään kaiteen korkeus ja se, millaisia aukkoja kaiteessa saa olla. Ratkaisevaa on, kuinka korkealla maan pinnasta terassi on. Jos pudotusta on yli 50 cm, terassille on rakennettava kaide, ja jos sitä on yli 70 cm, kaiteessa on oltava suojaosa.
1. Puukaide ja sokkeliristikko – nikkaroi itse
Jos olet näppärä, teet terassin kaiteet itse kestopuusta. Voit halutessasi maalata kaiteen. Odota kuitenkin, että puu on kuivunut riittävästi (kosteusprosentti alle 18). Jos rakennat syksyllä, voit ryhtyä maalaushommiin seuraavana keväänä.
Voit asentaa kaidetolppien väliin välipuun tai esimerkiksi laivaköyden. Tukevat kaidetolpat syntyvät esimerkiksi 90 x 90 mm:n liimapuutolpista. Mitoita kaidetolpat niin, että voit kiinnittää ne runkoon pitkillä terassiruuveilla terassin kannen alapuolelta. Kaidepuu kannattaa viistää kaltevaksi, jotta sadevesi valuu sen päältä. Kiinnitä kaidepuu tolppaan kahdella 60 mm:n terassiruuvilla.
Puisen kaiteen seuraksi sopii kaunis terassin sokkelin peittävä ristikko. Helpoimmin teet sellaisen valmiista ristikkoelementistä. Katkaise elementit sopivaan mittaan käsisirkkelillä. Irrota hukkapalan reunalista ja kiinnitä se takaisin katkaistun elementin reunaan. Nosta elementti paikoilleen ja kiinnitä se runkoon muutamalla ruuvilla.
Katso tästä tarkat ohjeet terassin kaiteen rakentamiseen ja sokkeliristikoiden asennukseen. Katso myös ohjeet upean terassikaiteen tekoon Tee itse terassikaide -artikkelistamme.
2. Kaide-elementti – helppoa ja nopeaa
Kuvan terassin kaiteena sekä piha-aitana näkyy aitaelementti Goodiy Kirsikka 80x180 cm ruskea.
Vasemmalta oikealle näkösuoja-aita Goodiy Apila 180x180 cm ruskea, aitaelementti valkoinen puu sekä aitaelementti Tammiston Puu Tyyni 800x1600 mm A510R kestopuu ruskea.
Erityisen sutjakkaasti terassin kaiteet syntyvät valmiista elementeistä. Valmiselementtien korkeus alkaa 80 cm:stä ja leveys on 100–200 cm. Elementit kiinnitetään ruuveilla tolppiin. Niiden pystykseen kannattaa tehdä huolellisesti, jotta kaiteesta tulee vakaa. Tolpanjalkojen ohella on tärkeää muistaa myös tolpanhatut, ne suojaavat puisia tolppia vettymiseltä ja homehtumiselta.
Puiset valmiselementit ovat hyvä vaihtoehto, jos tahdot, että kaide tarjoaa näkösuojaa. Voit valita joko valmiiksi maanläheiseen sävyyn maalatut elementit tai puunväriset elementit, jotka voit itse maalata mieleiseksesi. Maalattujen kaiteiden perushuolloksi riittää pesu, mutta ne voi myös maalata uudelleen. Kyllästetyistä puuelementeistä rakennettu kaide on hyvä öljytä muutaman vuoden välein.
Jos et halua miettiä kaiteen huoltamista lainkaan, valitse galvanoiduista ja pulverimaalatuista Cello-elementeistä koottu tyylikäs metalliaita. K-Raudan valikoimasta löydät myös portit puu- ja metalliaitoihin.
Jos terassi on alle 50 cm:n korkeudella, varsinaista kaidetta ei tarvita. Silloin näkösuojaa antamaan sopii esimerkiksi kaunis rimaseinä. Katso tästä, kuinka kokoat rimaseinän helposti ja nopeasti Tyyni-aitaelementeistä.
3. Lasikaide – esteetöntä näköalaa
Kuvassa on kevyesti savunvärinen lasiaitapaneeli HORTUS savu 100x100 cm.
Tyylikäs, moderni lasikaide on panostus näköalaan. Se toimii myös tehokkaana tuulensuojana, etenkin jos valitset 150 cm:n korkuiset lasielementit. K-Raudan valikoimissa olevat lasiset kaide-elementit ovat 6 mm:n paksuista, hieman himmennettyä turvalasia. Himmennys tuo lasia sen verran esille, että siihen ei törmää vahingossa.
Lasikaide pystytetään valmistolppien varaan. Tolppien mukana saat tolpanjalat ja ruuvit, joilla tolpat kiinnitetään terassin kanteen ja lasielementteihin.
4. Köysikaide – helppo tehdä ja hoitaa
Kuvassa vaalea kaideköysi PROF 35mmx6m naturel sekä kaideköysi PROF 35mmx6m musta ja kaideköyden kannatin 35mm musta niklattu messinki sekä kaideköyden päätytulppa haalla Piippo 35mm messinki.
Köysikaide on kevyt ja kestävä valinta rajaamaan terassia tai patiota. Se ei estä näkymää ja on jo itsessään sisutuselementti. Synteettiset kaideköydet on tehty kestämään Suomen säätä. Ne säilyvät hyvännäköisinä vuodesta toiseen eivätkä vaadi käsittelyä tai huoltamista. Luonnonmukaisesta ulkonäöstä ei silti tarvitse tinkiä: voit esimerkiksi valita perinteiseltä hamppuköydeltä näyttävän vaihtoehdon.
Rakentamiseen riittävät pora, saha ja ruuvimeisseli. Jos et halua lähteä porailemaan reikiä tolppiin, voit ripustaa köyden kaideköyden kannattimilla. Niissä on kolme eri pinnoitevaihtoehtoa: kiillotettu messinki, kromattu ja musta.
Tolpat kiinnitetään terassinkanteen ruuvaamalla ja köysi katkaistaan sopivaan mittaan sahaamalla. Hyvä vinkki on teipata köysi sahattavasta kohdasta. Näin estät köyden purkaantumisen katkaisemisen yhteydessä. Köyden pää on myös hyvä sulattaa, jotta se ei lähde purkautumaan. Ympärille kannattaa vielä pyöräyttää jämäkkää teippiä. Saatavilla on myös erilaisia päätytulppia, joilla viimeistelet köyden näyttävästi. Kun mietit köyden menekkiä, lisää mittaan sen verran, että köysi laskeutuu kauniisti tolppien välillä.
5. Kasviaita – istuta maahan tai ruukkuihin
Jos terassin kansi on melko lähellä maanpintaa, sen reunustajina voivat toimia myös kasviaidat tai ruukkuistutukset. Niiden ei tarvitse kiertää koko terassia, vaan ne toimivat hyvin vaikkapa vain yhdellä sivulla.
Jo kasveja istuttaessasi ota huomioon niiden lopullinen koko, jotta et istuta pensaita liian tiheään tai liian lähelle rakennelmaa. Mieti aitakasvia valitessasi myös, haluatko leikattavan pensaan vai rönsyilevämmän aidanteen. Muista myös, että kukkivat kasvit houkuttavat pörriäisiä ja jos et halua niitä terassillesi, vältä maahan istutettavia kukkivia pensaita.
Jotkut pensaat ovat melko hidaskasvuisia ensimmäisinä vuosinaan. Tällainen on muun muassa aidanteena suosittu pihasyreeni. Nopeakasvuisia ovat esimerkiksi tuijat, koristearonia ja kiiltotuhkapensas. Suosittuja tuijia – ja toki myös muutamia muita kasveja – voi ostaa valmiiksi eri korkuisina.
Katso myös: Näin kasvatat aidan ja aidanteet sekä Aidan rakentaminen.
6. Muurikiviaita – näyttävyyttä ja porrastuksia
Trendikäs tapa rajata terassi on reunustaa se muurikivillä, joita myös valli- ja aitakiviksi kutsutaan. Niistä voit rakentaa 20–60 cm korkean aidanteen, joka voi toimia myös istuskelutasona. Aidanteeseen voi muurata altaan, johon voi istuttaa kasveja tai puita.
Muurikiviharkot ovat suomalaista tekoa, joten ne kestävät hyvin meidän ilmanalassamme. Tällainen ratkaisu toimii hyvin esimerkiksi rinnetontilla. Muurikivet tukevat maamassaa, ja niiden avulla voi rakentaa näyttäviä porrastuksia.
Katso myös ohjeet muurikivistä tehtyyn istutusaltaaseen ja kahteen erilaiseen pergolaan.
7. Raudoitusverkko – vaihtelunhaluisen valinta
Raudoitusverkosta saa persoonallisen terassin kaiteen. Se on helppo pystyttää ja on todella tukevaa. Raudoitusverkon voi hyvin myös maalata haluamansa väriseksi. Tämä on vaihtelunhaluisen terassisisustajan unelma, sillä verkkoon voi kasvattaa yksivuotisia köynnöskasveja ja se toimii hyvänä taustana esimerkiksi erilaisille kausivaloille.
Terassin kaiteet ja aidat löydät K-Raudasta:
Hyödynnä terassivinkit!
Terassilaskurilla näet tarvikkeiden määrät ja hinnat
Terassiopas apunasi, katso ohjeet ja tarvikkeet
Terassin rakentamisen hinta – Ota nämä huomioon, kun budjetoit
Terassin rakentaminen – Katso perusohje
Terassin perustustyöt – Näin rakennat kestävän terassin
5 vinkkiä, joilla rakennat suojaisan terassin