Suomessa on paljon vanhoja omakotitaloja, ja moniin niistä on kertynyt niin sanottua korjausvelkaa, eli korjauksia on tekemättä pitkältä ajalta. Olisikin tärkeää, että pientalon tarkastukset sekä huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet tehtäisiin ajallaan. Näin rakenteiden ja järjestelmien käyttöikä pitenee, asumismukavuus ja -turvallisuus kohenevat ja omaisuuden arvo säilyy.
Tee nämä noin kuukausittain
Ilmalämpöpumpun suodatinhuolto
Puhdista ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin säännöllisesti. Näin huoneilman laatu on mahdollisimman hyvä, pumpun käyttöikää pitenee ja sen käyttöteho on paras mahdollinen.
Näin huollat ilmalämpöpumpun suodattimen
Imuroi suodattimesta pölyt. Voit viimeistellä puhdistuksen huuhtelemalla suodatinta juoksevan veden alla.
Lämmityslaitteiston tarkastaminen
Lämmitysjärjestelmän moitteeton toimivuus on asumismukavuuden ja -terveyden perusedellytys. Tarkasta lämmityskaudella lämpöpumpun, öljypolttimen tai lämmönsiirtimen toiminta parin viikon välein valmistajan ohjeiden mukaan.
Tarkasta nämä:
Patteriventtiilit ja -termostaatit, käyttövesi- ja viemäriputket, lämminvesivaraaja.
Märkätilojen tarkastus
Märkätilojen kunnon havainnointi kannattaa tehdä esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä. Mahdolliset halkeamat kolot ja epätiiviydet tulee korjata nopeasti, jotta vesivahingoilta vältytään.
Tarkasta nämä:
Seinä- ja lattiapinnat, saumat ja läpiviennit.
Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus
Vaihda tai pese liesituulettimen rasvasuodatin valmistajan ohjeiden mukaan. Metallisen suodattimen voi usein pestä tiskikoneessa.
Palovaroittimien testaus
Testaa palovaroittimien toiminta painamalla testinapista.
Tee nämä joitain kertoja vuodessa
Rännien puhdistus sekä rännikaivojen siistiminen
Vesisade ja tuuli kuljettavat katolle pudonneet lehdet ja neulaset ränneihin, räystäskouruihin, syöksytorviin ja rännikaivoihin. Ne on hyvä puhdistaa useamman kerran vuodessa, jotta sadevesi saadaan ohjautumaan hallitusti pois katolta ja rakennuksen perustuksista. Mikäli talon lähellä sijaitsee puita, niin rännien puhdistus kannattaa tehdä useasti, jotta lehdet ja neulaset eivät pääse tukkimaan sadevesijärjestelmää. Erityisen tärkee puhdistus on ennen talvea, jotta roskat eivät jäädy veden kanssa ränneihin ja estä sadeveden kulkua. Mikäli rännien puhdistusta laiminlyö, niin sadevesijärjestelmän käyttöikä heikkenee. Edullisemmin pääsee kuin huolehtii säännöllisestä puhdistuksesta. Voit tehdä rännien puhdistuksen itse turvallisesti jopa maantasalta hyödyntäen K-Raudan valikoimista löytyvää räystäskourun puhdistajaa. Alla olevalta videolta näet, kuinka työväline puhdistaa rännit näppärästi.
Puhdistuksen voit jättää myös ammattilaiselle, jos puhdistettavaa on paljon ja talo korkea, jolloin voit hyödyntää työn osalta kotitalousvähennystä. Lue lisää kotitalousvähennyksestä.
Lattiakaivon puhdistus
Lattiakaivo on syytä puhdistaa vähintään 3–4 kertaa vuodessa, sillä se kerää runsaasti likaa, hiuksia ja muuta roskaa. Likainen lattiakaivo aiheuttaa hajuhaittoja ja levittää haitallisia mikrobeja sisäilmaan. Lika voi tukkia viemärin ja aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon.
Varaa nämä lattiakaivon puhdistukseen:
Kumihanskat, vanha tiskiharja, yleispesuainetta.
Vesikalusteiden ja pesu koneiden liitäntöjen tarkastus
Pesukoneen ja astianpesukoneen letkut ja liitännät sekä kodin vesikalusteet voivat aiheuttaa salakavalia vuotovahinkoja. Vuotavat hanat ja wc-istuimet lisäävät myös merkittävästi vesilaskua.
Tarkasta nämä:
Pesukoneen ja astianpesukoneen letkujen ja liitäntöjen kunto, pesualtaiden alapuolella olevien vesilukkojen tiiveys, hanat, wc-istuinten vesisäiliöt tai lämminvaraaja vuodon varalta. Varaaja on sijoitettu lattiakaivolliseen tilaan kuten tekniseen tilaan.
Ilmanvaihtokoneen ja raitisilmasuodatinten vaihto
Ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihdetaan tai puhdistetaan valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Yleensä suodattimet suositellaan vaihdettaviksi 2–4 kertaa vuodessa. Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellisella poistoilmanvaihto, raitisilmaventtiilien suodattimet vaihdetaan kerran vuodessa. Vaihtoväliä tulisi tihentää, jos koti sijaitsee kaupungin keskustassa tai muuten vilkas liikenteisessä paikassa.
Vikavirtasuojakytkimen testaus
Vikavirtasuojat estävät sähköiskuja kodin ulko- ja märkätiloissa sekä uudemmissa asunnoissa myös kuivissa huonetiloissa. Kytkimet on sijoitettu sähkökeskuksiin ja vanhemmissa kohteissa esimerkiksi märkätilojen pistorasioiden läheisyyteen. Testaa laitteen kunto nelisen kertaa vuodessa.
Näin testaat:
Paina testipainiketta. Jos vikavirtasuoja toimii, vikavirtasuojakytkin kääntyy 0-asentoon. Palauta vikavirtasuoja kytkin kääntämällä I-asentoon. Jos laite ei reagoi, se on viallinen. Sähköasentajan tulisi vaihtaa se uuteen.
Tee nämä vuoden välein
Kiukaan kunto
Tarkasta silmämääräisesti sähkökaapelin ja -vastuksen kunto vuosittain. Vaihda samalla kiuaskivet.
Vesikaton ja yläpohjan tarkastus
Hyviä ajankohtia tarkastukselle ovat kevät lumien sulettua ja alkusyksy. Tarkastuksen yhteydessä katto ja kourut kannattaa puhdistaa lehdistä sekä neulasista. Huom! Muista turvavaljaat ja kiinnitysköysi, kun kiipeät ylös. Vältä kattotöiden tekemistä, kun katolla on liukasta.
Tarkasta seuraavat kohteet 1-2 kertaa vuodessa
Vesikatto (tiilien ja kattopeltien kunto, ruuvien kiinnitykset, läpivientien tiiviys), kattoturvatuotteet (lumiesteet, kulkusillat, tikkaat), räystäsputket, syöksytorvet ja rännikaivot, piipun kunto, yläpohjatila (mahdolliset vesikaton vuodot, ilmanvaihtohormien lämmöneristyksen kunto, lämmöneristeiden kunto).
Talon rakenteiden ja julkisivun tarkastus
Tarkasta silmämääräisesti, että talon räystäät, ulkoseinät, sokkeli sekä ikkunat ja ovet ovat kunnossa. Jos tiivisteet repsottavat, vaihda ne uusiin. Öljyä samalla ovien ja ikkunoiden saranat sekä lukot.
Muista nuohooja
Jos omakotitalossa on tulipesiä, talon omistajan vastuulla on huolehtia savuhormien nuohouksesta. Ammattitaitoinen nokikolari tarkastaa nuohoustyön yhteydessä hormien kunnon.
Tuulettuvan alapohjan tarkastus
Jos talossa on tuulettuva alapohja eli rossipohja, tarkasta silmämääräisesti, että nämä asiat ovat kunnossa:
Sokkelissa olevien tuuletusaukkojen tulee olla auki. Aalapohjassa ei saa olla ylimääräistä tavaraa tai merkkejä kosteudesta. Pintamateriaalit ja viemäriputket kiinnikkeineen ovat ehjät ja läpiviennit tiiviit. Alapohjan (talon lattiapinnat) korkeusero maanpintaan on riittävä (suositus > 80 cm).
Tarkasta salaojien toimivuus
Salaojien toimivuuden voi tarkastaa talon kulmissa sijaitsevista tarkastuskaivoista. Jos salaojat toimivat, vedenpinta jää kaivoon tulevien salaojaputkien alareunan tasolle.
Lämmityslaitteiston ja LVIjärjestelmien tarkastus
Huollata lämmitysjärjestelmä valmistajan ohjeiden mukaan. Sähköpattereille riittää vuosittainen puhdistus. Öljypoltin kaipaa huoltoa 1–2 vuoden välein.
Muista kylmälaitteiden puhdistus
Imuroi kylmälaitteiden takaosien ritilät kerran vuodessa.
Tee nämä 5-10 vuoden välein
Ilmanvaihtokanavien nuohous
Ilmanvaihtokanavistojen puhtaudella on suuri merkitys sisäilman laatuun ja asumisterveyteen. Ne tulee nuohouttaa ammattilaisella 5–10 vuoden välein. Jos paistat keittiössä usein ruokaa, liesituulettimesta lähtevä poistoputki voi olla tarpeen nuohouttaa useamminkin.
Ulkoseinien, ikkunoiden ja ovien pintakäsittely
Puupintaiset julkisivut, ikkunanpokat ja ulko-ovet kaipaavat pintakäsittelyä 5–15 vuoden välein. Huoltovälin pituus riippuu käytetystä pinta käsittelyaineesta ja säärasituksesta. Muista huolehtia myös puisten pihakalusteiden, piharakenteiden (mm. terassit ja pergolat) sekä piharakennusten huollosta. Vinkit ulko- ja huoltomaalaukseen löydät täältä.
Talon rakenteiden käyttöikä on arvio
Rakennustietosäätiö RTS on määrittänyt talon rakenteille ja järjestelmille tekniset käyttöiät. Ne perustuvat tietoihin ja kokemuksiin rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen kestävyydestä. Rakenteelle tai järjestelmälle annettu käyttöikä on tosin aina arvio. Todellisuudessa käyttöikään vaikuttavat monet seikat, kuten järjestelmän tai rakenteen suunnittelu, asennustyö ja asennuksessa käytetyt materiaalit sekä käyttötavat ja ympäristön olosuhteet.
Toisinaan pienetkin muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi omakotitalon käyttöikään. Esimerkiksi rakennuksen julkisivuverhoilu saattaa kestää paljon pidempään varjopuolella kuin altistuessaan jatkuvalle auringon paahteelle ja kovalle, navakalle tuulelle.
Pientalon omistaja voi omalla aktiivisuudellaan varmistaa, että talon rakenteet ja järjestelmät saavuttavat laskennalliset käyttöikänsä tai jopa ylittävät ne. Keskeisen tärkeää on pitää kiinni rakenteiden ja järjestelmien suositelluista tarkastusväleistä, jotka ovat usein 1–5 vuotta.
Jos oma osaaminen ei riitä tarkastusten tekemiseen, avuksi voi pyytää esimerkiksi ammattitaitoisen kuntotarkastajan. Aistinvarainen, lähinnä näkö- ja hajuhavaintoihin perustuva tarkastus yleensä riittää. Mahdollisten vaurioepäilyjen selvittämiseen kannattaa pestata nopeasti kuntotutkija, jotta ongelma ei pääse pahenemaan.
Pulmana kosteus
Pientalojen suurimpia murheenkryynejä ovat erilaiset kosteusvauriot, jotka voivat muhia pitkään ja hartaasti katseilta piilossa. Sen vuoksi salaojitus, vesikatto ja yläpohja tulisi tarkastaa säännöllisesti ja huolellisesti.
Huolehdi myös talon kunnossa pito- ja huoltotoimenpiteistä, joita ovat esimerkiksi vesikaton tai julki sivun maalaus, ilmanvaihtojärjestelmän suodattimien vaihto sekä lattiakaivojen ja räystäskourujen puhdistus.
Rakenteiden ja järjestelmien käyttöiät
Arviot elinkaarten pituuksista vaihtelevat, mikä johtuu materiaali- ja komponenttikohtaisista eroista. Myös talon käytöllä, huollolla ja kunnossapidolla on suuri merkitys.
10 v.
- Kodin ilmanvaihtokone ja lämmitysjärjestelmä (esim. lämpöpumppu, sähköpatterit ja öljypoltin) 10–15 v.
- Hanat 10–25 v.
- Lämmönsiirtimet, öljypolttimet 10–20 v.
- Kylpyhuone (laatoitettu, kosteudensulkusively) 15 v.
20 v.
- Ilmanvaihtokone 20–25 v.
- Pihakiveys ja asvaltointi 20–25 v.
- Betonielementtien saumat 20 v.
- Huopakate 25–30 v.
- Maalämpöpumppu 25–30 v.
- Öljysäiliöt 20–50 v. materiaalista riippuen
30 v.
- Kylpyhuone (laatoitettu, vedeneristetty) 30 v.
- Piha-aidat ja tukimuurit 30–50 v.
- Räystäskourut ja syöksytorvet 25–40 v.
- Lämminvesivaraaja (sähkö) 30 v.
- Öljykattilat, kiinteän polttoaineen kattilat 30–40 v.
- Savupiiput 30–50 v.
40 v.
- Salaojitus 40–50 v.
- Lämmönjakoputkisto 40–50 v.
- Viemäriputkisto 40–50 v.
- Käyttövesiputket 40–50 v.
- Puiset ulko-ovet 40 v.
- Peltikate 40–60 v.
- Tiilikate 45 v.
50 v.
- Julkisivut (lautaverhous, rappaus, pinnoitettu betoni) 50 v.
- Puuikkunat 50 v.
60 v.
- Metalliset ulko-ovet 60 v.