K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Laminaatin valinta ja hoito

Päivitetty 16.07.2020

Jokainen haluaa kestävän, kauniin ja helppohoitoisen lattian. Laminaatti on hyvä ja laatuunsa nähden edullinen lattiavaihtoehto. Se kestää erittäin hyvin kolhuja ja naarmuja sekä on erittäin helppo asentaa. Eipä ihme, että laminaatti on Suomen myydyin lattiamateriaali. Tutustu tarkemmin laminaatin etuihin!

vaalea-laminaattilattia-keittiossa-ja-olohuoneessa-k-rauta

Laminaatti saapui lattiamateriaalimarkkinoille 90-luvulla ja nousi hinta-laatusuhteeltaan erinomaisena materiaalina nopeasti suomalaisten suosioon. Laminaatti on edelleen Suomen myydyin lattiamateriaali, vaikka se onkin saanut rinnalleen useita haastajia.

– Laminaatti on todella hyvä vaihtoehto kodin lattiamateriaaliksi. Se on esimerkiksi parkettia huomattavasti edullisempi ja helpompi asentaa. Laminaattien laatu ja ulkonäkö ovat kehittyneet merkittävästi ja erilaisia kuoseja on kattavasti saatavilla. Nykyään laminaattia voi olla vaikeaa erottaa parketista. Puupohjaisena materiaalina laminaatti on myös ekologinen.

– Laminaatin huonona puolena pidetään sen viileyttä. Puristettu puukuitulevy johtaa lämpöä heikosti ja siksi laminaatti tuntuu jalan alla esimerkiksi parkettia kylmemmältä.

Muistilista ennen laminaatin hankintaa

  • Käyttötarkoitus
  • Alusta
  • Varastointi ennen asennusta
  • Hoito-ohjeet
  • Suojauksen tärkeys asennuksen jälkeen
  • Liikuntasauma- ja jalkalistojen tarve

Laminaatin rakenne

Laminaattien valmistustavat ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Nykyään laminaattikalvon alla on osassa mallistoja paperin sijaan suoraan runkomateriaaliin painotekniikalla tehty kuviointi. Pinnan muotoilu sileästä voimakkaita syykuvioita jäljittelevään ja himmeästä kiiltävään tapahtuu melamiinihartsista valmistettua pintaa muokkaamalla.

laminaatin-rakenne-k-rauta

Lähipuun ja puuteollisuuden ylijäämäaineksen hyötykäyttö tekee laminaatista ekologisesti kestävän tuotteen. Ympäristönäkökulma on tärkeä Keski-Euroopan tärkeimmän laminaattien valmistusmaan Saksan teollisuudessa.

Käyttöluokat ja kestävyys

Laminaatit ovat pinta- ja runkorakenteensa puolesta sopivia Suomen vaativaan ilmastoon. Suomeen tuodut laminaatit ovat yleisimmin käyttöluokkia 31−33. Saatavilla myös KL34, joka on tarkoitettu erittäin kovaan julkiseen käyttöön. Laminaatin käyttöluokan kasvaessa lujuudet kasvavat voimakkaasti. Käyttöluokka 32 soveltuu erinomaisesti kovempaankin kotitalouskäyttöön. Käyttöluokkaa 33 suositellaan puolestaan julkisiin tiloihin. Myös visuaaliset ominaisuudet paranevat, samoin iskunkestävyys ja tahraantumisen kesto.

– Laminaatti kestää hyvin kulutusta. Siksi se soveltuu hyvin kaikkiin kodin kuiviin tiloihin. Tulee kuitenkin muistaa, että huonossa kulmassa putoava kevytkin esine voi tehdä jäljen materiaaliin kuin materiaaliin. Laminaatin heikoimmat kohdat ovat kosteudelle arat saumat. Jos saumaan pääsee vettä, se turpoaa. Saatavilla on myös sellaisia laminaatteja, joiden saumat on käsitelty vähemmän vettä imeviksi.

Mistä laminaatin hinta muodostuu?

Laminaatin hintaan vaikuttaa laminaattilaudan kuosi ja struktuuri sekä käyttöluokka ja paksuus. Kaksi viimeksi mainittua kulkevat hyvin usein käsi kädessä. Edullisimmat 31 käyttöluokan laminaatit ovat 6 millimetriä paksuja. Käyttöluokkaan 32 kuuluvat laminaatit ovat puolestaan 8-millisiä.

Myös laudan koko vaikuttaa hintaan.

– Yleisimmin laminaattilauta on kooltaan noin 20 x 120 senttimetriä. Markkinoilla on kuitenkin jopa 40 leveitä tai 200 senttimetriä pitkiä lautoja. Ne soveltuvat hyvin suurempiin lattiapintoihin.

vaalea-laminaattilattia-nuoren-asunnossa-k-rauta

Laminaatti on helppo asentaa

Laminaatti on yksi helpoimmin asennettavista lattiamateriaaleista. Se asennetaan uivana tasaisen ja kuivan lattiarakenteen päälle. Liimaa tai ruuveja ei tarvita, sillä laudat kiinnitetään toisiinsa ponteista. Ennen laminaatin asennusta lattiaan levitetään askeläänieristysmatto. Asennettaessa laminaattia betonisen lattiarakenteen päälle käytetään askeläänieristettä, jossa on kosteussulkukalvo.

– Vaikka laminaatin asentaminen on helppoa, valmistajan asennusohjeet pitää lukea tarkasti ennen töiden aloittamista. Näin vältytään asennusvirheiltä. Laminaatit on tuotava sisään vähintään pari vuorokautta ennen asennustyön alkamista, sillä tuote elää lämpötilan ja huonekosteuden vaihdellessa. Ennen töihin ryhtymistä on pyydettävä lattian asennuslupa omalta taloyhtiöltä. Yhtiöltä on myös varmistettava, pitääkö vanha lattiapinta poistaa. Jos tilassa on jo uiva lattia, se pitää aina poistaa ennen uuden lattian asentamista.

Laminaattilaudan katkaisu oikeaan mittaan onnistuu näppärästi laminaattileikkurilla, mutta työhön voi käyttää myös käsisahaa, pöytäsahaa tai sirkkeliä. Seinän vierustoille ja ovien kohdille sekä putkien, kynnysten ja muiden kiinteiden rakenteiden ympärille jätetään 8–10 millimetrin liikuntavara kiiloja käyttämällä. Ponttien kiinnittämisessä voidaan käyttää apuna vasaraa ja lyöntipalikkaa. Lautoja pitää kuitenkin muistaa käsitellä hellävaroen, jotta pontit eivät vaurioidu.

Laminaatin asennus – näin onnistut itse

Laminaatin asennus vanhan lattian päälle

Laminaattilattia on myös helppo puhdistaa

Laminaattilattian hoidoksi riittää säännöllinen puhdistus. Ulkoa tullut hiekka ja kivet on tärkeä imuroida pois nopeasti, jotta ne eivät pääse naarmuttamaan lattiaa.

– Laminaatin naarmuuntumista voidaan vähentää huolellisen siivouksen lisäksi sijoittamalla kuramatto eteiseen ja varustamalla huonekalujen jalat huopatassuilla. Kodin ilmankosteuden tulisi olla 40–60 prosenttia. Jos kosteus on liian alhainen, kuten monissa suomalaiskodeissa on, laminaatti kutistuu ja lautojen väliin muodostuu rakoja.

Laminaatin pesuun voi käyttää esimerkiksi pehmeää, aavistuksen kostutettua mikrokuituliinaa. Karheita puhdistusvälineitä, kuten karhunkieltä, tulee välttää, jotta laminaatti ei naarmuunnu. Pesuaineena voi käyttää laminaatin pesuun tarkoitettua puhdistusainetta tai saippuatonta yleispuhdistusaine. Saippuapohjaiset puhdistusaineet jättävät kalvon laminaatin pintaan. Lattiaa pestessä vettä tulee käyttää erittäin säästeliäästi, jotta kosteus ei rasita laminaatin saumoja. Lue lisää laminaatin valinnasta ja hoidosta.

tumma-laattatyylinen-laminaattilattia-k-rauta

Laminaatti on ekologinen valinta

Monella voi olla mielikuva, että laminaatti olisi muovia, mutta näin ei ole. Tiesitko, että laminaatin runko koostuu 82 % puusta, tarkemmin puukuidusta, joka on peräisin kuusesta tai männystä. Laminaatti on muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi myös ekologinen valinta.

Laminaatin valmistukseen käytetään harvennushakkuista saatavaa kuitupuuta. Sahatavaran sahauksen yhteydessä syntyvä sahausjäte hyötykäytetään laminaatin valmistuksessa. Laminaatissa on lisäksi hartsiseosta (UMF-liima), jonka osuus tuotteesta on 11 %. Loput ainesosat ovat vesi, jota tuotteessa on 5-7 % sekä parafiinivaha, jota on alle 1 %. Parafiinivahaa lisätään hartsiseokseen parantamaan laminaatinrungon kosteudenkestävyysominaisuuksia.

Koska laminaatti koostuu pääasiallisesti puukuiduista, sitoo se myös hiilidioksiidia (CO2) 3,36 kg/m2. Tämä Co2 vapautuu vasta, kun tuote hävitetään lopullisesti.

Laminaatin valmistus on tarkkaan mietitty prosessi

Kronoflooring on yksi maailmanlaajuisesti johtavista laminaattilattian valmistajista. Yritys käyttää laminaattien runkomateriaalin valmistuksessa pääosin paikallista mäntyä. Tehdas on tarkoituksella tehty alueelle osin siksi, että paikallinen mänty ei runkonsa puolesta kelpaa sahateollisuuden raaka-aineeksi. Sikäläinen puu ei kasva samoin suoraksi kuin vaikka suomalainen mänty. Tehtaalle puu tulee tukkipuina, jotka ensin kuoritaan ja sen jälkeen jauhetaan hakkeeksi. Hake kuivataan ja jauhetaan siten hyvin pieneksi, lähes pölyksi. Tämä raaka-aine lähtee noin 60 cm korkeana ”pölymattona” pitkään puristinprosessiin, jossa siitä puristetaan HDF- ja/tai MDF-levyjä. MDF- ja HDF-levyt puristetaan valmiiksi tiettyyn kokoon. Sahauspöly poltetaan lämpölaitoksella.

laminaatin-valmistusprosessi-k-rauta

Tavoitteena kierrätyksen maksimointi

Puiden kuori hyötykäytetään. Kaikki levyjen prosessin sahaus- ja jyrsinpöly kerätään talteen ja poltetaan tehtaan lämpölaitoksessa. Kaikesta massiivisesta puuraaka-ainemäärästä, joka tulee laminaatti tehtaalle, ei mene tuotannosta aiheutuvista syistä mitään kaatopaikalle. Tuotannossa käytettävä kemikaali on melamiini ja se hyödynnetään kokonaan pintojen valmistuksessa. Runkolevyjen valmistuksessa käytetään liimaa ja sidosaineita (kovetusainetta, ureaa, hydrofobointiainetta).

Kuosipaperi tulee yhtymän omalta tehtaalta kuosikuva valmiiksi painettuna. Tehtaalla kuosipaperi pinnoitetaan melamiinihartsilla. Tästäkään prosessista ei synny tehtaan ulkopuolelle vietävää jätettä tai päästöjä. Eli laminaattilattian tuotantoprosessi on tarkkaan hiottu kierrätysprosessi valmiin tuotteen laadusta tinkimättä.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Keskon tuotepäällikkö Petra Toivosta.

Tutustu laminaattivalikoimaan!

Kysy mitä vain lattiaremontista, remonttineuvontamme auttaa.

Parketti, laminaatti, vinyyli, laatta – näin valitset oikean lattian