Näyttävä julkisivu kertoo arvokkaasta, hyvin pidetystä rakennuksesta ja rapistunut ilme muutenkin huonokuntoisesta talosta. Uusittu julkisivu saa koko talon vaikuttamaan vuosikymmeniä todellista ikäänsä nuoremmalta.
Julkisivumateriaalin tehtävänä on suojata sen alapuolisia rakenteita. Talon julkisivumateriaalilla on suuri merkitys koko talon hyvinvoinnille. Suomen vaihtelevat ja ankarat sääolosuhteet edellyttävät materiaalilta toimivuutta kaikissa olosuhteissa. Joskus julkisivumateriaali huijaa. Puurakenteisessa talossa voi olla tiiliverhous tai rappaus ja harkkotalo voidaan ulkonäöllisistä syistä verhoilla puulla. Puuverhous voikin osoittautua vinyylistä valmistetuksi.
Nykyisin käytettävät julkisivumateriaalit ovat kovaan kulutukseen kehitettyjä, kestäviä ja siten ympäristöystävällisiä.
Tyylikäs sokkeli
Omakotitalon sokkeliin ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota, varsinkaan silloin, jos se on matala. Kauniissa talossa on kuitenkin aina myös tyylikäs sokkeli. Erityisesti rinneratkaisuissa sokkelia jää paljon näkyviin, joten sen värin ja pintastruktuurin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Sokkelin värin tulisi sointua muun julkisivun väreihin. Värityksellä sitä voidaan häivyttää tai korostaa. Sokkeli voidaan tasoittaa, maalata, rapata, rouhe- tai kivipinnoittaa.
Sokkelista saat viimeistellyn myös levyttämällä. Katso ohjeet oheiselta videolta.
1960-1970-luvun taloissa saattaa olla valesokkeli. Sen kunto on syytä tarkistaa, sillä kyseessä on riskirakenne. Kosteutta on voinut vuosikymmenten kuluessa päästä rakenteisiin toimimattoman salaojituksen tai kapillaarikatkon kautta.
Halkeillut sokkelirakenne on kunnostettava, mutta samalla pitää korjata myös vaurion syy. Salaojitus, hulevesien ohjaus ja routasuojaukset on syytä kunnostaa. Vaurioiden korjaamisen jälkeen sokkeli voidaan pinnoittaa kuten uusikin sokkeli. Sokkelipinnan saa siistiksi kätevästi valmiiksi pinnoitettua sokkelilevyä käyttämällä, tutustu sokkelilevymalleihin tästä.
Katso myös: Sokkelin maalaus tuo ryhtiä julkisivuun
Kuistit ja terassit
Varsinkin rintamamiestyyppisissä omakotitaloissa oli varsin käyttökelpoinen kuisti, joka lämpimänä vuodenaikana toi taloon lisää käyttötilaa ja talvikaudella suojasi vedolta ja toimi kylmänä tai puolilämpimänä säilytystilana.
Nykyisinkin omakotitaloihin rakennetaan kuisteja, jotka voivat olla joko puolilämpimiä tai lämpimiäkin käyttötarpeen mukaan. Lämpimät kuistit voivat olla esimerkiksi viherhuoneita, oleskelu- tai ruokailutiloja. Puolilämpimillä kuisteilla voidaan oleskella pitkälle talveen ja säilyttää esimerkiksi harrastusvälineitä.
Valmisterassi on helpoin ja nopein terassiratkaisu. Tutustu valmisterassiin!
__Katso terassivinkit sekä ohjeet terassin rakentamiseen ja huoltoon. __
Uusi julkisivu vanhaan taloon
Julkisivun uusiminen on erinomainen keino vanhan talon ulkoasun kohentamiseen ja arvon kohottamiseen. Remontissa julkisivut voidaan saattaa entiseen loistoonsa tai koko talon ilme uusia aivan toisenlaiseksi. Julkisivun täydellinen uusiminen voi edellyttää lupaa, joten ota ensin yhteyttä kunnan rakennustarkastukseen.
Julkisivuremonttia suunniteltaessa kannattaa miettiä myös talon sisäänkäyntien, kuistien ja terassitilojen toimivuutta ja kuntoa. Huonokuntoinen rakenne kannattaa remontin yhteydessä uusia kokonaan.
Perinteinen puujulkisivu
Puu on Suomessa edelleen suosituin pientalojen julkisivumateriaali. Puujulkisivu on kestävä, joustava ja oikein hoidettuna hyvin pitkäikäinen. Puujulkisivua on helppo korjata ja materiaalia on aina saatavana. Puujulkisivulle saadaan hyvin erilaista ilmettä laudoituksen suuntaa, erilaisella nurkka- ja pielilaudoituksella ja koristeosilla. Maalaamalla koko talon ilme on muutettavissa nopeasti.
Kuvassa Ainoakoti Fiksu-malliston talo. Tutustu Fiksu-mallistoon.
Puuta on aina pidetty ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina. Se on hiilineutraali, ja helposti kierrätettävänä on todellinen kestävän kehityksen rakennusmateriaali. Huolella valmistettu, teollisesti pintakäsitelty ja oikein asennettu puujulkisivu on pitkäikäinen, ekologinen ja hengittävä ulkoverhousmateriaali.
Huolla puujulkisivua
Puuverhous tulee ennemmin tai myöhemmin vaihtoikään. Puuverhouksen kestävyyteen vaikuttaa käytetyn puutavaran laatu ja pintakäsittely sekä huollon taso ja rakennuksen sijainti. Uusintamaalaus pitää puuverhouksen pitkään kunnossa. Suorassa auringonpaisteessa eteläseinustalla puuverhous voi ravistua huomattavastikin nopeammin kuin muilla sivuilla.
Katso ammattilaisen vinkit talon maalaukseen
Tiilijulkisivu on kestävä
Maailmalla kestävä tiili on kaikkein käytetyin julkisivumateriaali. Savesta periaatteessa tuhansia vuosia vanhalla perustekniikalla poltettava tiili on luonnontuote. Tiili istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Julkisivumateriaalina se kestää ainakin yhtä kauan kuin rakennuksen runkokin. Tiilijulkisivua ei tarvitse huoltaa, mutta tarvittaessa se on pestävissä. Väri-, pinta- ja kokovaihtoehdot mahdollistavat yksilölliset ja ympäristöön sopivat julkisivuratkaisut.
Tiilijulkisivu voidaan muurata julkisivukorjauksen yhteydessä myös aiemmin puuverhoiltuun rakennukseen. Samassa yhteydessä parannetaan julkisivun lämmöneristystä.
Tiilijulkisivua ei välttämättä tarvitse uusia koko rakennuksen käyttöiän aikana, jos se ei ole vahingoittunut jostain syystä. Rikkoutunut tiili voidaan vaihtaa ja saumauksia paikata.
Aina 1960-lvulle saakka julkisivumuuraus oli kiinteä osa massiivista ulkoseinää, mutta nykyään se erotetaan aina ilmaraolla varsinaisesta runkorakenteesta. Se pitää julkisivurakenteen takana olevan lämmöneristeen kuivana kaikissa olosuhteissa. Jos muurausvaiheessa ilmarako on tukkeutunut esimerkiksi ylipursuneesta laastista, eristeeseen päässyt kosteus on ajan mittaan voinut kastella rakenteita laajemminkin.
Rapattu talon pinta
Perinteinen tapa rapatun pinnan toteuttamiseksi on kestävä kolmella eri kalkkisementtilaastilla tiilipinnan päälle toteutettu kolmikerrosrappaus. Nykyisin rapattua pintaa saa myös muilla tekniikoilla.
Kuvassa Ainoakoti Fiksu-malliston talo. Tutustu Fiksu-mallistoon.
Perinteinen kolmikerrosrappaus on kestävä julkisivu, mutta rikkouduttuaan on hyvä uusia. Vanha rappauskerros poistetaan. Ennen uuden asentamista julkisivun lämmöneristystä kannattaa lisätä.
Harkkorakenteisten seinien yleisin rappaustapa on sementtilaasteilla ja silikonihartsipinnoitteilla toteutettu kaksikerrosrappaus. Sementtilaasteilla tehtävän kaksikerrosrappauksen kokonaispaksuus on keskimäärin 8-10 mm. Väri- ja pintavaihtoehtoja on runsaasti.
Lasikuituverkolla vahvistettu kaksikerrosrappaus voidaan toteuttaa levyrappauksena metalli- tai puurankaan lisälämmöneristyksen yhteydessä. Rapattu julkisivu voidaan toteuttaa turvallisesti myös puurakenteiseen taloon ohutrappausmenetelmällä.
Uusi betonijulkisivu voidaan toteuttaa silikonihartsipohjaisilla tuotteilla joko tasaisena maalipintana tai elävöittävällä pintakuvioinnilla. Pinnoitteet läpäisevät erittäin hyvin vesihöyryä, joten betonialusta pääsee kuivumaan vesihöyrynä. Pinnoitteet myös suojaavat alustaa vesisateen aiheuttamalta kastumiselta. Värivaihtoehtoja on runsaasti.
Vinyylijulkisivu on pitkäikäinen
Läpivärjätystä pvc-muovista valmistettu julkisivupaneeli on suosittu julkisivuverhous erityisesti Pohjois-Amerikassa. Vinyyliverhouksille luvataan 40 vuoden kesto. Vinyyliverhous on vaivaton julkisivumateriaali. Sitä ei tarvitse maalata koskaan ja rikkoutuneen paneelin voi helposti vaihtaa.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Ulkoverhous ja lisäeristys: Katso kolme eri vaihtoehtoa.
Katso lisää asiaa rakentamisesta.
Kysy mitä vain remontoinnista – Remonttineuvontamme auttaa.
Varaa maksuton palveluaika K-Rautaan rakentamisen asiantuntijalle.