Kylpytynnyrin ja ulkoporealtaan säännöllinen huolto kannattaa ottaa tavaksi viimeistään syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia ja keväällä yöpakkasten loputtua.
”Säännöllinen puhdistus pitää veden raikkaana, pöpöt poissa ja pinnat siistinä”, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto sanoo.
Tärkein ulkoporealtaan ja paljun huoltotehtävä on suodattimen vaihto, joka kannattaa tehdä mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Veteen lisättävien kemikaalien käyttö ei riitä altaan puhtaanapitoon, jos vesi kiertää likaisen suodattimen läpi.
”Hyvä vinkki on hankkia kaksi suodatinta, jolloin toinen on aina valmiina vaihdettavaksi”, Outi Lehto neuvoo.
Säännöllinen suodattimen vaihto säästää vettä ja energiaa, kun tyhjennystä ei tarvitse tehdä niin usein.
Puhdas vesi ei vaahtoa tai värjää
Altaan veden laatua on helppo seurata pH-arvon kertovilla testiliuskoilla. Sopiva arvo kylpyvedelle on 7,2-7,6.
”Vedenpuhdistusaineita on tarjolla sekä kloorilla että ilman. Puhdistusainetta kannattaa lisätä kylpyveteen viikoittain. Se tappaa bakteerit, mutta myös vähentää puhdistuksen tarvetta”, Outi Lehto sanoo.
Rauta- tai kalkkipitoinen vesijohtovesi voi aiheuttaa altaaseen värjäytymiä, joita voi olla hankala puhdistaa jälkikäteen. Käyttämällä vesiletkuun kiinnitettävää täyttösuodatinta estetään epäpuhtauksien pääsy altaaseen. Erityisen suositeltavaa täyttösuodattimen käyttö on, jos kylpemiseen käytetään järvi- tai kaivovettä.
”Hyvä tapa on myös käydä itse pesulla ennen altaaseen astumista”, Lehto muistuttaa.
Muistilista ulkoporealtaan ja kylpytynnyrin puhdistukseen:
Käytä kantta tai suojapeitettä. Kansi suojaa poreallasta roskilta ja pidentää suodattimenvaihtoväliä. Kannen käyttö lämmityksen aikana säästää energiaa, ja se kannattaa laittaa paikoilleen myös kylpiessä taukojen aikana, jotta lämpö ei haihdu.
Vaihda suodatin. Ulkoporealtaan tai kylpytynnyrin suodatin on hyvä pestä tai vaihtaa 2-4 viikon välein. Veteen päätyvät roskat kulkeutuvat nopeasti suodattimeen, joten roskien poistamiseen veden pinnalta on hyödyllistä käyttää pintahaavia.
Lisää vedenpuhdistusainetta. Ulkoporealtaan veteen kannattaa lisätä vedenpuhdistusainetta, joka pitää bakteerit loitolla ja veden raikkaana. Kesäisin myös kylpytynnyrissä kannattaa käyttää vedenpuhdistusainetta, jos samassa vedessä kylvetään useamman kerran.
Tyhjennä pari kertaa vuodessa. Ulkoporealtaan vesi kannattaa vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Kytke altaasta sähköt pois päältä ja ohjaa vesi uppopumpun avulla viemäriin. Altaan pohjalle ja penkeille jäävä vesi voidaan myös imuroida märkäimurilla tai imeyttää esimerkiksi pyyhkeeseen. Kylpytynnyrin vesi valutetaan tavallisesti maahan, mutta pohjavesialueella vesi on johdettava viemäriin. Kylpytynnyriä ei saa tyhjentää, kun kamiina on vielä kuuma, sillä se saattaa vaurioittaa tynnyriä.
Puhdista sisäpuoli. Ulkoporealtaan ja paljun sisäosat puhdistetaan desinfioivalla pesuaineella ja pehmeällä liinalla tai sienellä. Käytä porealtaan puhdistukseen siihen tarkoitettua tuotetta, jota ei tarvitse huuhdella. Muista puhdistaa myös kannen sisäpinta. Pikapuhdistukseen tarkoitetut desinfioivat liinat ovat käteviä esimerkiksi vesirajan puhdistukseen kylpyjen välillä.
Suojaa pinnat. Kun poreallas on tyhjä ja kuiva, sen sisäpuoli on hyvä vahata. Vaha suojaa akryylipintoja ja ehkäisee lian kiinnittymistä. Petsattujen ja lämpöpuisten kylpytynnyreiden ulkoverhous vaatii käsittelyä yhdestä kahteen kertaan vuodessa riippuen siitä, kuinka aurinkoisessa paikassa palju sijaitsee. Lämpöpuupintaisten tynnyreiden käsittelyyn sopii terassiöljy, jonka voi valita sävytettynä tai sävyttämättömänä. Muovisen kylpytynnyrin voi puhdistaa esimerkiksi mäntysuovalla.
Älä unohda putkistoa. Ulkoporealtaan putkiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia ja rasvaa. Putkistonpuhdistusaine annostellaan tyhjennettävään altaaseen, annetaan pumppujen käydä noin 15 minuuttia ja jätetään aine vaikuttamaan yön ajaksi. Seuraavana päivänä allas tyhjennetään normaalisti. Putkistonpuhdistuksen jälkeen altaan akryylipinnat käydään liinan kanssa läpi ja vaihdetaan puhdas suodatin, jonka jälkeen allas täytetään.
Huolla myös kamiina. Kylpytynnyrin kamiinasta on hyvä varmistaa, että sen tulipesä ja arinat ovat kunnossa. Samalla kannattaa tarkistaa, tarvitseeko piippu nuohousta. Uusissa kamiinoissa oleva korroosiolta suojaava anoditanko on tarkastettava vuosittain ja vaihdettava tarpeen mukaan.