Syksyllä lannoittaminen on helppoa, koska sama ravinne käy kaikille puutarhan kasveille. Eniten lannoittamisesta hyötyvät marjapensaat ja hedelmäpuut, muttei kannata unohtaa myöskään nurmikkoa ja monivuotisia koristekasveja, kuten perennoja.
Näin onnistut syyslannoituksessa:
Syyslannoituksessa on tärkeää ottaa huomioon paikka, aika ja lannoitettavien istutusten tyypit. Katso alta milloin ja miten sinun kannattaa hoitaa syyslannoitus.
Milloin teen syyslannoituksen?
Lannoita Pohjois-Suomessa ennen elokuun puoliväliä, Etelä-Suomessa syyskuun puoliväliin mennessä.
Koristekasvien, hedelmäpuiden ja marjapensaiden syyslannoitus
Anna syyslannoite koristekasveille hyvissä ajoin, ennen kasvien menemistä lepotilaan. Hedelmäpuut ja marjapensaat lannoitetaan heti sadonkorjuun jälkeen.
Näin lannoitat perennat ja pienet pensaat
Perennoille ja pienille pensaille syyslannoite levitetään kasvien juurille käsin sirottelemalla. Levitys on tärkeää tehdä tasaisesti, ettei synny polttovioituksia. Nurmikolle epätasainen levitys voi aiheuttaa myös laikkuisuutta.
Isojen pensaiden ja puiden syyslannoitus
Isojen pensaiden ja puiden juuristoalueelle kannattaa tehdä rautakangella 20-30 cm syvyiset reiät ja kaataa lannoite reikiin. Lopuksi reiät peitetään mullalla.
Lannoita ennen sadetta
Lannoite on hyvä levittää ennen sadetta, jolloin se liukenee nopeammin kasvien käyttöön. Jos sadetta ei ole luvassa, lannoitteen liukenemista voi vauhdittaa kastelulla.
Muista noudattaa annosteluohjeita, kun syyslannoitat
Muista noudattaa annosteluohjeita. Liiasta lannoitteesta voi olla kasveille jopa haittaa ja ylimääräiset lannoitteet valuvat pohjavesiin.
Muista kalkita maa syyslannoituksen yhteydessä
Syyslannoituksen yhteydessä maa kannattaa kalkita, etenkin jos se on keväällä päässyt unohtumaan. Kalkki nostaa happaman maan ph:ta, mikä on tärkeää kasvien lannoitteen saannin kannalta. Liian happamassa maassa kasvit eivät pysty hyödyntämään niille tarjottuja ravinteita ja lannoitus menee hukkaan.
Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Kalium vahvistaa kasveja talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja parantaa siten seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.