K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin onnistut syysistutuksessa

Päivitetty 22.08.2022

Syksy on mainio aika istuttaa uusia kasveja pihalle. Juurtumiseen tarvittavaa lämpöä ja kosteutta riittää vielä pitkään ja taimet pääsevät ensi keväänä hyvään kasvuun sopeuduttuaan uuteen kasvupaikkaansa jo valmiiksi. Lue vinkit syysistutuksiin ja onnistu!

syysistutus-k-rauta-ak

Pääset nauttimaan kukkien kasvusta ja väriloistosta seuraavana keväänä, kun istutat kukat jo syksyllä. Elo- ja syyskuu ovat mitä mainiointa aikaa laittaa maahan muun muassa:

  • perennoja
  • kukkasipuleita
  • astiataimina myytäviä puita
  • pensaita
  • jaloruusuja

Tutustu kasvivalikoimaan

Porkkanat ja tillit maahan syksyllä

Osan kasvimaan antimien istutuksista voit myös ajoittaa syksyyn. Porkkanat, palsternakat, valkosipuli sekä tilli ja persilja ovat omiaan syysistutukseen. Hieman harvinaisempi mustajuuri on hyvä kylvää syksyllä. Maultaan tämä monivuotinen juures on pehmeä ja samettinen. Se onkin loistava sosekeiton ja kasvispihvien raaka-aine.

Kasvualusta kuntoon

Syksyisten istutusten kasvualustaan on hyvä kiinnittää huomiota. Liian savinen maa kaipaa seurakseen hiekkaa. Maata on hyvä möyhentää suuremmalta alueelta kuin vain istuksien kohdalta, jotta juuret levittäytyvät laajemmalle ja kasvi alkaa kukoistamaan. Istutusalueen kastelulla ja hyvällä, vähätyppisellä tai typettömällä syyslannoitteella varmistat, että istutukset saavat kunnon kasvustartin heti lumien lähdettyä. Sitten vain syysistutuksia suunnittelemaan!

Astiataimen syysistutus

  1. Perusistutustyöt tehdään pitkälle samalla tavalla kuin keväisinkin astiataimia istuttaessa. Jos omasta pihasta otetaan syksyllä jakotaimia tai kasveja halutaan siirtää toiseen paikkaan, taimet istutetaan heti uuteen paikkaan, jotta ne juurtuvat varmasti ennen talvea.
  2. Varmista syyslannoitteella istutuskuoppien ravinteiden parannuksesta.
  3. Kosteassa maassa taimi juurtuu hyvin, joten muita pitää huolta riittävästä kastelusta, sillä loppukesällä ja syksyllä voi olla myös kuivia kausia.
  4. Astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Jos juuret ovat kiertyneet astian pohjalle, paakun pintaan kannattaa tehdä veitsellä tai oksasaksilla pystysuunnassa muutama parin sentin syvyinen viilto. Silloin juuret haaroittuvat hyvin ja kasvavat ympäröivään multaan.

Sipulin istuttaminen

  1. Säilytä sipulit viileässä ja kuivassa paikassa ennen istutusta.
  2. Kitke ja muokkaa kasvualusta kalkitsemalla ja lannoittamalla.
  3. Tee kuopat multaan istutuslapiolla.
  4. Istuta kupanpohjalle kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.
  5. Peitä mullalla ja kastele.

Tarkasta sipulien laatu: Ostohetkellä kukkasipulien tulee olla lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta, joten valinnan varan salliessa kannattaa poimia mukaansa kookkaimmat yksilöt. Sipuleiden pitäisi olla myös napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja tulisi välttää. Mikäli sipuleissa on jo kasvua näkyvissä, niin niiden istuttamisessa tulee olla erittäin huolellinen.

Katso syyslannoitteet ja muut puutarhalannoitteet.

Näillä onnistut syysistutuksissa 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin