Näin pääset alkuun:
- Suunnittele huolellisesti, sillä osa vaatii pitkän kasvuajan
- Aloita esikasvatus tammi-helmikuussa
- Kylvä vähän kerrallaan, hallitset ja opit uutta helpommin
- Käytä oikeaa multaa
Kevään ja kesän kukkijat
Pienen suunnittelun avulla kasvien kukinnasta voi nauttia aina alkukeväästä loppusyksyyn. Ryhmittämällä samaan pihaan kukkivia puita, pensaita, perennoja, sipulikukkia ja kesäkukkia pihasta tulee viihtyisä keidas koko kasvukaudeksi. Oikein valitut kukkivat kasvit piristävät pihaa ja ovat helppohoitoisia.
Kukkivat puut luovat tunnelmaa
Suomessa on hevoskastanjaa lukuun ottamatta vain muutamia komeasti kukkivia puita. Tärkeimpiä ovat tietysti erilaiset kukkivat hedelmäpuut ja niiden koristemuodot. Monen aitakasvina käytetyn kauniin pikkupuun kukinta on myös päässyt unohtumaan, sillä leikattu aita ei juuri ehdi kukkaan kesän aikana. Esimerkiksi orapihlajia näkee harvoin yksittäispuina, vaikka ne sekä muotonsa että kukintansa vuoksi olisivatkin erittäin sopivia pieniinkin pihoihin. Monet kukkivat puut ovat tärkeitä mehiläisten ravintokasveja. Niiden käyttö pihassa edistää samalla marjapensaiden pölyttymistä ja parantaa syksyn satoa.
Pensaat ja perennat monipuolisin vaihtoehto
Suurin osa taimimyymälöiden valikoimasta on kukkivia pensaita tai perennoja. Niiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto kotipihan jatkuvaksi kukittamiseksi. Jos kukinta tuntuu silti käynnistyvän keväällä liian myöhään, kannattaa muistaa sipulikukat. Ensimmäiset lumikellot puskevat päänsä lumen seasta jo maalis-huhtikuussa. Muiden sipulikukkien avulla kukkapenkit pysyvät kukkivina aina lokakuulle saakka.
Oikea järjestys tuo hyvän tuloksen
Kotipihan kukkameri kannattaa suunnitella sen mukaan, miten talon väki on kotona. Jos kaikki ovat mökillä heinäkuussa, pihalle ei kannata istuttaa niitä kasveja, jotka kukkivat pääosin juuri silloin. Kauniin kukkapenkin suunnittelu on yhteispeliä kasvupaikan, kasvien korkeuden ja kukinta-ajan välillä. Väreilläkin on väliä, mutta kukkien värit sointuvat yleensä toisiinsa pahemmin säröilemättä.
Korkeat taakse, paikka myös kesäkukille
Koko kesän kukkivassa penkissä korkeimmat kasvit sijoitetaan joko penkin keskelle tai sen takaosaan riippuen siitä, voiko penkkiä katsella joka puolelta vai vain toiselta puolelta. Vaihtelun lisäämiseksi penkkiin kannattaa jättää myös istuttamaton paikka joka kesä vaihtuvia kesäkukkia varten. Näin kukkapenkki saa joka vuosi erilaisen ilmeen. Hyvä perennapenkki pärjää pitkälti omin voimin. Rikkaruohot eivät muodostu ongelmaksi, jos penkkiä kitketään säännöllisesti. Varsinkin suurikasvuisten perennojen sekä puiden ja pensaiden alla voi hyvin käyttää esimerkiksi kuorikekatetta, joka pitää rikkaruohot poissa monen vuoden ajan.