K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Puutarhan perustaminen: luo oma hyötypuutarha

Lue vinkit hyötypuutarhan aloittamiseen, ja ryhdy oman elämäsi puutarhuriksi!

Päivitetty 28.03.2025

Itse kasvatettu maistuu aina paremmalta kuin ostettu. Perusta helppo ja herkullinen hyötypuutarha, joka tuottaa myös silmäniloa.

Hyötypuutarhan suunnittelu: varmista sopivat olot

Pihasi maaperä ratkaisee pitkälti, mitä kaikkea ihanaa voit puutarhassasi kasvattaa. Jos et ole varma sen loistokkuudesta, perusta hyötypuutarha ruukkuihin tai- tai lavakauluksiin. Valitse kasvupaikaksi pihan tai parvekkeen aurinkoisin kohta. Useimmat hyötykasvit tarvitsevat monta tuntia aurinkoa päivässä kukoistaakseen. Salaatit ja muut vihreät lehtivihannekset pärjäävät myös kevyessä varjossa. Huomioi myös tuuli, se saattaa hankaloittaa hentorakenteisten kasvien kasvua.

Vinkki: nämä viihtyvät yhdessä!

Salaatti, porkkana, retiisi, mansikka, kurkku, pavut

Herne, porkkana, kesäkurpitsa, fenkoli, punajuuri

Kaalit, sipuli, rosmariini, kehäkukka, peruna, tilli

Mitä kasvattaa? Aloita helpoista

Aloita hyötyviljely kasvattamalla helppoja ja varmoja lajikkeita. Tavoitteeksi ei kannata asettaa sadon määrää, pienetkin onnistumiset palkitsevat. Kokeile vaikka salaatteja, ne eivät hätkähdä viileää ja tuottavat satoa jopa kolmessa viikossa. Myös herneet ovat helppoja, ja sopivat mainiosti ruukkuihin muiden kasvien tai kukkien joukkoon. Perunakin on vaivaton, sitä voi kasvattaa vaikka ämpärissä. Kokeile rohkeasti myös erilaisia yrttejä, ne tuuhentuvat pitkin kesää, kun leikkaat versoja säännöllisesti.

Kasvata ruukuissa

Viljelylaatikot ja ruukut ovat kätevä tapa kasvattaa satoa. Muista aina valita riittävän suuri ruukku, sillä harva kasvi pitää ahtaudesta. Nopeakasvuiset salaatit viihtyvät matalassa istustusastiassa, kun taas juurikasvit, kuten porkkana vaativat enemmän tilaa juurillleen. Myös pavut tarvitsevat syvän ja tilavan ruukun, kun taas retiisit voidaan kasvattaa pienessäkin tilassa.

Hyötypuutarhan hoito

Säännöllinen ja riittävä kastelu on tärkeää. Veden kanssa ei kannata kitsastella, kun kastelee avomaata tai kasvulavaa. Nopea kuopaisu kasvin juurelta paljastaa, missä kohdassa multa on vielä kuivaa. Ruukkujen kastelun kanssa kannattaa olla tarkempi. Liika märkyys on yhtä tuhoisaa kasville kuin liika kuivuus. Itsekasteleva ruukku on varma valinta. Säännöllinen lannoittaminen saa kasvin tuottamaan enemmän satoa pidempään. Monet vihannekset, kuten esimerkiksi tomaatit ja kaalit tarvitsevat jatkuvaa lannoitusta koko kesän. Valitse kasville sopivin täsmälannoite.

Vinkki: Tee hyötypuutarhastasi kaunis! Kylvä vihannesten joukkoon syötäviä kukkia.

Kasvata kasvihuoneessa

Parasta kasvihuoneessa on suojaisuus. Se mahdollistaa vaativampienkin kasvien viljelyn. Hyödynnä tila etenkin lämpöä vaativille kasveille, kuten tomaateille, kurkulle ja chileille. Kokeile myös haastavampaa munakoisoa ja paprikaa.

Kasvihuone on erinomainen paikka myös avomaalle tarkoitettujen taimien kasvatukseen.

Käytä kasvihuoneessa hyvälaatuista, peruslannoitettua puutarhamultaa. Vaihda multa tuoreeseen parin vuoden välein.

Näillä onnistut: