Tarkista etukäteen, että onko kaatoalueella noudatettava joitain tiettyjä luonnonsuojelumääräyksiä. Hyvät työvälineet sekä turvavarusteet ovat myös tärkeässä roolissa. Kun suunnittelet homman hyvin etukäteen, on seuraava työvaihe helpompi.
Keskeiset turvavarusteet:
- Turvakengät
- Metsurin haalari
- Suojakypärä sisältäen kuulosuojaimet
- Metsurin käsineet (nahkaiset suojakäsineet)
- Tehokas moottorisaha on ehdoton väline!
Vinkit puun kaatoon:
- Jos kaadettava puu sijaitsee lähellä sähkölinjaa, tietä tai rakennuksia on puun kaato turvallisinta jättää kokeneen metsurin käsiin.
- Ennen puun kaatamista on varmistettava, että puun kaatumissuunnassa ja lähiympäristössä ei ole muita ihmisiä tai eläimiä, kulkuneuvoja eikä irtainta omaisuutta, joka voisi joutua vaaraan puun kaatuessa.
- Jos puunkaatoalueella kuitenkin liikkuu muita ihmisiä, sijoita alueelle näkyvään paikkaan varoituskylttejä.
- Turvaetäisyys on kaksi kertaa kaadettavan puun pituus.
- Varmista myös, että puun lähellä ei ole muita puita joiden varaan puu saattaa jäädä eikä kaadu maahan asti (tulee ns. konkelo).
- Tarkastele puuta ennen kaadon aloittamista, jotta huomaat mihin suuntaan puu luontaisesti kaatuisi
- Jos puu pitää kaataa tiettyyn suuntaan ja puun painopiste vetää puun toiseen suuntaan, pitää kaatamisessa käyttää apuna esim. köysiä ja vetotaljoja. Ota huomioon mahdollinen tuulen vaikutus ja suunta.
- Aloita työ sahaamalla puuhun puun kaatosuunnan määrittelevä kaatolovi. Tähän työvaiheeseen kannattaa tutustua tarkemmin.
- Juuri ennen kuin ryhdyt kaatamaan puuta varmista, että puun ympärillä noin parin metrin säteellä ei ole muita ihmisiä, eläimiä tai mitään hajoavaa.
- Kun puu lähtee kaatumaan, siirry sivulle moottorisahan kanssa muutamia metrejä, jotta mahdollisesti rungon törmätessä maahan puun tyvi ei osu sinuun.
- Käytä tarvittaessa apuun ns. kaatorautaa (ns. ”vänkärautaa”) ohuemmissa puissa, paksuissa puissa kaatokiilaa
- Seuraa puun kaatumista tarkasti ja ole valmis pakenemaan paikalta nopeasti jos jotain odottamatonta sattuu puun kaatuessa.