K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kasvihuoneen kastelu ja lämmitys

Päivitetty 09.02.2020

Kasvihuoneen käytössä on muutamia perusasioita, joita kannattaa huomioida. Poimi K-Raudan ohjeet esimerkiksi kasteluun ja oikean lämpötilan saavuttamiseen.

Vesijohdoksi käy hyvin kudosvahvistettu muoviletku, joka upotetaan nurmikon pinnan alle. Letku yhdistyy pikaliittimellä talousvesijohdon hanaan. Vaivattomin kastelumenetelmä on automaattinen tippukastelu.

Helteisimpinä päivinä jätä kasvihuoneen ovi auki ja avaa tuuletusluukku. Hyvä tuuletus estää myös kasvitautien leviämistä. Varjostusverho suojaa kasveja pahimmalta paahteelta.

Sähköä tarvitaan lämmityslaitteissa ja mahdolliseen valaistukseen. Keväällä ja syksyllä kasvukautta voi pidentää lämmityksellä. Myös pakkasöitä varten lämmitysmahdollisuus on välttämätön. Paras vaihtoehto on kasvihuoneen yhteyteen vedetty ulkopistorasia, mutta myös kauempana olevasta pistorasiasta voidaan vetää irtojohto.

Tuuletusta tarvitaan kasvihuoneessa päivittäin. Tuuletusta voi täydentää lisäämällä tuuletusluukkujen määrää tai asentamalla tuuletussäleikön kasvihuoneen seinään. Tuuletusluukkuihin kannattaa hankkia lisäksi automaattinen luukunavaaja, joka avaa luukut automaattisesti, jos lämpötila nousee korkeaksi omistajan ollessa poissa kotoa.

Automatiikasta helpotusta

Pienessä kasvihuoneessa kasvien kastelu onnistuu helposti kastelukannulla. Automatiikka kuitenkin helpottaa kasvihuoneen käyttöä ja viljelyä. Kasvihuoneeseen on esimerkiksi mahdollista hankkia kastelujärjestelmä, jonka ansiosta voi huoletta lähteä vaikka lomamatkalle kastelun hoituessa automatiikan avulla. Kasteluun voidaan yhdistää myös lannoitus.

Kylmien kesäöiden varalta kasvihuoneeseen kannattaa lisäksi asentaa lämmityslaite tai lamppu tasaamaan lämmönvaihteluita. Kasvukauden alussa voi kasvihuoneenkin hyllylle varata paketin peiteharsoa. Varjostusverho puolestaan suojaa kasveja kesähelteillä.

Muita kasvihuoneessa tarvittavia lisävarusteita ovat erilaiset hyllyt, tukeva ja tilava työskentelytaso sekä erilaiset taimien tukemiseen tarkoitetut välineet. Näitä voi kätevä tarhuri valmistaa itsekin. Lisäksi huoneeseen tarvitaan lämpömittari ja kosteusmittari.