K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kasvata kuin pro – Katso parhaat kasvatusvinkit

Päivitetty 17.03.2021

Toiveissa herkullista satoa ja kukkarunsautta? Lue ammattilaisten parhaat kasvatusvinkit ja saa puutarhasi kukoistamaan.

1. Selvitä viljelyolosuhteet

Onnistuneen viljelyn salaisuus on oikean kasvin valitseminen oikeaan paikkaan. Nyrkkisääntö on, että auringon kasvit istutetaanvaloon ja varjon kasveille valitaan katveisempi paikka. Useimmat hyötykasvit tarvitsevat kukoistaakseen vähintään kahdeksan tuntia aurinkoa päivässä, mutta salaatit ja muut lehtivihannekset pärjäävät kevyessä varjossakin. Ota huomioon myös tuuli. Se haittaa varsinkin hentorakenteisten kasvien menestymistä.

2. Taimia vai siemenpusseja?

Monet puutarhakasvit on helpointa ostaa taimina. Näin pääset nauttimaan kukista tai sadosta mahdollisimman nopeasti. Yksivuotisia vihanneksia ja yrttejä sekä kylvökukkia on helppoa kasvattaa myös itse siemenestä. Muista, että osa lajeista vaatii keväällä esikasvatuksen sisällä. Esikasvatustarvikkeet löydät täältä.

3. Lisää lämpöä

Suomen kesä on usein melko viileä, joten erilaiset lämpöpyydykset aikaistavat kukintaa ja sadon valmistumista. Suojaa avomaan viljelmät ja viljelylaarit ainakin alkukesän ajaksi hallaharsoilla. Hyödynnä auringon lämmittämää kasvihuonetta tai lasitettua parveketta kevään taimikasvatuksessa – viileässä ja valoisassa taimet kasvavat vantteriksi. Lisää vinkkejä kasvihuoneessa kasvattamiseen löydät täältä.

kasvata-kuin-pro-k-rauta-artikkeli-pienoiskasvihuone

4. Multa tarpeen mukaan

Kaikki kasvit eivät viihdy samanlaisessa mullassa. Taimikasvatus onnistuu parhaiten, kun kylvät siemenet ilmavaan ja vähäravinteiseen kylvö- tai taimimultaan. Puutarhamulta on pikkutaimille liian tuhtia. Kesäkukat taas tarvitsevat melko runsasta lannoitusta, jotta ne jaksavat kukkia komeasti koko kesän ajan. Siksi ne on parasta istuttaa kesäkukkamultaan. Havukasvit ja alppiruusut, pensasmustikat ja muut happaman maan kasvit viihtyvät havu-rodomullassa, muille kasveille sopii puutarhamulta.

5. Muista lannoittaa

Lannoita säännöllisesti, niin kasvit kukkivat ja tuottavat satoa enemmän ja pidempään. Anna kevätlannoitus kasvimaalle, puille, pensaille, nurmikolle ja koristekasveille. Lannoita alppiruusuja ja muita erikoiskasveja vain niille tarkoitetulla erikoislannoitteilla.

Hidas ja heikko kasvu, vaaleat lehdet, kehno kukinta ja vähäinen sato kielivät siitä, että kasvit tarvitsevat lisälannoitusta. Kesäkukat ja monet vihannekset kuten kaalit ja tomaatit tarvitsevat koko kesän jatkuvaa lannoitusta. Käytä niille tarkoitettuja erikoislannoitteita. Muista kalkitus: se vähentää maan happamuutta ja parantaa kasvien ravinteiden saantia. Keväällä maa on kosteaa ja kalkki liukenee hyvin.

kasvata-kuin-pro-k-rauta-artikkeli

6. Kastele kunnolla

Nuoret taimet ja ruukkukasvit kaipaavat säännöllistä kastelua. Anna vettä myös kasvimaalle ja monivuotisille kasveille pitkien poutakausien aikana.

Monen puutarhanhoitajan helmasynti on kastella liian vähän yhdellä kerralla. Kun ajattelet kastelleesi riittävästi, kuopaise vielä kerran multaa kasvin juurelta. Jos vastaan tulee kuivaa multaa, kastele lisää. Katso lisää kasteluvinkkejä täältä.

Muista suosikkikasvikset ja suloiset syötävät

Tiesitkö, että yllättävän monet kukat ovat syötäviä? Sellaisia ovat esimerkiksi kehäkukat, orvokit, krassit, samettikukat, ruiskukat, ruohosipulin kukat ja kaikkien muidenkin yrttikasvien kukat. Syötävät kukat ovat nyt trendikkäitä ruokien, leivonnaisten ja juomien koristeita ja maustajia. Osa kukista on hyvin miedon makuisia, mutta esimerkiksi krasseissa ja samettikukissa on kirpeän pippurinen potku.

kasvata-kuin-pro-k-rauta-artikkeli-kukat

Syötäviä kukkia on helppo kasvattaa itse. Voit kylvää vaikka kehäkukan, ruiskaunokin ja krassin siemenet keväällä suoraan maahan. Korjaa kukkasatoa usein, se innostaa kukintaa. Katso vinkit kesäkukkien esikasvatukseen.

Muista, ettei syötäviä kukkia ja kasveja saa ruiskuttaa torjuntaaineilla.

Muista nämä suosikkikasvikset

kasvata-kuin-pro-k-rauta-artikkeli-kasvikset

Kompaktin kokoinen kirsikkatomaatti sopii parveke- ja ruukkukasvatukseen tai amppeliin. Lehtikaali on helppohoitoinen lehtivihannes, joka tuottaa maukasta ja terveellistä satoa myöhäiseen syksyyn saakka. Satoisa kotimainen varhaisperunauutuus käy mainiosti myös ruukkukasvatukseen.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje