Näin syntyy tyylikäs penkki & istutusallas
Istutusallas syntyy harkoista muuraamalla. Altaasta tulee monikäyttöinen, kun rakennat siihen myös penkin.
Suunnittele, minkä kokoisen istutuslaatikon ja istuinpenkin haluat. Jos istutusaltaaseen tulee myös penkki, mieti, minkä verran tarvitset tilaa istumiseen ja kasveille.
Kaiva maahan paikka istutusaltaan anturalle ja tasoita pohja. Jos haluat peittää anturan, ota tämä huomioon kaivuu- ja perustamissyvyydessä.
Mittaa ja merkitse anturan nurkkapisteet linjapukkeja ja -lankaa käyttäen. Anturan tulee olla harkkoa leveämpi. Voit halutessasi laittaa anturan alle tasaussorakerroksen.
Rakenna betonianturan muotti linjalankoja apuna käyttäen. Voit rakentaa anturalle muotin esimerkiksi laudoista. Asenna raudoitusverkot anturan muottiin ja huolehdi, että ne pysyvät valun aikana paikoillaan.
Tarkista ristimitat linjapukkeja ja -lankoja apuna käyttäen ja vala antura.
Voit käyttää esimerkiksi sopivan kokoisia Leca-harkkoja. Huom! Jos istutusaltaaseen tulee penkki, tee harkkorakennelman sisälle väliseinä, joka erottaa istutusaltaan istuimesta. Aloita harkkomuuraus nurkasta aloittaen ja etene kerros eli varvi kerrallaan. Käytä kulmissa kulmaharkkoja, sillä harjateräkset sopivat niiden raudoitusuriin harkkoa työstämättä.
Nosta linjalangat muurauksen edetessä seuraavan harkkokerroksen yläreunan tasolle. Koska pystysaumalaastia ei tarvita, voit nostaa harkot suoraan harkkolavalta paikalleen. Harkkojen muurauksessa minimilimitys on 100 mm, jos harkon pinta päällystetään.
Muuraa harkot laastilla 5 mm:n saumapaksuudella, jolloin esimerkiksi 195 mm korkeiden harkkojen korkeusetenemä on 200 mm. Harkot, joiden leveys on vähemmän kuin 200 mm, muurataan umpisaumalla. Harkkojen pystysaumoissa ei käytetä laastia, poikkeuksena kuitenkin katkaistut harkot. Käytä laastia leikattujen päiden pystysaumoihin ja silloin, kun liität pontatun harkon päädyn toisen harkon kylkeen. Muuratessasi työnnä harkko kiinni edellisen harkon päätyyn ja laske se sen jälkeen alas valmiin laastikerroksen päälle. Kopauta harkko kumivasaralla paikalleen. Älä liikuta harkkoa laastikerroksen päällä niin, että harkon ja laastin tartunta kärsivät. Vinkki: Voit katkaista harkon kovametalliteräisellä sahalla, tarkoitukseen sopivalla sähkösahalla tai isoteräisellä kulmahiomakoneella.
Täytä harkon raudoitusurat laastilla ennen harjaterästen asentamista. Paina uriin harkon koon mukaiset harjateräkset.
Poista ylimääräinen laasti ennen sen kovettumista. Laastisaumat voi hioa styrox- tai uretaanipalalla, mikä helpottaa pinnoittamista.
Pinnoita kuivunut harkkopinta oikaisu- tai ohutrappauslaastilla myös maan alle jäävältä osaltaan. Maalaa halutessasi kuivumisen jälkeen. Viimeistele penkki puisella kannella, joka tuo viimeisen silauksen ulkonäköön ja tuntuu lämpimältä istuessa.
Vinkki! Voit asentaa penkkien reunaan tunnelmavalaistuksen. Harkon työstäminen onnistuu tavallisilla käsityövälineillä, ja sähkörasioiden vaatimat upotukset voit tehdä rasiaporalla. Hyödynnä harkoissa olevia pystyreikiä mahdollisuuksien mukaan putkien asennuksissa. Jos haluat rakentaa korotetun kukkapenkin kestopuusta, katso Kukkapenkin perustaminen -artikkelimme.
Rakenna vähäeleinen ja tyylikäs pihakiveys
Klassinen 30x30 cm:n betonilaatta ja pienet koristekivet on yksinkertainen, mutta tyylikäs yhdistelmä. Vaikutelma on ajaton, joten kiveys sopii yhteen niin modernien kuin vanhempienkin rakennusten kanssa.
Voit käyttää koristekivien sijaan soraa, mutta se ei tunnu jalan alla yhtä mukavalta kuin sileäpintainen kivi. Sopiva saumaleveys on esimerkiksi 5 cm.
Muista, että pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti, jotta kiveyksestä tulee varmasti kestävä. Painuva maa-aines tulisi poistaa noin 50 cm:n syvyydeltä ja korvata routimattomalla kiviaineksella.
Perustamistöihin kuuluu tarpeen vaatiessa myös salaojitus, jotta vesi ohjautuu pois esimerkiksi viereisten rakennusten perustuksilta. Levitä kantavien kerrosten päälle asennushiekkakerros.
Asettele kivet suoraan linjalankojen avulla. Kun kivet ovat paikoillaan, levitä haluamasi sävyiset koristekivet saumoihin.
Luo tunnelmaa tulisijalla
Elävä tuli on iso trendi. Liikuteltava tulipesä, -pata tai -malja on näppärä ratkaisu, jos haluat nauttia liekkien loimusta eri paikoissa kuten pihalla ja rannalla. Tulipesän voi toki asettaa myös sille varatulle paikalle, jolloin siitä tulee myös näyttävä katseenvangitsija.
Aloita nuotiopaikan rakentaminen poistamalla palava materiaali tulisijan alta puolen metrin alueelta. Voit täyttää pohjan esimerkiksi rantakivillä, hiekalla tai sileäpintaisilla koristekivillä. Kivet tekevät alustasta korumaisen kauniin. Varmista, että tulisija on tukevasti paikallaan eikä keiku.
Voit tehdä tulisijan pohjaksi myös 7–8 cm:n paksuisen betonivalun. Poista maata pyöreältä alueelta niin, että tulisijan ympärille jää 40–50 cm:n tilaa. Varmista, että kaivettu alusta on suora ja tiivis, ennen kuin aloitat valamisen.
Muista paloturvallisuus
Perusta tulisijan paikka riittävän kauas rakennuksista, puista ja muista palavista materiaaleista. Älä sijoita pataa helposti syttyvän materiaalin päälle. Muista, että elävää tulta tulisi pitää jatkuvasti silmällä. Metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty.
Katso myös:
Rakenna oma minimalistin puutarha
Hyödynnä terassivinkit!
Terassilaskurilla näet tarvikkeiden määrät ja hinnat
Terassiopas apunasi, katso ohjeet ja tarvikkeet
Terassin rakentamisen hinta – Ota nämä huomioon, kun budjetoit
Terassin rakentaminen – Katso perusohje
Terassin perustustyöt – Näin rakennat kestävän terassin
5 vinkkiä, joilla rakennat suojaisan terassin