Ulkomaalauksella on huomattava vaikutus rakennuksen ulkonäköön. Se suojaa myös merkittävästi sään aiheuttamilta rasitteilta. Esimerkiksi suojaamaton puupinta on herkempi kosteuden ja UV-säteilyn aiheuttamalle kuormitukselle. Maali suojaa myös kiviainespintoja. Maalaamalla vaikutetaan toki myös rakennuksen tai vaikkapa piha-aidan ulkonäköön ja sen sulautumiseen ympäristöön. Esimerkiksi sokkelin maalaus tuo ryhtiä koko talon julkisivuun.
Katso Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan vinkit puutalon maalaamiseen:
Tai noudata näitä 5 vaihetta:
1) Ulkomaalausurakkaan valmistautuminen
Talon ulkomaalaus on urakka, joka vaatii aikaa ja paneutumista. Huolella suunniteltu on puoliksi tehty. Vaikka maalausurakka ei papereita pyörittämällä valmistukaan, säästää suunnitelmallisuus aikaa ja rahaa. Arvioi siis ennakkoon tarvitsemasi määrä esikäsittelytuotteille, maalille sekä työvälineille. Varmista myös, että yhtenäiseen pintaan riittää maalia samasta sävyerästä.
Optimaaliset olosuhteet ulkomaalaukselle:
- Maalattavan puun tulee olla kuivaa: kosteus saa olla enintään 20 % puun kuivapainosta.
- Mitä kuivempi maalattava puupinta on, sitä paremmin pintakäsittelyaine siihen imeytyy ja tarttuu.
- Suorassa auringonpaisteessa maalaaminen ei miellyttävästä ajatuksesta huolimatta ole optimaalisin maalauskeli. Ryhdy maalaushommiin mahdollisuuksien mukaan poutapilvisenä päivänä, jota on edeltänyt puuta kuivattanut muutama aurinkoisempi päivä.
2) Maalin ja työvälineiden valinta
Maalin valinta:
Kun haluat katseen- ja säänkestävän kodin, valitse korkealuokkainen ulkomaali. Värikartoista voit tutustua eri maalivaihtoehtoihin. K-Raudan valikoimista löydät niin Cellon, Tikkurilan kuin Teknoksen ulkomaalit. Muista, että suurella pinnalla väri näyttävää aina vaaleammalta ja kirkkaammalta kuin värikartan pienessä kuvassa. Suosittelemmekin valitsemaan värikartan suosikistasi murretumman ja tummemman värivaihtoehdon. Pyydä tarvittaessa apua ammattitaitoiselta myymälähenkilöstöltämme.
Puupintaa käsitellessäsi huomioi, että kuultavien tuotteiden lopulliseen väriin vaikuttaa puulaji, puun kovuus sekä aiemmat käsittelyt. Varmistuaksesi lopullisesta värisävystä tee koesively maalattavaan puupintaan. Huomioi myös talosi tyyli sekä värivalinnan sopivuus ympäristöön. Muista, että maalin todellinen väri paljastuu vasta kuivuttuaan. Mahdollisuuksien mukaan tarkastele esimerkiksi maalattua näytepalaa samassa ympäristössä kuin missä maalauskohde sijaitsee.
Katso Tikkurilan Marika Raiken vinkit ulkovärin valintaan:
Työvälineet
Laadukkaat työvälineet takaavat laadukkaan lopputuloksen. Varaudu työhön ainakin seuraavilla työkaluilla:
- Harja maalauspinnan puhdistamista varten
- Valitse puupintojen maalaukseen leveä sivellin laajempiin pintoihin sekä kapea maalaussivellin tarkkuutta vaativiin kohtiin. Löydät sopivan siveltimen erilaisille pohjustusaineille sekä maaleille.
- Kiviainespintojen maalaukseen soveltuvan pinnan saat korkeapaineruiskulla
- Jos et käytä kaikkea maalia kerralla tai samaa maalipönttöä käyttää useampi maalari, hyödynnä maalisankoa maalin jakamiseen
- Omat suojavarusteesi: suojavaatteet, hanskat, päähine
- Tukevat ja turvalliset maalaustelineet tai tikapuut
3) Työn eteneminen
Suojaus:
Suojaa pinnat, joita et aio maalata. Laajemmat pinnat, kuten terassin, voi suojata maaliroiskeilta suojamuovilla. Tarkempiin paikkoihin, kuten ikkunanpieliin ja ovenkahvoihin riittää maalarinteippi.
Puupinnan esikäsittely:
Huolellisella pohjatyöllä varmistat siistin ja kestävän lopputuloksen. Maalasit sitten taloa, mökkiä, aitaa tai ovia, vaikuttaa työvaiheisiin se, onko puupinta käsittelemätön vai uudelleenmaalattava. Lautapinnat kannattaa pohjustaa ja pintakäsitellä mahdollisimman aikaisessa rakennusvaiheessa, koska pintakäsittelyaine suojaa puuta auringonvalon ja kosteuden vaikutuksilta.
Pintaan kohdistuva rasitus riippuu mm. rakennuksen sijainnista ja ilmansuunnista. Rannikolla sekä aukeilla paikoilla puupinnat altistuvat erityisesti rasitukselle. Etelä- ja länsiseiniin kohdistuva rasitus on pohjoisseiniin verrattuna moninkertainen.
Uusi käsittelemätön puupinta:
- Käsittele pinta mahdollisimman pian, mieluiten jo rakennuskesänä.
- Huomioi, että maali tarttuu parhaiten karkeapintaiseen puutavaraan.
- Harjaa tai hio höylätty puupinta kevyesti ennen maalausta. Näin parannat pintakäsittelyaineiden imeytyvyyttä ja tarttuvuutta sen myötä lisäten pintakäsittelyn ikää.
- Sivele puhdas, kuiva puupinta ensin pohjustustuotteella alustan laho- ja homesuojan parantamiseksi.
- Maalaa pohjamaali, jotta saat pintamaalille hyvän tartuntapinnan.
Uudelleenmaalattava puupinta:
- Selvitä mahdollisuuksien mukaan aiemmin käytetyn maalin tyyppi ja pyri käyttämään maalauksessa samaa maalityyppiä.
- Tarkista maalauspinta homeen varalta ja tee homepesu tarvittaessa.
- Harjaa lika, pöly sekä irtonainen vanha maali maalauspinnasta.
- Puhdista ja pese uudelleenmaalattavat pinnat kohteeseen soveltuvalla pesuaineella tai homeenpoistoaineella.
- Käsittele mahdolliset paljaat puupinnat pohjustustuotteella ennen pohjamaalausta.
4) Maalin levitys
Puupintojen maalit ja puunsuojat levitetään siveltimellä. Ne voidaan myös ruiskuttaa tai telata, mutta pinta on syytä viimeistellä siveltimellä, jotta maalausjäljestä tulee siisti ja maali tarttuu kunnolla. Käsittele puupinnat aina lautojen suuntaisesti ja katkaisupinnat erityisen huolellisesti, sillä ne imevät runsaasti maalia.
Kiviainespinnan esikäsittely ja maalaus:
Käsittele maalaamaton kiviainespinta kiviainekselle soveltuvalla pohjamaalilla ennen maalaamista. Uudelleenmaalattavan kiviainespinnan voit pestä vanhasta heikosti kiinni olevasta maalista harjaamalla tai painepesurilla. Kiviainespintaan maalin saa levittymään hyvin ruiskuttamalla.
5) Lopuksi
- Kun olet saanut työn päätökseen, puhdista työvälineet ja pensselit. Näin ne ovat kunnossa ja käyttövalmiina seuraavaa projektia aloittaessasi.
- Mikäli jatkat maalausta seuraavana päivänä, voit säilöä maalausvälineet ja maalauslaatikon tiiviiseen muovipussiin. Näin vältyt välineiden putsaamiselta kesken urakan.
- Kierrätä tyhjät ja kuivat purkit.
- Jos tarkoituksenasi on käyttää tuotetta vielä lähiaikoina, sulje kansi huolellisesti. Avattu maali tai pohjustusaine ei kuitenkaan kestä pitkäaikaista säilytystä. Nestemäisen maalijätteen voi hävittää ongelmajätteiden kierrätyspisteessä.