K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin maalaat puutalosi

Päivitetty 28.03.2020

Puutalon maalaaminen on helppoa, kun sinulla on käytössä laadukkaat tuotteet ja tunnet kaikki tarvittavat työvaiheet. Lue asiantuntijan ohjeet ja vinkit puutalon maalaukseen.

Laadukkailla tuotteilla ja hyvin tehty maalaus suojaa talosi puupintoja niin säältä kuin kosteusvaihtelun aiheuttamalta elämiseltä. Säännöllisellä huoltomaalauksella ylläpidät maalin antamaa suojaa ja pidät talosi ulkonäön viimeistellyn siistinä vuodesta toiseen. Maalaaminen onnistuu varmasti, kun muistat seuraavat ohjenuorat:

Muista pohjatyöt

Kun pohjatyöt tehdään heti hyvin, on talon maalipintojen huoltaminen jatkossakin helppoa ja vaivatonta. Maalaamattomat puupinnat tulee ensin pohjustaa; Käytä pohjustukseen Teknoksen WOODEX AQUA BASE Pohjustepuunsuojaa ja anna kuivua hyvin ennen seuraavaa työvaihetta. Pohjustus antaa puulle suojan lahottaja- ja sinistymäsieniä vastaan. Pohjustamisen jälkeen voit toteuttaa pohjamaalauksen Teknoksen NORDICA PRIMER Tartuntapohjamaalilla. Tartuntapohjamaali antaa ennen kaikkea paremman tartunnan pintamaalille. Anna myös pohjamaalin kuivua hyvin ennen pintamaalausta.

Talon huoltomaalauksen kohdalla pohjatyöt pitävät sisällään vanhan rapistuneen maalipinnan poistamisen ja pintojen huolellisen puhdistamisen. Jos maalipinta hilseilee tai lohkeilee, poista irtoava ja heikosti kiinni oleva maali ensin esimerkiksi teräsharjalla. Tämän jälkeen pinnat kannattaa pestä RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesulla pakkauksen ohjeen mukaan. Muista huuhdella pesuaine huolella ja anna pintojen kuivua kunnolla ennen seuraavaa vaihetta. Puupaljaat pinnat tulee pohjustaa kuten ensimaalauksessakin; Ensin sivellään WOODEX AQUA BASE Pohjustepuunsuojaa ja annetaan kuivua. Sitten pohjamaalataan puupaljaat, pohjustetut pinnat NORDICA PRIMER Tartuntapohjamaalilla.

puutalon-maalaus-k-rauta-ak

2 kerrosta säänkestävää Nordica-talomaalia

NORDICA-talomaalit tarjoavat puutalolle poikkeuksellisen suojaavan ja tyylikkään pinnan kolmessa eri kiiltoasteessa; täyshimmeä NORDICA MATT, kiiltävä NORDICA EKO ja Joutsenmerkitty, puolihimmeä uutuus NORDICA CLASSIC. NORDICA-sarjan maalit ovat kaikki korkealuokkaisia, vesiohenteisia tuotteita, joilla on erinomainen säänkesto. Ne levittyvät hyvin ja muodostavat maalattavaan kohteeseen helppohoitoisen sekä likaa hylkivän pinnan. Lisäksi NORDICA-talomaalisarjan tuotteilla on erityisen pitkä huoltoväli.

Uusi, Joutsenmerkillä varustettu, puolihimmeä NORDICA CLASSIC Talomaali on kestävä sekä ympäristöystävällinen valinta niin uusille kuin aiemmin maalatuille puupinnoille. Ympäristö- ja käyttöturvallisuusvaatimusten lisäksi vesiohenteinen NORDICA CLASSIC täyttää Joutsenmerkin tiukat laatuvaatimukset sen peittokykyä, riittoisuutta sekä pestävyyttä koskien. Lisäksi sillä on erinomainen, NORDICA-luokan säänkesto.

Pohjamaalikerroksen kuivuttua pintamaalaa talosi kahteen kertaan NORDICA-sarjan talomaalilla haluamassasi kiiltoasteessa. Muista sekoittaa maali huolella pohjaa myöten ennen maalausta. Anna maalin kuivua purkin ohjeen mukaan ennen toista kerrosta.

Varaa maalia riittävästi

Jotta varaat maalia riittävästi, laske maalattava seinäpinta-ala kokonaisuudessaan ovia ja ikkunoita vähentämättä. Talomaalien riittoisuus kertasivelynä on esimerkiksi 5 - 8 m²/l. Tällöin menekkinä voidaan käyttää esimerkiksi 7 m²/l. Laskiessa maalin menekkiä, käytä kaavaa:

MAALATTAVA KOKONAISPINTA-ALA M² / RIITTOISUUS M² PER LITRA = TARVITTAVA MAALIMÄÄRÄ L.

Esimerkiksi näin lasket tarvittavan maalimäärän kokonaispinta-alan ollessa 250 m²: 250 m² / 7m² per litra = tarvittava maalimäärä 36 L = 4 x 9L. Mikäli sinua epäilyttää oikean maalimäärän laskeminen, kysy neuvoa maalikaupan myyjältä tai Teknoksen maalineuvonnasta.

Suunnittele työ etukäteen

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Myös maalaamisessa suunnittelutyöllä ja esivalmisteluilla on iso merkitys. Tee suojaus hyvissä ajoin ennen maalausta. Myös itse maalaustyön etenemisjärjestys kannattaa miettiä etukäteen. Luontevinta on edetä oikealta vasemmalle, ylhäältä alas, mutta tämä saattaa toki vaihdella kohteesta riippuen. Pyri ajoittamaan maalaus niin, että voit maalata varjossa. Näin maalille taataan parempi tarttuvuus ja lopputulos. Myös itse työ on kevyempi toteuttaa varjossa kuin suorassa auringonpaisteessa.

Yhtenäisten pintojen, kuten yhden seinän maalaamista varten on varattava tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen ja työsaumojen syntyminen. Muutoinkin työsaumat on hyvä järjestää suunnitelmallisesti yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin, kuten kulmiin, jakolistoihin tai ikkunoiden reunoihin.

Milloin on sopiva sää maalata?

Ihanteellinen aika ulkomaalaukselle on pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden voi talon maalata muulloinkin. Vältä kuitenkin suorassa auringonpaisteessa maalaamista. Tällöin maali saattaa kuplia sekä näin heikentää maalin tarttumista. Myös liian suuri ilmankosteus saattaa maalausalustaan tiivistyessään heikentää maalin tartuntaa ja valmiille pinnalle kasteena laskeutuessaan täplittää uuden maalauksen. Sateen tai pesun jälkeen on maalattavan pinnan annettava kuivua täysin ennen maalaustöiden aloittamista. Yleisimpien ulkomaalien alin käyttölämpötila on +5 °C ja ne toimivat parhaiten, kun lämpötila on +10 – +30 °C.

Kysy lisää remonttineuvonnasta