K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tee sisämaalaus helposti asiantuntijan vinkeillä

Päivitetty 16.02.2023

Sisämaalaus on yllättävän helppoa, kun perusasiat ovat kunnossa. K-Raudan asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin sisämaalauksesta ja antaa parhaat vinkit onnistuneeseen sisämaalaukseen.

Sisämaalaus ja maalin valinta: Mitä asioita maalin valinnassa kannattaa huomioida?

Sisämaalaus alkaa aina oikean maalin valinnalla. Vesiohenteisia sisäseinämaaleja on saatavana puolikiiltävänä, puolihimmeänä, himmeänä ja täyshimmeänä. Mitä kiiltävämpi maali, sen paremmin se yleensä kestää kulutusta, kosteutta ja mekaanista puhdistusta. Puolikiiltävä maali soveltuu kovimman kulutuksen tiloihin, esimerkiksi eteiseen. Puolihimmeä on hyvä keittiössä ja himmeä tai täyshimmeä esimerkiksi makuu- tai olohuoneessa.

Jos sisämaalaus tehdään puolikiiltävillä ja puolihimmeillä maaleilla, maalatut pinnat näyttävät himmeällä maalilla maalattuja pintoja tummemmilta. Myös alustan epätasaisuudet tulevat niissä paremmin esiin. Sisäkatot maalataan yleensä täyshimmeillä sisäkattomaaleilla. Sisäkattoihin on saatavissa omat vesiohenteiset maalinsa. Muista myös tutustua sisäkaton maalausohjeisiin ennen katon maalausta. Paneloidun katon maalaukseen löytyy myös omat ohjeet, jotka voit katsoa täältä.

Aiemmin maalaamaton seinä- ja kattopinta on syytä pohjamaalata. Pohjamaali parantaa pintamaalin tartuntaa. Se myös hidastaa pintamaalin kuivumista ja mahdollistaa pintamaalausvaiheessa pidemmän työskentelyajan.

sisamaalaus-asiantuntijan-vinkeilla-maalaus-alkamassa-krauta-artikkelikuva

Millaisia valmisteluja sisämaalaus vaatii?

Aloita sisämaalaus aina puhdistamalla maalattavat seinä- tai kattopinnat pölystä, rasvasta ja irtoliasta. Vanhat maalipinnat voi tarvittaessa pestä maalipesuaineella. Kittaa kolot ja halkeamat kevyttasoitteella. Tasoitteen kuivuttua hio pinnat ja poista hiontapöly huolellisesti. Suojaa maalattavan seinän tai katon läheisyydessä oleva lattia ja huonekalut suojapaperilla, pahvilla tai muovilla. Suojaa valokatkaisijat, pistorasiat ja listat. Maalattavan alueen reunat on hyvä rajata esimerkiksi maalarinteipillä, niin maali ei karkaa vääriin paikkoihin. Suojaus ja pohjatyöt kannattaa tehdä huolella, jotta maalausjäljestä tulee siisti.

Miten sisämaalauksessa kannattaa edetä?

sisamaalaus-asiantuntijan-vinkeilla-krauta-artikkelikuva-maalikaukalo

Sekoita maali ensin huolellisesti. Varaa maalikaukaloon niin paljon maalia, että saat käsiteltyä sillä koko maalattavan alueen. Näin vältät sävyerojen syntymisen. Rajaa käsiteltävän alueen reunat sekä alueet valokatkaisijoiden ja pistorasioiden ympäriltä esimerkiksi siveltimellä. Maalaa sitten koko rajaamasi alue telalla. Sisäkattoa maalatessasi etene ikkunoista tulevan valon suuntaisesti. Maalatessasi seinäpintaa liikuta telaa pystysuuntaisin vedoin lattiasta kattoon saakka.

Maalaa noin puolen metrin levyinen alue kerrallaan ja tasoita lopuksi maalipinta. Kun aloitat seuraavan kaistaleen, limitä tela hieman aiemmin maalaamasi alueen päälle. Näin lopputuloksesta tulee tasainen. Käytä maalatessasi runsaasti maalia äläkä päästä telaa liian kuivaksi. Yleensä alue kannattaa maalata kahdesti. Ensimmäisen maalikerroksen kuivumiseen on varattava 1–2 tuntia maalista riippuen. Jos maalaat sekä seinät että katon, aloita katosta. Näin katon maalauksesta aiheutuneet roiskeet eivät sotke juuri maalattuja seinäpintoja.

Millaiset työvälineet tarvitaan sisämaalaukseen?

Sisämaalauksessa maalattavan alueen rajaamiseen soveltuu sivellin tai erityisesti rajaukseen tarkoitettu rajaaja. Suuremman alueen saa maalattua parhaiten pehmeänukkaisella telalla. Mitä lyhyempi nukka telassa on, sitä tasaisemman maalausjäljen saat. Pitkänukkainen tela antaa puolestaan elävämmän maalausjäljen.

Jatkovarren käyttö nopeuttaa työtä ja parantaa merkittävästi työergonomiaa. Maalausvälineissä ei kannata säästellä. Esimerkiksi hyvä tela pystyy nostamaan ja luovuttamaan maalia tasaisesti, mikä nopeuttaa työtä ja mahdollistaa näyttävän lopputuloksen.

Sisäseinien maalaaminen on helppoa

Sisäseinien maalaaminen onnistuu siinä missä kaikki sisämaalaus. Sisäseinien maalaamista ennen kannattaa lukea asiantuntijamme vinkit, joilla sisäseinien maalaus onnistuu helposti.

Miten puhdistan työvälineet ja mitä teen ylijäämämaalille?

Laadukkaat välineet kestävät käyttöä useamman kerran, kun pidät niistä huolta. Jos maalausurakka jatkuu seuraavana päivänä, säilytä sivellintä tai telaa suljetussa muovipussissa. Kun saat urakan valmiiksi, pyyhi siveltimessä ja telassa oleva maali maalipurkin reunaan, paperiin tai sanomalehteen. Vesiohenteisen maalin saat puhdistettua vedellä ja Pensselipesulla. Liota pensseliä erillisessä astiassa. Pyyhi liotuksen jälkeen Pensselipesun ja maalin seos pois pensselistä tai telasta. Huuhdo työväline vasta sitten juoksevan veden alla. Puhdistusastian pohjalle kuivunut maalisakka voidaan hävittää sekajätteenä. Kirkkaan, erottuneen Pensselipesun voi käyttää uudelleen.

Jos maalia jää yli, sulje purkki huolellisesti ja käytä maali myöhemmin. Ylimääräistä maalia voi tarjota myös tuttaville ja naapureille. Vanhentunut nestemäinen maali ja maalin pesusta syntynyt jäte ovat luonnolle vaarallista ongelmajätettä, ja ne tulee toimittaa vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen, esimerkiksi kunnallisen jätehuollon pisteisiin tai Sortti-asemille. Kuivan maalijätteen ja kuivuneet työvälineet voi hävittää sekajätteen mukana. Pienet määrät nestemäistä maalia voi haihduttaa kuivaksi jättämällä maalipurkin kannen raolleen. Lue lisää remonttijätteen kierrätyksestä.

Hanki Cello Color Sample -värimalli ja kokeile sävyä kotona

cello-color-sample-purkit-k-raudasta-kuvassa-2-purkkia-uusi

Jos värimalliliuska ei riitä oikean sävyn etsinnässä, hanki pieni, 0,45 litran purkki himmeää sisämaalia ja testaa sävyn sopivuutta kotona. Cello Color Sample –värimallin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.

Jos kaipaat apua remontissa, ota yhteyttä K-Raudan Remonttimestariin

Jos kaipaat apua remontin projektinhallinnassa, ota yhteys K-Raudan koulutettuun Remonttimestariin. Hän toimii remontin projektipäällikkönä ja pitää puolestasi yhteyttä urakoitsijoihin. Palvelu on tarjolla kolmessakymmenessä K-Raudassa ympäri Suomen. Remonttimestari auttaa kylpyhuone-, keittiö- ja sisäpintojen remonteissa. Voit myös tilata remontin avaimet käteen -toteutuksella. Työstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Tutustu sävyoppaaseen ja löydä täydelliset sisämaalisävyt

Takan maalaus Tikkurilan Muuri-maalilla

Tunnetko teipit? Tutustu erilaisiin teippeihin.

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin