Kaikki ruoat grillin kautta
Grilliä hyödynnetään entistä enemmän päivän aterioiden valmistukseen – älä säästele sitä suotta iltajuhliin. Hifistelijä käyttää pastapäivänäkin vihannekset grillin kautta ja pyöräyttää aamiaissämpylät grillissä.
Tomahawk ja chimichurrimaustevoi
Yli 60 min, 4 annosta
- 1 kpl (n. 1,2 kg) naudan tomahawk
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
Chimichurrimaustevoi
- 1/2 Pirkka mieto punainen chili
- 100 g pehmeää voita
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 ruukku tuoretta persiljaa hienonnettuna
- 1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
- 1 tl suolaa
1. Ota tomahawk huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista. 2. Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. 3. Paista kuumassa grillissä noin 5 minuuttia per puoli. Työnnä lihan paksuimpaan kohtaan grillin kestävä lihalämpömittari ja nosta liha grilliin epäsuoralle lämmölle. Sulje grillin kansi ja anna grillautua. Kääntele lihaa ahkerasti noin 5 minuutin välein, kunnes lihalämpömittari näyttää noin 54 astetta. 4. Nosta liha grillistä, kääri kevyesti kaksinkertaiseen folioon ja anna levätä noin 30 minuuttia. Lihan sisälämpötila nousee tämän aikana vielä 5–8 astetta. 5. Valmista chimichurrimaustevoi, kun perunat kiehuvat. Hienonna punainen chili ja sekoita maustevoin ainekset keskenään. Tarjoile tomahawk ja maustevoi grillattujen kasvisten kanssa.
Grillaa myös lisukkeet
Paahda puolitetut sipulit ja pujota vartaisiin vuorotellen keitettyjä perunoita ja erilaisia paprikoita. Täydellinen pari tomahawkille!
Yhdessä grillaaminen
Grillaus ei ole pelkkä ruoanvalmistusmenetelmä vaan koko illallisen suuri ohjelmanumero. Aasialaisista ravintoloista tuttu social grilling onnistuu suomalaisessa kesäkeittiössäkin: Koko seurue kokoontuu mukavasti grillin ympärille seuraamaan grillimestarin työskentelyä tai osallistuu grillaamalla suosikkiherkkunsa oman makunsa mukaisiksi. OFYR tablo -pöytägrillin löydät K-Raudasta.
Korean BBQ
Makean mausteinen Korean BBQ valmistuu hiilillä grillaten. Kata pöytään runsaasti pieniä kulhoja täynnä erilaisia lihoja, kaloja, kasviksia ja kastikkeita – sekä riittävä määrä juomia.
Amerikkalainen BBQ
Kesäkeittiöissä valmistetaan esimerkiksi tahmeita sticky-glaseerauksia ribseille sekä burgereita. Nyt grilliherkkuihin yhdistellään myös suosittuja sipseistä ja dipeistä tuttuja makuja: sour cream & onion ja ranch. Myös vietnamilaiset ja korealaiset maut trendaavat tänä kesänä. Lähde: K-Ruoka
Täydellistä naudanrintaa eli brisketiä on vaikea vastustaa. Yhdysvalloissa lähes uskon asiaksi noussut lämminsavustuskulttuuri inspiroi makumaailmallaan. Butcher paper -savustuspaperissa ruoka pysyy mehukkaana ja maukkaana pitkään. Texas crutch -menetelmän nimeen vannovat kääräisevät lihan paperiin jo kesken kypsennyksen. Butcher-paperi estää myös savustimen likaantumisen.
Savustetut jääpalat
Viimeistele trendidrinkki savustetuilla jääpaloilla tai yrteillä tai grillatulla sitrusviipaleella.
- yli 60 min
- vettä
- 1–11/2 dl savustuslastuja
- foliopaperia tai savustuslaatikko
1. Jäädytä vesi isoksi kuutioksi ja pane reunalliseen metalliastiaan. Tarkista, että astia on riittävän iso, jotta sulava jää mahtuu siihen. 2. Kääri savustuslastut folioon ja tee pintaan reikiä haarukalla tai käytä erillistä savustuslaatikkoa. Nosta folionyytti ja metalliastia jäineen kuuman grilliparilan päälle. Savusta jäätä suljetussa grillissä 100 asteessa noin puolen tunnin ajan. 3. Nosta metalliastia savuvesineen grillistä ja anna jäähtyä. Jäädytä savuvedestä jääpaloja.
Grillattu munakoiso
Munakoiso on löytänyt tiensä kesäkeittiöön! Puolita munakoisot ja viillä leikkuupintaan ristiviillot. Sivele kaikki pinnat öljyllä ja ripottele suola päälle. Grillaa munakoisoja noin 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.
Lisää vegeä
Kasvisbuumi jatkuu. Nyt innostutaan tuttujen vihannesten uusista muodoista, kuten japanilaisista munakoisoista, suippopaprikoista ja mustista tomaateista. Grillaa kasvikset kokonaisina, mikä takaa näyttävän esillepanon. Kasvisten grillaaminen käy näppärästi, kun käytät korkeareunaista Cello-grillikoria.
Hiiligrilli tulille
Tämän vuoden kovin juttu on hiiligrillaus. Hiilen valinnalla on väliä, sillä se vaikuttaa ruoan makuun ja tuoksuun. Huomioi myös muut seikat: kovapuuhiili on usein isokokoista murikkaa ja soveltuu mainiosti pitkiin grillauksiin. Perinteiseen grillaukseen riittää kooltaan pienempi lehtipuuhiili.
Lehtipuuta
Korkealaatuiset lehtipuuhiilet on tehty ympäristöä säästävällä menetelmällä metsänhoitotyössä syntyvästä ylijäämäpuusta. Sopii perusgrillaukseen.
Pyökkiä
Hiilet ovat täysin luonnonmukaisia ja valmistettu FSC-sertifioidusta pyökistä ja valkopyökistä. Ruokaan tulee mieto ja aromaattinen maku. Tuote takaa pitkän paloajan.
Koivua, tammea ja pyökkiä
Pyökistä, valkopyökistä, koivusta ja tammipuusta valmistetut hiilet syttyvät nopeasti ja palavat kuumina. Monipuolinen vaihtoehto kaikkeen grillaukseen.
Quebracho-kovapuuta
Gourmet-hiilet sopivat vaativaankin makuun ja tuottavat miellyttävän savun maun pitkässä kypsennyksessä. Hiilet ovat parhaimmillaan kamado-grillien polttoaineena.
Kuningaskatkaravut
Kuorineen grillattujen rapujen syöminen on hauskaa mutta sotkuista. Tarjoa syöjille kosteuspyyhkeet, joihin voi pyyhkiä kädet.
Kuningaskatkaravut ja valkosipulivoi
30–60 min, 4 annosta 2 pkt (à 300 g) Pirkka Parhaat kuningaskatkarapuja (pakaste)
Valkosipulivoi
- 100 g voita sulatettuna
- 3 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1/4 tl suolaa
- 1/2 tl Pirkka srirachakastiketta
1. Sulata kuningaskatkaravut pakkauksen ohjeiden mukaan. 2. Valmista valkosipulivoi sekoittamalla ainekset keskenään. 3. Grillaa rapuja noin 5 minuuttia 7–8 sentin etäisyydellä grillivastuksesta tai hiilloksesta.Valele vartaita valkosipulivoilla grillauksen aikana. Käännä rapuja kerran kypsennyksen puolivälissä. Tarjoa kuningaskatkaravut pitkäjyväisen riisin ja valkosipulivoin kanssa.
Monipuoliset merenelävät
Kaikenlaiset merenelävät löytävät nyt tiensä grilliin. Osterit, hummeri ja simpukat valtaavat tilaa perinteisiltä jättikatkaravun pyrstöiltä. Kesän näyttävin grillattava on mustekala, joka saa grillissä lonkeroihinsa kauniin paistopinnan keittämisen jälkeen.
Kylmäsavustus ja lämminsavustus
Kylmäsavustus sekä lämminsavustus jatkavat suosiotaan, ja nyt avainsana on ennakkoluulottomuus. Savustimeen päätyvät niin marjat, hillot kuin perunatkin. Kylmäsavustusta tehdään usein erilaisille koville juustoille ja lohikaloille. Perinteinen lämminsavustus taas sopii lohelle, siialle tai ahvenille. Myös erilaisia lihoja voi lämminsavustaa.
Suosi lihoja ja kaloja savustaessasi tuhdimmin makua antavia savustuslastuja. Kasviksille käy miedomman maun antava puulaji, kuten kirsikka tai omena. Grilliin asetettavalla kylmäsavustusastialla savustat helposti esimerkiksi juustoja tai lohta.
Jälkkäripizza
Viime vuoden megatrendi grillipizza on tänä vuonna makea. Kokeile vaikkapa tuoreilla mansikoilla ja mintulla koristeltua suklaahasselpähkinäpizzaa, joka vie varmasti kielen mennessään.
Jälkiruokapizza
- 30–60 min, 4 annosta
- 1 1/2 dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl kardemummaa
- n. 3 dl durumvehnäjauhoja
- 2 rkl öljyä
Pinnalle 200 g mansikoita, 4 rkl Pirkka hasselpähkinäkaakaolevitettä, 2 rkl Pirkka mantelirouhetta, 1 rkl Pirkka mantelilastuja ja tuoretta minttua
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, kardemumma, vaniljasokeri sekä jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää sekoittamisen loppuvaiheessa öljy. Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes taikina on kaksinkertainen (noin 30 minuuttia). 2. Jaa taikina 2 osaan ja kauli soikeita pizzoja. 3. Nosta pizzakivi grillin keskelle. Kuumenna grilli kansi kiinni kuumaksi (noin 275 astetta). Ota kaasugrillissä kaikki polttimet käyttöön tai avaa hiiligrillin kaikki ilmaventtiilit. Nosta pohja pizzakivelle pizzalapiolla ja paista pari minuuttia. 4. Pese ja viipaloi mansikat. 5. Levitä hieman jäähtyneiden pizzapohjien päälle hasselpähkinäkaakaolevitettä. Asettele mansikkaviipaleita levitteen päälle ja viimeistele mantelirouheella, mantelilastuilla ja tuoreella mintulla.