Savustuksen syvin ydin piilee savustuslastuissa ja -paloissa, jotka antavat ruoalle makua. Erilaiset savustuslastut ja savustuspalat antavat ruokaan oman persoonallisen vivahteensa. Käytä hikkorilastuja terävämmän, pekonimaisen savunmaun luomiseen, kirsikkapuusta valmistetut savustuspalat sen sijaan sopivat miedomman aromin ystäville. Täytä savustin omenalastuilla savustaaksesi siipikarjan tai kokeile juuston, kalan tai makkaran kylmäsavustusta pyökistä valmistetun savustuspurun avulla.
Palat
Savustuspalat eli "chunkit" sopivat yli tunnin savustamisajan vaativiin ruokiin. Savustuspalat ovat nappivalinta kamadogrillin tai offset smokerin käyttäjälle.
Pelletit
Puupelletit ovat pellettigrillien polttoainetta. Ne syötetään grilliin erityisen lämmitysjärjestelmän kautta, ja annostelun huolehtii laite itse.
Lastut
Savustuslastujen valinnassa voi heittäytyä vähän villiksi: kokeile brandyn kypsytykseen käytetyistä tammitynnyreistä tehtyjä lastuja. Ne sopivat hiili- ja kaasugrilleihin sekä savustimiin.
Purut
Hienojakoinen savustuspuru sopii erityisen hyvin nopeaan savustukseen vaikka kalalle. Leppäpuru on suomalaisten ylivoimainen suosikki.
Osta savustuspaloja, pellettejä, savustuslastuja ja -puruja.
Vinkki: perusta savupuubaari!
Varastossa kannattaa olla ainakin pari savustuspuulajia, niin voit valita herkuimmat makuparit!