1. Milloin on aika ostaa uusi grilli?
Ota huomioon turvallisuus aina, kun grillaat. Jos grilli ei tahdo pysyä pystyssä tai sen pohja on palanut puhki, grillaaminen ei ole turvallista. On suuri turvallisuusriski, jos näyttää siltä, että hiiligrillin pohjaan saattaa palaa reikä. Jos kaasugrillin tulipesä on syöpynyt puhki, on aika vaihtaa uuteen grilliin.
Kaasugrillien polttimia voi sen sijaan yleensä hyvin uusia. Säännöllinen puhdistaminen ja grillin huolto pidentävät huomattavasti polttimien elinikää. Riippuu valmistajasta, kuinka pitkään varaosia, esimerkiksi juuri polttimia, on saatavilla. Mitä laadukkaampi grilli, sitä todennäköisemmin varaosia saa vielä pitkään hankinnan jälkeen.
2. Mikä grilli sopisi minulle?
Grillimyyjä osaa auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivan grillin. Grillaaminen puuhiilillä on sitä perinteistä grillausta, jolla saat ruokaan luonnollisia savun aromeja. Hiiligrillauksen kannattajissa on kahta koulukuntaa – perinteisiä, jotka ovat aina grillanneet hiilellä eivätkä haluakaan muuta – ja sitten on tosi harrastajia, jotka hifistelevät erilaisilla puuhiililaaduilla. Heidän mielestään esimerkiksi kaasulla grillaaminen ei ole grillaamista ollenkaan.
Kaasu- ja sähkögrillit ovat helppoja käyttää. Niillä grillaamisen aloittaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin hiiligrillillä. Juuri helppokäyttöisyyden takia kaasugrilli on yleisin ja monille se ensimmäinen valinta.
Sähkögrillauksen suosio kasvaa koko ajan. Sähkögrillit ovat kehittyneet parin viime vuoden aikana niin paljon, että ne ovat jo ihan varteenotettava vaihtoehto kaasugrillille.
Pellettigrillissä yhdistyvät hiili- ja kaasugrillin ominaisuudet. Ruokaan tulee savuisia aromeja, mutta pelleteillä toimivat grillit ovat myös tosi helppokäyttöisiä. Pellettigrillissä ruoan valmistukselle asetetaan yleensä lämpötila aivan kuin tavallisessa uunissa. Pelletit laitetaan grilliin, ja grilli syöttää niitä automaattisesti itsestään tarpeellisen määrän. Pellettigrillit ovat perinteisiä hiili- ja puugrillejä paljon teknisempiä ja sen takia usein hieman kalliimpia.
Keraamisten kamadogrillien suosio on kasvussa. Munan muotoisten kamadojen etuja ovat hyvä lämmöneristyskyky, pieni hiilien kulutus sekä tarkka ja tasainen lämpötilan hallinta varsinkin pidemmissä grillauksissa.
Kaasugrillit ovat kuitenkin edelleen suosituin tuoteryhmä.
3. Kuinka paljon grillit maksavat?
Grillien hintahaarukka on todella laaja. Käyttötarpeesi vaikuttaa siihen, kuinka paljon sinun kannattaa grilliin satsata: onko kyseessä rakas harrastus vai grillaatko vain silloin tällöin. Jokaiselle löytyy kuitenkin varmasti sopivan hintainen grilli.
Jos toiveenasi on pitkäikäinen grilli etkä halua vaihtaa sitä uuteen parin vuoden välein, satsaa grillissä laadukkaisiin, kestäviin materiaaleihin. Esimerkiksi emaloitu teräspinta on kestävämpi kuin pulverimaalattu teräs. Rosteri ja emaloitu teräs kestävät hyvin kuumaa ja rasvaa, ja sen takia niitä käytetäänkin grilleissä.
Pidempi-ikäisten hiiligrillien hinnat alkavat noin 100 eurosta. Kaasugrilleissä kestävyyteen vaikuttaa myös sisäosien, kuten poltinten, lämmönjakopeltien ja tulilaatikon, materiaalit.
Kaasugrillien myydyin hintaluokka on noin 300–500 euroa. Sillä saa jo laatugrillin. Tietysti tärkeää on pitää grilli siistinä ja kunnossa sen koko käyttöiän ajan.
4. Minkä kokoinen grilli kannattaa hankkia?
Grillin kokoon vaikuttaa olennaisesti se, kuinka monelle ihmiselle grillillä on tarkoitus tehdä ruokaa. Mitä isompi talous, sitä isompi grilli. Ja jos on tarkoitus kutsua vieraita ja sukulaisia pihajuhliin, grillin pitää tietysti olla isompi.
Yleensä isommasta koosta ei ole suuresti haittaa. Polttoainetta kuluu isommassa grillissä vähän enemmän. Aina kannattaa kuitenkin ottaa mieluummin vähän liian iso kuin liian pieni grilli, jos vain pihan tilat antavat myöten.
5. Millaisia välineitä tarvitsen grillaukseen?
Varmista aina, että grillaaminen on turvallista ja varaa grillin läheisyyteen sammutuspeite tai jokin muu sammutusväline.
Grillin puhdistukseen tarvitset puhdistusainetta ja puhdistusharjan. Erittäin suositeltava on myös suojapeite, jos säilytät grilliä taivasalla. Tarvitset ehkä myös grillipihdit, grillilastan, marinadisudin ja grillauskäsineet tai patalaput.
Grillin lisävarusteista jonkinlainen grillauskori tai -halsteri ja varrastikut ovat käytännöllisiä. Myös sisälämpömittari on hyvä apuväline varsinkin, jos grillaat lihaa tai kalaa. On paljon helpompaa arvioida ruoan kypsyyttä lämpömittarista kuin yrittää arvioida silmämääräisesti tai kellon avulla. Jos haluat satsata lihan grillaamiseen oikein kunnolla, pyörivä sähkövarras on kätevä.
Vastaukset antoi K-Rauta Lanternan ostopäällikkö Tomi Toivonen.
Katso myös:
Aloita grillikausi onnistuneesti: lue vinkit grillin valintaan