K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Lisäeristys – Katso myytit ja vastaukset: totta vai tarua

Päivitetty 06.09.2023

Talon lisäeristämiseen liittyy monia uskomuksia. Selvitimme, mitkä niistä pitävät paikkansa. Tutustu yleisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin.

Totta ja tarua. Käsistään näppärä kotitimpuri selviää lämmöneristysremontista ominkin voimin. Lisäeristys pitää kuitenkin toteuttaa huolellisesti eli käyttää talon olemassa oleviin rakenteisiin sopivia eristeitä ja noudattaa eristevalmistajan ohjeita. Näin seinärakenteista tulee tiiviitä ja ne toimivat kosteusteknisesti oikein.

Noviisikin voi olla mukana remontissa apumiehenä leikkaamassa ja asentamassa eristettä. Myös materiaalin hankinnan ja siivouksen voi hoitaa itse, jos vain aikaa riittää. Tärkeintä on tutkia, missä ja miten eristävyyttä kannattaa kohentaa. Rakennustekniikan pätevä ammattilainen osaa suunnitella uuden rakenteen niin, että se on kosteusteknisesti turvallinen. Ammattilaisia voi kysyä myös oman K-Raudan kautta, ja monet myymälät osaavat suositella sekä hyvää suunnittelijaa että kirvesmiestä.

Tarua. Talon ulkoseinät voidaan eristää joko ulko- tai sisäpuolelta. Jos talon ulkoverhous on uusimisen tarpeessa, kannattaa eristäminen tehdä ulkopuolelta. Jos taas taloon ollaan tekemässä täydellistä sisäremonttia, sisäpuolinen eristäminen on järkevä vaihtoehto. Talon ulkopuolinen lisäeristäminen on kosteusteknisesti turvallisempi ratkaisu. Se on myös edullisempi ja helpompi toteuttaa kuin sisäpuolinen eristäminen.

Totta. Lisäeristäminen on yleensä osa talon suurempaa remonttia. Siksi sen tekemiseen on hyvä varata aikaa etenkin, jos remontteja tekee omatoimisesti hartiapankilla. Kehittyneiden lisäeristystuotteiden ansiosta eristäminen onnistuu kuitenkin nopeasti.

Sisäpuoliseen lämmöneristämiseen on saatavissa esimerkiksi kipsilevypintaisia polyuretaanilevyjä, jotka voidaan asentaa kipsilevyruuveilla suoraan olemassa olevaan seinärunkoon. Saumanauhoituksen ja tasoituksen jälkeen levyt ovat valmiita maalattaviksi tai tapetoitaviksi. Ulkopuoliseen lisäeristämiseen soveltuu parhaiten tuulensuojaeriste, jolla saa tehtyä samalla kertaa sekä lisäeristys- että tuulensuojakerroksen.

Tarua. Menneinä vuosikymmeninä omakotitalojen seinärakenteiden eristämisessä tehtiin virheitä, jotka aiheuttivat taloissa kosteusvaurioita. Esimerkiksi 1970–80-luvuilla vanhoja rintamamiestaloja lisäeristettiin liian tiiviiksi, jolloin niiden rakenne ei päässyt kuivumaan. 1980-90-luvuilla rakennetuissa taloissa taas heikosti tehty höyrynsulku saattoi vuotaa, ja kostea ja lämmin huoneilma pääsi vahingoittamaan eristekerrosta.

Aiemmat virheet johtuivat yleensä tiedon puutteesta. Nykyään on runsaasti tutkimustietoa Suomen oloihin suunniteltujen rakenteiden kosteusteknisestä toimivuudesta. Kehittyneet rakennusmateriaalit ja rakentamisen ohjeistukset perustuvat tähän tietoon. Kun lisäeristäminen toteutetaan oikeilla materiaaleilla ja ohjeita noudattaen, rakenteista saadaan kestäviä, turvallisia, kosteusteknisesti toimivia ja hyvin lämpöä eristäviä.

Totta. Rakennukseen pitää tulla hapekasta ja puhdasta ulkoilmaa korvausilmaventtiileiden tai ilmastointikoneen kautta, jotta sen sisäilma on laadukasta. Vastaavasti likainen ilma ohjataan poistoilmaventtiileistä ulos. Vanhoissa taloissa ilmaa voi kuitenkin virrata myös epätiiviiden rakenteiden läpi.

Lisäeristämisen myötä rakenteet tiivistyvät ja ilmavuodot poistuvat. Rakenteita tiivistettäessä tai vanhoja ikkunoita ja ovia vaihdettaessa on tärkeä varmistaa, että sisään pääsee riittävästi raitista ilmaa. Jos talossa on esimerkiksi painovoimainen tai koneellisella poistolla toteutettu ilmanvaihto, ulkoseinään pitää asentaa korvausilmaventtiilit tai korvausilmaventtiileillä varustetut tuloilmaikkunat.

Sisä- tai ulkopuolelta toteutettava lisälämmöneristys onnistuu yleensä perustyökaluilla. Jiirisaha tai sirkkeli, akkuporakone, mitta ja viimeistelynaulain riittävät pitkälle.

Muista: Ulkopuolelta tehtävään lisälämmöneristämiseen tarvitaan lisäksi tukevat rakennustelineet tai henkilönostin. Työtehokkuuden ja -turvallisuuden vuoksi eristeitä ei saisi koskaan asentaa tikkailta käsin.

Lue lisää lisäeristämisen kysymyksiä ja vastauksia:

Mistä tietää, että talossa on tarvetta lisäeristykselle?

Siitä voivat kieliä niin vetoisat sisätilat kuin hiuksia nostattava sähkölaskukin. Lämpövuotoa voi toki tulla myös ikkunoista tai sähkövetojen ja pistorasioiden kautta. Tarvittaessa vuotopaikat voi kartoittaa lämpökameroilla. Talon ikä ei kerro kaikkea: eristykselle saattaa olla tarvetta niin rintamamiestalossa kuin uudessa tiilirakennuksessakin.

Voiko eristämällä säästää rahaa?

On tapauskohtaista, missä ajassa lisäeristys maksaa itsensä takaisin. Rakennukset ja lämmitysjärjestelmät ovat erilaisia, ja myös lisäeristämisen määrä ja käytetty eriste vaikuttavat kustannuksiin. Eristevalmistajien nettisivuilla on laskureita, joihin voit syöttää oman talosi perustiedot ja saada arvion lisäeristämisen vaikutuksista. Eristevahvuuden lisääminen on järkevintä ajoittaa lattia- tai julkisivuremontin yhteyteen, kun pinnat revitään auki joka tapauksessa. Eristämisessä on toki myös ekologinen ulottuvuus: lämpövuoto tarkoittaa hukkaan mennyttä energiaa.

Miten valitsen eristeen?

Perusvaihtoehdot ovat polyuretaani, mineraalivillat ja kuitueristeet. Jokaisella on omat hyvät puolensa, mutta talon rakenne ja osin myös oma arvomaailma ratkaisevat valinnan. Hinnoissa on eroa, mutta merkittävämpi kuluerä ovat eristämiseen käytetyt työtunnit.

Polyretaani eristää lähes saman verran kuin kilpailevat materiaalit, vaikka kerros on tuplasti ohuempi. Lisäksi se sietää kosteutta melko hyvin. Materiaali on muita eristeitä hintavampaa, mutta sen avulla voidaan toisinaan säästää muissa rakennuskustannuksissa. Se on rakenteeltaan tiivistä ja sopii näin ollen muun muassa sisäseinien lisäeristämiseen. Rakenteissa ei saa olla kahta höyrynsulkua, joten mahdollinen toinen höyrynsulku on poistettava.

Mineraalivillat tulivat markkinoille 1950–60-luvuilla ja ovat yhä erinomaisia eristeitä ja lisäksi paloturvallisia. Kuitueristeet ovat ekologinen vaihtoehto, ja niillä onkin samanlainen kyky sitoa ja vapauttaa kosteutta kuin vaikkapa purulla ja sammaleella. Päädyitpä mihin eristysratkaisuun tahansa, vesihöyryn siirtyminen asuintiloista eristeeseen tulee aina estää huolellisesti asennetulla höyrynsululla.

Tutustu eristämisen tuotteisiin!

Vetääkö ikkunoista? Osta ikkuna- ja ovitiivistettä.

__Katso myös: __

Voit myös varata maksuttoman palveluajan sopivaan K-Rautaan ja keskustella lisää eristämisen vaihtoehdoista juuri sinun kohteeseesi.