K-Rauta toimii yhteistyössä luotettavien ja laadukkaiden ikkunatoimijoiden Skaalan, Lammin Ikkunan ja Pihlan kanssa.
Vanha talo energiatehokkaammaksi ikkunat vaihtamalla
Vanhan talon energiatehokkuus paranee selvästi vaihtamalla ikkunat energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Vanhat kaksilasiset ikkunat hukkaavat energiaa enemmän kuin mikään muu rakennusosa: niiden kautta häviää 15-20 prosenttia lämmöstä tai enemmänkin. Vaihtamalla vanhat kaksilasiset ikkunat uusiin lämmitysenergian kulutusta voidaan ikkunavalmistajien mukaan alentaa 1000–2000 kWh vuodessa.
Vanhan ikkunan ei sinällään tarvitse olla silmin nähden huonokuntoinen, jotta sen vaihtaminen kannattaa. Periaatteessa hyvin valmistetun ja asennetun ikkunan elinkaari voi olla 30 vuotta, varsinkin, jos sitä on huollettu hyvin. Huonolaatuiset ikkunat saattavat olla vaihtoiässä jo kymmenen vuoden jälkeen. Huonokuntoinen ikkuna paljastuu kyllä silmämääräisestikin katsomalla. Ulkoa maali ehkä hilseilee tai puu-osat voivat olla lahonneet. Iän mukana ikkunoiden toimivuus heikkenee. Tuuletusikkunat ovat saattaneet turvota vaikeiksi aukaista tai sitten ne falskaavat.
Ikkunoiden vaihtamista ryhdytään usein harkitsemaan ikävän vedon tunteen takia. Vanhan ikkuna tiivistäminen ei useinkaan auta, koska suuri osa lämpöhävikistä tapahtuu ikkunan lasiosan läpi. Uudet tiiviit ikkunat parantavat huomattavasti myös asumismukavuutta, sillä niistä ei vedä eikä hohkaa kylmää.
Vanhoissa taloissa on yleensä painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poisto. Kumpikin ilmanvaihtotapa edellyttää, että raitis ilma saadaan käyttöön hallitusti. Ikkunoihin tarvitaan toimivat korvausilmaventtiilit. Ikkunavalmistajilla on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joten niistä kannattaa keskustella ikkunamyyjän kanssa. Venttiiliratkaisuja on sekä karkeilla että hienoilla suodattimilla varustettuina. Kehittyneimmissä malleissa, tuloilmaikkunoissa, korvausilma lämpenee ikkunalasien välitilassa ennen sisätilaan pääsemistä. Se vähentää huomattavasti vedon tunnetta talvisin ja säästää energiaa.
Lisää asumismukavuutta aurinkosuojalaseilla
Maksimaalisen luonnonvalon takaamiseksi talon etelän ja lännen puoleiset ikkunat ovat usein mahdollisimman suuret. Kesäkuumalla oleskelu näissä huoneissa voi olla tukalaa. Auringonenergiaa blokkaavan lasin avulla voidaan vaikuttaa asumisviihtyvyyteen erittäin paljon. Auringonsuojalasien käyttö erityisesti kiinteissä ikkunoissa on erittäin perusteltua. Avattavissa ikkunoissa, ikkunan välitilaan asennettavat sälekaihtimet suojaavat myös liialliselta auringonpaahteelta.
Vanhat, hankalasti hallittavat suuret näköalaikkunat voi vaihtaa kiinteiksi (jolloin niitä ei tarvitse pestä enää kuin sisältä ja ulkoa) tai jakaa ne useampaan osaan.
Jos vanha, umpinainen tuuletusluukku vaihdetaan lasiseen ikkunaan, tilaan saadaan paljon enemmän luonnonvaloa. Tuuletusikkunaan kannattaa ottaa hyönteissuoja.
Uusilla ikkunoilla raikas ilme
Uusilla ikkunoilla voi olla suuri merkitys talon ulkonäköön ja sisustukseenkin. Arkkitehtia ja insinööriä tarvitaan avuksi, jos talon ikkuna-aukotusta halutaan muuttaa. Ikkunoiden paikkaa voi periaatteessa vaihtaa, ikkunoita siirtää, niiden kokoa pienentää tai suurentaa, mutta tällaiset muutokset vaativat tarkkaa suunnittelua ja ne ovat ammattilaisten työtä.
Talon julkisivuun ja sen rakenteisiin kajoava remontti edellyttää aina yhteydenottoa myös kunnan rakennusvalvontaan. Ikkuna-aukotuksen muutokset edellyttävät myös rakenteiden tarkastamista ja mahdollisesti vahvistamista.
Ikkunan karmien sekä pokien väriä sisätiloissa ja ulkona kannattaa harkita ajan kanssa. Värityksen vaihtamisessa kannattaisi aina kysyä neuvoa ammattilaisilta, esim. arkkitehdilta, rakennussuunnittelijalta tai sisustussuunnittelijalta. Ikkunoiden, sisustuksen ja koko talon ilmettä voi myös muuttaa pielityksillä ja listoilla.
Ikkunoiden vaihto onnistuu eri vuodenaikoina
Kokonaiskustannuksissa voi jopa hieman säästää, jos ikkunaremontin ajoittaa korkeasesongin ulkopuolelle. Ikkunat vaihdetaan yksi kerrallaan, joten aukko ei ole auki parhaassa tapauksessa kuin hetken. Siksi huonetila ei ehdi jäähtyä kummemmin edes pakkasella.
Energiatehokkuuden parantaminen ikkunoiden vaihdolla
Monien asiantuntijoiden mukaan nykyisilläkin energianhinnoilla jopa 10 vuotta vanhojen ikkunoiden vaihtaminen kannattaa. Monien ikkunavalmistajien sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla oman talon ikkunanvaihdon takaisinmaksuaikaa voi arvioida.
Entistä energiatehokkaampien ikkunoiden avulla päästään vedontunteesta. Siten sisälämpötilaa voidaan ehkä laskea asteen pari, joka puolestaan vähentää lämmitysenergian tarvetta vielä 5-10 %.
Energiaikkuna™ -järjestelmän on tarkoitettu ikkunoiden energitehokkuuden ja -kulutuksen vertailuun. Jos ikkunoita vaihdettaessa uudet ikkunat on luokiteltu Energiaikkuna™-luokkaan B, ero entiseen on selvä. Vanhoista 1+1-ikkunoista B-luokan 1+2-ikkunoihin vaihtamalla ikkunoiden U-arvo paranee kerralla tasosta 2,5-3 W/m²K tasoon 1-1,4 W/m²K. Käytännössä ikkunaremonteissakin päädytään yleensä vähintään A-luokan ikkunoihin.
Mitä ikkunaremontti maksaa? Katso ikkunaremontin hinta
Ikkunaremontin hinta määräytyy luonnollisesti ikkunoiden määrän, valittujen ikkunoiden ominaisuuksien sekä asennustyön mukaan. Olemme koostaneet esimerkkejä ikkunaremontin hinnoista. Löydät esimerkit Ikkunaremontin hinta -artikkelista.
Ikkunalla on monta mittaria
Ikkunoiden ominaisuuksia ja laatua voi mitata monella parametrilla. Rakennusosien, myös ikkunoiden, lämmöneristävyyttä kuvataan lämmönläpäisykertoimella eli U-arvolla (yksikkö W/(m2K)). Käytännössä, mitä pienempi U-arvo, sitä vähemmän lämpöä karkaa.
Pelkkä U-arvo ei kuitenkaan kerro kaikkea ikkunan energiatehokkuudesta, siksi käytetään yleisesti ikkunoiden energialuokitusta, jolla kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta.
Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, g-arvon (auringonsäteilyn kokonaisläpäisy) sekä ikkunan ilmanpitävyyden mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m2,a. Esimerkiksi E-arvo 100 kWh/m2,a tarkoittaa, että yksi ikkunaneliömetri aiheuttaa 100 kWh:n vuotuisen energiankulutuksen.
E-lukuarvo määrää ikkunan energialuokan: mitä pienempi E-luku on, sen parempi E-arvo ja sitä energiatehokkaampi ikkuna. Markkinoilla on tässä suhteessa hyvinkin paljon toisistaan eroavia ikkunoita välillä A++ ja G. Energiatehokkaimmat ikkunamallit on listattu osoitteessa: www.energiaikkuna.fi